sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ποιοί είναι οι 10 Δήμοι της χώρας που απειλούνται με χρεοκοπία

Στην κορυφή της λίστας ο Πειραιάς


Ο Οίκος Morgan Stanley εκτιμά σε πρόσφατη έκθεσή του ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα σε πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης. Οι υποχρεώσεις και οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι εξίσου σημαντικοί.
Αρκετές δημόσιες υπηρεσίες χρηματοδοτούνται μέσω της κεντρικής κυβέρνησης. Η τελευταία ωστόσο δεν έχει πλήρη έλεγχο στον δανεισμό των δήμων και είναι σιωπηρά υπεύθυνη για τα χρέη των οργανισμών και δήμων που εξαρτώνται από τη βοήθειά της.
"Και τι θα γίνει αν προκύψουν σημαντικά ελλείμματα σε δημοτικό επίπεδο;", σημειώνει.

"Η χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ μπορεί να φανεί αποτελεσματική, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Για τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, αυτό θα ήταν αρκετό για να χρηματοδοτήσουν πλήρως τα ελλείμματα των τοπικών κοινοτήτων".
O αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος τονίζει επίσης πως το θέμα έχει συζητηθεί αρκετά, αλλά πολύ λίγο έχει διερευνηθεί. Και διερωτάται, «μήπως μετά από την κρατική βοήθεια προς τον τραπεζικό κλάδο, αυτή θα είναι η επόμενη αρνητική έκπληξη».

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, χωρίς να υπάρχει επίσημη υποχρέωση, οι εθνικές κυβερνήσεις αναμένεται να στηρίξουν τους εγχώριους δήμους σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ανέκδοτα στοιχεία κάνουν λόγο για κάποιους δήμους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, που η πρόσβασή τους στην αγορά γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Οι δήμοι και στην Ελλάδα, όπως γράφει σήμερα η "Ημερησία" είναι βουτηγμένοι στα χρέη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ, και τα χρέη προς τρίτους σε 1 δισ. ευρώ.
Στη δεκάδα των πιο υπερχρεωμένων δήμων εξαιτίας παλαιών κυρίως δανείων εμφανίζονται κατά σειρά:
Ο Πειραιάς με 131 εκατομμύρια ευρώ, η Αθήνα με 130 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη με 75 εκατ. ευρώ, το Μενίδι με 55 εκατ. ευρώ, το Μαρούσι με 52 εκατ. ευρώ, ο Ασπρόπυργος και η Ρόδος με 41 εκατ. ευρώ, η Νίκαια Αττικής με 40 εκατ. ευρώ, το Περιστέρι με 38 εκατ. ευρώ και τα Γιάννενα με 32 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές του καλοκαιριού, το υπ. Εσωτερικών, μετά την προειδοποίηση του δήμου Πειραιά ότι θα σταματήσει λόγω των χρεών του τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του, έδωσε τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους δήμους να δανειστούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών ως το τέλος του χρόνου αποκλειστικά και μόνο για να εξοφλήσουν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων τους προς τράπεζες.

thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...