sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ετοιμάζουν τηλεόραση που θα μεταδίδει μυρωδιές

 
Ι
άπωνες επιστήμονες αναπτύσσουν μια καινοτόμο τεχνολογία που θα επιτρέπει στις ηλεκτρονικές συσκευές να απελευθερώνουν αρώματα, ανάλογα με τις εικόνες που δείχνουν οι οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών. Με άλλα λόγια ό,τι μυρίζει στο πλατό, θα μυρίζει και στο σπίτι.
Έτσι, όταν κάποιος σε τηλεοπτικό
πλατό μαγειρεύει ένα δελεαστικό πιάτο στην τηλεόραση ο θεατής θα μπορεί να μυρίσει στο δωμάτιό του.
Και αν κανείς χαζεύει στον υπολογιστή του μια μαγευτική παραλία σε κάποιο εξωτικό μέρος, θα μυρίζει τη μυρωδιά της ακρογιαλιάς.
Η ιδέα, που βρίσκεται στα πρώτα στάδια υλοποίησής της, καθοδηγείται από τον δρα Κενίτσι Οκάντα του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο, και βασίζεται στην μετατροπή ενός κοινού εκτυπωτή ψεκασμού μελάνης (inkjet), έτσι ώστε να απελευθερώνει αρώματα σε διαφορετικές κάθε φορά αναλογίες.
Αντί για τα τέσσερα φυσίγγια μελάνης (μαύρο, κόκκινο, μπλε, πράσινο), ο τροποποιημένος εκτυπωτής αφήνει στην ατμόσφαιρα τέσσερα ξεχωριστά αρώματα ανακατεμένα διαφορετικά κάθε φορά, που θυμίζουν μέντα, κανέλα, λεβάντα, μήλο, βανίλια κ.α.
Οι Ιάπωνες ερευνητές, αν και πρέπει να αποδείξουν ότι όντως η ιδέα τους μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη με επιτυχία, πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που παρακολουθούμε τηλεόραση ή χρησιμοποιούμε τον κομπιούτερ.
Τεχνολογία Smell-O-Vision
Η τεχνολογία συνδυασμού εικόνας με οσμές (Smell-O-Vision) δεν είναι νέα, καθώς για πρώτη φορά δοκιμάστηκε, σε «πρωτόγονη» μορφή, στον κινηματογράφο στη δεκαετία του ΄60. Συνίστατο σε ένα μηχάνημα που 30 διαφορετικά αρώματα σε συγκεκριμένες σκηνές ενός φιλμ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το άρωμα του μυστηρίου».
Όμως η τεχνολογία δεν ήταν εξελιγμένη και το σύστημα ήταν θορυβώδες, ενώ οι μυρωδιές ήσαν έντονες και κατέληγαν να ενοχλούν τους θεατές, με συνέπεια το πείραμα να αποτύχει. Μια ανάλογη τεχνολογία με το όνομα AromaRama υπήρξε εξίσου άτυχη.
Το νέο σύστημα όμως υπόσχεται ξεπέρασμα αυτών των «παιδικών ασθενειών», καθώς και μεγαλύτερη ακρίβεια στα εκπεμπόμενα αρώματα. Αντίθετα με τις παλιές τεχνολογίες, όταν οι μυρωδιές διαρκούσαν ενοχλητικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο «αρωματικός» εκτυπωτής απελευθερώνει το άρωμά του μόνο για όσο κρατάνε δύο ανθρώπινες αναπνοές.
Η μεγάλη πρόκληση, πάνω στην οποία τώρα εργάζονται οι Ιάπωνες ερευνητές, είναι να συσχετίσουν σωστά τα αρώματα με τις εικόνες στην οθόνη. Στόχος τους είναι ένας εκτυπωτής που, εκτός από εκτύπωση χαρτιών, να απελευθερώνει και αρώματα με την ακρίβεια που θα τύπωνε μια εικόνα.
Όμως, σύμφωνα με τον δρα Στέφεν Μπρούστερ του πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, αν και η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις και πέρα από τον τομέα της ψυχαγωγίας (π.χ. να θυμίζει μέσω αρωμάτων σε ανθρώπους με άνοια ότι πρέπει να πάρουν ένα φάρμακο), μια τέτοια «γεννήτρια» οσμών απέχει ακόμα πολλά χρόνια από την υλοποίησή της.
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...