sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Εισαγγελέας για τις συσκευές "εξοικονόμησης ενέργειας"

Παραπληροφόρηση καταναλωτικού κοινού σχετικά με διαφημιζόμενες συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος διαπίστωσε ότι η υπάρχει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ενημέρωσε σχετικά την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η εισαγγελία προχώρησε σε διενέργεια
επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με απόφαση της Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρίας Ελένης Ράικου.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την 4η Διεύθυνση Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εξέδωσε δελτίο τύπου στις 24.09.2010, με το οποίο ενημέρωνε τους καταναλωτές ότι οι διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 50%, δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών, διότι:
" Οι εν λόγω συσκευές, από τεχνικής πλευράς, καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της Δ.Ε.Η. που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια, και επομένως δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών. Αλλά ακόμα και εάν οι μετρητές της Δ.Ε.Η. ήταν μελετημένοι να καταγράφουν άεργο ενέργεια, το ποσοστό της εξοικονόμησης δε θα ξεπερνούσε το 1%. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί περί δήθεν μείωσης του λογαριασμού ρεύματος από την εφαρμογή των παραπάνω συσκευών είναι παραπλανητικοί. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, έχουν κινηθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ν. 2251/1994 και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων".
Ωστόσο, από έρευνα που διενεργήθηκε μετά την παραπάνω ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, διαπιστώθηκε ότι οκτώ τουλάχιστον εταιρείες εξακολουθούν να προωθούν μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου, συχνά με επιθετικό τρόπο, και να διαφημίζουν συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας απευθυνόμενες σε οικιακούς χρήστες και μικρές επιχειρήσεις ισχυριζόμενες ότι οι συσκευές αυτές επιτυγχάνουν μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 50%. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις γίνεται και επίκληση δημοσίων εγγράφων που δημιουργούν την ανακριβή εντύπωση στο καταναλωτικό κοινό ότι υφίσταται έγκριση δημοσίων αρχών περί της παραπάνω ιδιότητας των συσκευών αυτών.
Κατόπιν τούτων, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή υπέβαλε όλα τα σχετικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των προσώπων που εμπλέκονται στις παραπάνω δραστηριότητες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...