sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η κομπίνα με τις εξισωτικές σε Σφακιά-Μυλοπόταμο ! Δήλωναν 150.000 στρέμματα και είχαν...980



Επιδοτήσεις «μαϊμού»έφεραν στο φως διασταυρωτικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη. Μάλιστα παραγωγός από τον νομό Χανίων και-συγκεκριμένα από τα Σφακιά- μισθώνει 150.000 στρέμματα βοσκοτόπων σε 600 περίπου παραγωγούς του Ρεθύμνου έχοντας μόνο…
980!. Από τη συνολική έκταση των 150.000 στρεμμάτων, 100.600 στρέμματα φέρεται να εκμισθώνονται από 267 παραγωγούς των δημοτικών διαμερισμάτων Ζωνιανών και Λιβαδίων που υπέβαλαν αίτηση εξισωτικής αποζημίωσης τα έτη 2008 και 2009. Το ύψος της ενίσχυσης που αιτήθηκαν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αγγίζει τα 2,4 εκατ. ευρώ. Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής απεστάλη στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Αντιρρήσεις» της Νέας Τηλεόρασης με την Κατερίνα Πολύζου, η οποία και φιλοξένησε συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Καπρέλη.
Οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων Προκειμένου οι Κτηνοτρόφοι να δικαιούνται τις επιδοτήσεις για τα αιγοπρόβατά, τους η Ε.Ε. απαιτούσε να διαθέτει ο κτηνοτρόφος, μια συγκεκριμένη αναλογία χώρου (στρεμμάτων) για να δικαιολογείται η κατοχή του αριθμού των ζώων που δηλώνει ότι έχει. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο αριθμός των ζώων, ήταν μεγαλύτερος και προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα σε γη, οι κτηνοτρόφοι είχαν το δικαίωμα να νοικιάζουν βοσκοτόπια είτε κοντά στην περιοχή τους είτε το πολύ σε όμορους νομούς, στα οποία μπορούσαν να μεταφέρουν τα ζώα τους για να βοσκήσουν. Όμως, προκειμένου να πάρουν την επιδότηση, χρειάζονταν ορισμένες διαδικασίες οι οποίες έπρεπε να πιστοποιούν ότι όντως υπάρχουν τα ζώα, υπάρχει η νοικιασμένη γη, υπάρχει σ’ αυτή σταβλική εγκατάσταση, γιατί που θα σταβλίζονται τα ζώα και βέβαια να πιστοποιείται η μεταφορά των ζώων με βεβαίωση κτηνιάτρου.
Για την ενιαία αποζημίωση αντιστοιχεί 1 αιγοπρόβατο ανά στρέμμα, ενώ για την εξισωτική αποζημίωση, αντιστοιχεί 1 αιγοπρόβατο ανά 1,5 στρέμμα.
Η διαδικασία είναι απλή και λογική και φυσικά δίνεται η δυνατότητα στους πραγματικούς κτηνοτρόφους που έχουν πραγματικό αριθμό ζώων και νοικιάζουν πραγματικά στρέμματα για να τα βόσκουν, να μη χάνουν ούτε ευρώ από τις δικαιούμενες επιδοτήσεις.
Μηχανισμός εξαπάτησης σε Σφακιά-Μυλοπόταμο Όμως γύρω από αυτή τη διαδικασία, είχε στηθεί για χρόνια μια «μηχανή» από ορισμένους, οι οποίοι με εικονικά ζώα, και εικονικά στρέμματα, κατάφερναν να καρπώνονται ένα μεγάλο μέρος επιδοτήσεων, τις οποίες τις έχαναν όσοι πραγματικά τις δικαιούνταν αλλά και ζημιώνονταν το Ελληνικό δημόσιο τεράστια ποσά και όχι μόνο αυτό, αλλά έρχεται και η Ε.Ε. και επειδή βέβαια οι Ευρωπαίοι δεν είναι κουτόφραγκοι, επιβάλει τεράστια πρόστιμα.
Το τελευταίο διάστημα., ο ΟΠΕΚΕΠΕ, άρχισε να ελέγχει τη διαδικασία των επιδοτήσεων κάνοντας ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και ανακάλυψε πρόσφατα την εξής καταπληκτική περίπτωση: Ο παραγωγός από τα Σφακιά, έχει εξουσιοδοτήσει κάποιον κύριο από το Μυλοπόταμο να υπογράφει μισθωτήρια συμβόλαια με κτηνοτρόφους της συγκεκριμένης περιοχής, για συνολικές εκτάσεις περίπου 15.000 εκταρίων, δηλαδή 150.000 στρεμμάτων, σε 594 κτηνοτρόφους της περιοχής Μυλοποτάμου και κυρίως του Δήμου Κουλούκωνα σε ποσοστό 84%.
