sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ανένδοτοι οι Γάλλοι στο συνταξιοδοτικό- Για έκτη μέρα στους δρόμους


Πάνω από 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι βρέθηκαν για έκτη ημέρα στους δρόμους αντιδρώντας στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί.

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα, έσπασαν στάσεις λεωφορείων και συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά κατά του συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σαρκοζί, ενώ κάποιοι άλλοι με πιο "πολεμικές" διαθέσεις.

«Ήμασταν εδώ για να ηρεμήσουμε τους νέους και να τους εξηγήσουμε ότι όλα θα ήταν ομαλά και να κρατήσουμε τα πνεύματα ήρεμα, αλλά η αστυνομία ήθελε να κάνει έφοδο και να χτυπήσει, χωρίς να ενδιαφέρεται να καταλάβει», λέει στην κάμερα ένας διαδηλωτής, ενώ ένας άλλος επισημαίνει: «Αποφασίσαμε να κλείσουμε τη πλατεία για να διαδηλώσουμε για το συνταξιοδοτικό».

Η πλειοψηφία των Γάλλων αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης Σαρκοζί να ανεβάσει το όριο της μειωμένης συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και του γενικού ορίου για όσους είναι ασφαλισμένοι σε διαφορετικά ταμεία λόγω διαφορετικών εργασιών στη διάρκεια της ζωής τους από τα 65 στα 67. «Πρέπει να  εξασφαλίσουμε ότι οι σημερινοί και αυριανοί ασφαλισμένοι θα πάρουν τις συντάξεις τους», λένε οι διαδηλωτές

Ο ίδιος ο πρόεδρος όμως έχει δηλώσει αμετακίνητος στη θέση του να ανεβάσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και τα συνταξιοδότηση των δημόσιων υπαλλήλων από τα 65 στα 67.

“Ήταν καθήκον μου να πάρω τέτοιες αποφάσεις για το καλό της Γαλλίας” είπε την Τρίτη ο Νικολά Σαρκοζί προκαλώντας την οργή των εργαζομένων.

Πάνω από 200 πόλεις και χωριά στη Γαλλία έχουν πλημμυρίσει από τους διαδηλωτές οι απεργίες των οποίων έχουν κυριολεκτικά παραλύσει τη χώρα.
Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στις συγκοινωνίες, ακόμα και όσοι εργάζονται δεν μπορούν να πάνε εύκολα στις δουλειές τους. Τα τρένα μείωσαν στο μισό τα δρομολόγια και οδηγοί φορτηγών συμπαραστέκονται στους απεργούς με την μέθοδο του σαλιγκαριού, όπως την λένε, οδηγώντας δηλαδή πολύ αργά σε αυτοκινητόδρομους και δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Πέρα όμως από τις ακυρώσεις των μισών τουλάχιστον σιδηροδρομικών δρομολογίων, προβλήματα υπάρχουν και στις πτήσεις, ακόμα και στις διεθνείς. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι λαμβάνει έκτακτα μέτρα.  Ωστόσο, ακόμα και τα αεροδρόμια Σαρλ ντε Γκολ και Ορλι πιθανόν μέχρι την επόμενη εβδομάδα να μείνουν από καύσιμα. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, για αυτό όσοι ταξιδεύουν από Ελλάδα για Παρίσι, καλό θα ήταν να κάνουν ένα τηλέφωνο στην αεροπορική τους.

Μέσα σε αυτό το «επαναστατικό» κλίμα, πάντως, το συνταξιοδοτικό αναμένεται να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα.

stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...