Ένα βήμα πριν από τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όλα θα εξαρτηθούν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για το τελικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, η οποία θα γίνει – όπως και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης- έως τις 22 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή
Στατιστική Υπηρεσία αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurostat έχει μετρήσει το ελληνικό έλλειμμα πέριξ του 15,5%, που σαφώς είναι σημαντικά υψηλότερο από την καλοκαιρινή εκτίμηση, ότι το έλλειμμα είναι στο 13,6%.
Αυτή η απόκλιση των σχεδόν δύο ποσοστιαίων μονάδων, που μεταφράζεται σε έλλειμμα από τα κρατικά ταμεία μερικών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, πιθανότατα φέρνει νέα σκληρά μέτρα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μέτρα που ξεκινούν από τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας πολλών ΔΕΚΟ, τις επιπλέον συγχωνεύσεις υπηρεσιών, που αυτομάτως σημαίνει την κατάργηση κάποιων, τη μετάταξη ή την έμμεση απόλυση εργαζομένων, και καταλήγουν σε νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων, όπως έχουν εξάλλου προαναγγελθεί με τον ΟΣΕ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το καρότο και το μαστίγιο του Όλι
Τα χρησιμοποίησε και τα δύο ταυτόχρονα ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν. Αφού χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και να πετύχει τους στόχους της, έριξε τη «βόμβα» της λήψης επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να μειωθεί περισσότερο το έλλειμμα.
Χρησιμοποιώντας μια το καρότο και μια το μαστίγιο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat έως τις 15 Νοεμβρίου.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει μισός μήνας διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα.
Ξεκινά, δηλαδή, ακόμη ένας φαύλος κύκλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της «επανακατηγοριοποίησης» ορισμένων κρατικών δαπανών, δηλαδή των ΔΕΚΟ.
Επίσης, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι ο βασικός στόχος είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος έως το 2014 και ότι το μείγμα πολιτικής καθώς και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων στους κόλπους του Ecofin.
Πριν από τα άσχημα μέτρα, έρχονται τα μέτρα ελπίδας
Τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα με τη σφραγίδα της Κομισιόν είναι τα άσχημα.
Έρχονται όμως και καλά. Στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα-μαμούθ που προβλέπει την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Ταυτοχρόνως, το κυβερνητικό σχέδιο ανάσχεσης της ανεργίας θα έχει τη μορφή υπογραφής ενός κοινωνικού μνημονίου, στο οποίο θα προβλέπονται δράσεις για όλες τις κατηγορίες πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία.
Πρόκειται για μια σειρά προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για εννέα νέα προγράμματα με τα οποία αναμένεται να επιχορηγηθούν περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι ήδη τρέχουν 8 προγράμματα, ύψους 1 δισ. ευρώ.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!