Συγκεκριμένα, 74.800 στρέμματα φέρεται να έχουν νοικιάσει κτηνοτρόφοι του Δ.Δ. Λειβαδίων, 30370 στρέμματα Κτηνοτρόφοι της Κοινότητας Ζωνιανών, 8480 στρέμματα του Δ.Δ. Καλύβου, 6300 στρέμματα του Δ.Δ. Απλαδιανών, ενώ η διαδικασία αυτή φέρεται να έγινε με τη σύμπραξη άλλου μέλους της διοίκησης της ΕΑΣ Μυλοποτάμου, αλλά και με τη σύμπραξη ως προς τη θεώρηση γνησίων υπογραφής Αντιδημάρχου του Δήμου Κουλούκωνα! Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης των 150.000 στρεμμάτων, δήλωνε στο Ε9 του μόνο 98 εκτάρια δηλαδή 980 στρέμματα, αργότερα βέβαια υπέβαλλε συμπληρωματική δήλωση για άλλα 1.500 εκτάρια, δηλαδή 15.000 στρέμματα. Όμως και πάλι μέχρι τα 150000 στρέμματα η διαφορά είναι τεράστια. Περιττό βέβαια να πούμε ότι ούτε σταβλικές εγκαταστάσεις υπάρχουν ούτε βεβαιώσεις κτηνιάτρων για μεταφορές ζώων. Όλη αυτή η διαμεσολάβηση φυσικά και δεν έγινε με το αζημίωτο, αφού στην πιάτσα κυκλοφορεί ότι για κάθε στρέμμα ο εκ Σφακίων φερόμενος ως ιδιοκτήτης εισέπραττε ένα Ευρώ, δηλαδή συνολικά 150.000 ευρώ και οι διαμεσολαβητές τα έδιναν έναντι 2,5 ευρώ το στρέμμα στους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους, προκειμένου να πάρουν τις επιδοτήσεις τους και βέβαια έχουν προεισπράξει σχετικές επιταγές, οπότε τώρα υπάρχει μια αναταραχή στην περιοχή.
Επιπλέον, όπως φαίνεται, ορισμένοι -και καταλαβαίνουμε ποιοι- όλη αυτή την ιστορία, φρόντισαν να την επενδύσουν και εκλογικά, δεσμεύοντας όσους εμπλέκονται -, να αναγκάζονται να στηρίζουν συγκεκριμένους δημοτικούς άρχοντες. Να πούμε εδώ ότι πολλοί από τους 594 κτηνοτρόφους, μπορεί να έχουν πέσει και θύματα, μη μπορώντας να γνωρίζουν ότι τα στρέμματα που τους νοίκιαζε ο εξουσιοδοτημένος από το Σφακιανό Μυλοποταμίτης, είτε δεν υπάρχουν, είτε τα έχουν νοικιάσει και σε άλλους. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου Κτηνοτρόφοι από το Ρέθυμνο έχουν νοικιάσει υποτίθεται βοσκοτόπια στα- Γρεβενά, ή στην Καστοριά. Εύλογα ωστόσο προκύπτει ο προβληματισμός: Τώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε επιτέλους ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων, ανακάλυψε αυτή την καραμπινάτη περίπτωση για το 2009, η οποία ζημίωνε το δημόσιο 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Μέχρι και τότε τι συνέβαινε;
Σε πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ προς την ΕΑΣ Μυλοποτάμου να αποστείλει στοιχεία, η Ένωση απέστειλε 7-8 μόνο από τα 594, με το πρόσχημα του… «φόρτου εργασίας». Μόλις βέβαια οι εμπλεκόμενοι αντιλήφθηκαν ότι η απάτη αποκαλύφθηκε, άρχισαν να προσπαθούν να κάνουν αλλαγές όμως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έκλεισε τη βάση δεδομένων προκειμένου να μη χαθούν στοιχεία και κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους! Όλα αυτά τα στοιχεία απεστάλησαν στην εισαγγελία Ρεθύμνου, η οποία σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών και τον ΟΠΕΚΕΠΕ διερευνά την υπόθεση, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.
neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...