sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"Φέσι" Καντάφι σε Ελλάδα


Η αμύθητη περιουσία που διαθέτει ο Μουαμάρ Καντάφι δεν εμπόδισε το Δημόσιο της Λιβύης να έχει "φεσώσει" ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ή ανέπτυσσαν δραστηριότητα στη "φλεγόμενη" σήμερα χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Οι υποχρεώσεις, ορισμένες εκ των οποίων εκκρεμούν εδώ και 30 χρόνια, της Λιβύης σε εγχώριες εταιρείες ανέρχονται σε 716,2 εκατομμύρια δολάρια, με το ποσό αυτό να αφορά, ως επί το πλείστον, εκτελεσμένες κατασκευαστικές εργασίες αλλά και έργο που παρείχαν ελληνικές
εμπορικές εταιρείες.
Οι απαιτήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων είχε δρομολογηθεί να ικανοποιηθούν κατά την έβδομη Σύνοδο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν άγονες, με αποτέλεσμα οι Έλληνες επιχειρηματίες να αγωνιούν εάν θα αποπληρωθούν, δεδομένης μάλιστα της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.
Ενδεικτικό ότι η ΕΤΕΠ, που δραστηριοποιείται στη Λιβύη με την επωνυμία «Tageco» και συνδέθηκε με το κατασκευαστικό "δίδυμο" Αρφάνη-Χιώνη, αναμένει ακόμα την εξόφληση των εκατομμυρίων χρωστούμενων από τα «μεγάλα» έργα του 1980.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, όπως σημειώνεται σε άρθρο του Capital, η εταιρεία είχε αποδεχθεί διακανονισμό με τον Καντάφι, ώστε να λαμβάνει τα χρωστούμενα σε πετρέλαιο.
Η Λιβύη, κατά τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΞ, για το χρονικό διάστημα 1984-2005, οφείλει στον ΟΤΕ 2,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί και το ζήτημα της εκκαθάρισης του Γραφείου της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Βεγγάζη, με παράλληλο επαναπατρισμό των χρηματικών αποθεματικών της εταιρείας.
Oι τότε υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών είχαν υπογράψει το 1999 "Μνημόνιο" αμοιβαίας κατανόησης με τη Λιβύη για θέματα χρεών. Στο "Μνημόνιο" αναφέρονται 13 τεχνικές και εμπορικές εταιρείες προς τις οποίες έχουν βεβαιωθεί χρέη από την λιβυκή πλευρά, μεταξύ των οποίων η Ηπειρωτική-Νεοδομή, η Sikelis και η ΕΚΤΕ ΑΤΕ.
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τη ελληνολιβυκή συμφωνία, μη βεβαιωμένα χρέη υπάρχουν και προς 21 κατασκευαστικές και εμπορικές εταιρείες, όπως οι J&P Overseas, Αρχιμήδης, Τσιμέντα Χαλκίδος και ΜΕΤΑΛΕΡΓΑ.
Από τη δεκαετία του 1980, είχε ξεκινήσει εντατικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Λιβύης, ενώ το 2006 o Καντάφι ανακοίνωσε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των υποδομών της χώρας.
Μόνο για την υλοποίηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου που θα εκτεινόταν σε όλη την Αφρική σχεδιάζονταν να δαπανηθούν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, η Archirodon, η J&P Άβαξ, η Intracom Telecom, η Maritech και η ΕΛΠΕ (έως το 2008 πραγματοποιούσε εξορύξεις πετρελαίου) αποτελούν τους κυριότερους παίκτες στη λιβυκή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...