sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Εκτός στόχου το έλλειμμα




Εκτός στόχου κινείται στο εννιάμηνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού καταγράφοντας μείωση 30,9%, έναντι της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 για ετήσια μείωση κατά 36,9%.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου -
Σεπτεμβρίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα περιορίστηκε στα 16.299 εκατ. ευρώ από 23.579 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 30,9%. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία έδειχναν μείωση του ελλείμματος κατά 31,1%.
Το υπουργείο επισημαίνει πως η διαφορά από τον ετήσιο στόχο βασίζεται κατά κύριο λόγο στις προγραμματισμένες δαπάνες για τόκους κατά το εννιάμηνο που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 88% της ετήσιας πρόβλεψης με βάση το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων, ενώ η διαφορά στα έσοδα υπερκαλύπτεται από την καλύτερη από την προγραμματισμένη πορεία των δαπανών.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2011. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η βελτίωση της απόδοσης των εσόδων κατά το εννεάμηνο σε σχέση με το οκτάμηνο (που η αύξηση ήταν 3,4%) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 16,9% το μήνα Σεπτέμβριο.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 11,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,2%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 8,0% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,2%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.660 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.110 εκατ. €), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.219 εκατ. €.
Οι δαπάνες τέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 30,3% και τα έσοδα του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα θύελλα μέτρων μετά τις εκλογές
«Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος, πρώτα από όλα στο σκέλος των εσόδων, προμηνύει νέα μέτρα μετά τις εκλογές, τα οποία θα προσλάβουν θυελλώδεις διαστάσεις, αν λάβουμε υπόψη τη σκόπιμη μετεκλογική μετάθεση της αύξησης του ελλείμματος του 2009 από την Eurostat» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Έκανε λόγο για κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία, όπως σημείωσε, συνιστά «αυτοκτονική» για την οικονομία επιλογή, αφού προσδίδει στην ύφεση πολύ βαθύτερες διαστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε «τη συντριβή» του ΠΑΣΟΚ και «του κατεστημένου πολιτικού σκηνικού και των υποψηφίων του» στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε «να ανακοπεί ο κατήφορος και να ανοίξουν, μέσα από μια συμπαραταγμένη Αριστερά, νέοι ενθαρρυντικοί, προοδευτικοί δρόμοι για την πατρίδα μας».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...