sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ρονάλντο: Μία καριέρα... Φαινόμενο

Ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου, της Ημέρας των Ερωτευμένων, ο Ρονάλντο αποφάσισε να... χωρίσει από τη μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του. Ενας από τους κορυφαίους επιθετικούς που ανέδειξε η στρογγυλή θεά ανακοίνωσε λόγω προβλημάτων υγείας την απόφασή του να βάλει τέλος στη λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα του. Και τι καριέρα...

Τι κι αν ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς, τί κι αν πολλοί τον κατέκριναν για τα περιττά κιλά, τα οποία, όπως αποκάλυψε, οφείλονταν στο πρόβλημα υποθυρεοειδισμού που αντιμετωπίζει, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα γκολ και οι κινήσεις του βραζιλιάνου θα λείψουν από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Γιατί, παρά τα όσα προβλήματα, ο Ρονάλντο, νικητής 2 φορές της Χρυσής Μπάλας και 3 του βραβείου του Κορυφαίου Παίκτη της FIFA, αποδείκνυε συνεχώς ότι είναι Φαινόμενο...

Η γέννηση του Φαινομένου
Ο Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1976 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε ηλικία 16 ετών άρχισε τα... μαγικά του με τη φανέλα της Κρουζέιρο. Τα κατορθώματά του δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής Βραζιλίας, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, που τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994, αν και ήταν μόλις 17 ετών.

Η Βραζιλία κέρδισε τον τίτλο, έστω και αν ο Ρονάλντο δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό, αλλά η αρχή είχε γίνει. Μετά το Μουντιάλ μετακομίζει, ακούγοντας τη συμβουλή του θρυλικού Ρομάριο, στην Ευρώπη και την Αϊντχόφεν. Την πρώτη του χρονιά (1994-95) πετυχαίνει 35 γκολ σε 36 εμφανίσεις και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος. Μένει στην ομάδα για άλλον έναν χρόνο και στη συνέχεια παίρνει μεταγραφή στην ομάδα που τον - και την - απογείωσε: την Μπαρτσελόνα.

Η χρυσή σεζόν στη Βαρκελώνη
Οι μπλαουγκράνα αποκτούν τον 20χρονο τότε Ρονάλντο έναντι 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό - ρεκόρ για την εποχή, αλλά το Φαινόμενο... τα έβγαλε τα λεφτά του. Στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του (1996-97) σκόραρε 34 φορές σε 37 ματς κατακτώντας το βραβείο του Pichichi.

Με τη φανέλα των μπλαουγκράνα πέτυχε συνολικά 47 γκολ σε 49 ματς, με τη Μπαρτσελόνα να κατακτά... ό,τι υπήρχε, εκτός του εγχώριου τίτλου που πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης του Φάμπιο Καπέλο, ενώ και σε προσωπικό επίπεδο σάρωσε τα βραβεία: Χρυσή Μπάλα, Χρυσό Παπούτσι και Κορυφαίος Παίκτης της FIFA.

Το διαζύγιο και το νέο ρεκόρ
Η καταπληκτική του σεζόν οδηγεί τον μάνατζέρ του να επαναδιαπραγματευτεί το συμβόλαιο του πελάτη του με τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα. Οι απαιτήσεις του κρίνονται υπερβολικές, αλλά φυσικά οι προτάσεις δεν λείπουν και τελικά λέει το "ναι" στην Ιντερ που τον ήθελε... σαν τρελή.

Η μεταγραφή του δημιουργεί νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 20,7 εκατομμύρια ευρώ. Με τη φανέλα των νερατζούρι την πρώτη του χρονιά πετυχαίνει 34 γκολ σε 47 ματς και κατακτά το Κύπελλο UEFA.

Παράλληλα, διαπρέπει με τη Σελεσάο κερδίζοντας τίτλους, αλλά βιώνοντας και έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες στην καριέρα του. Λίγες ώρες πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, ο Ρονάλντο παθαίνει κρίση επιληψίας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η αποστολή. Ο συγκάτοικός του, Ρομπέρτο Κάρλος, βγαίνει πανικόβλητος ουρλιάζοντας στους διαδρόμους και ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής, Μάριο Ζάγκαλο τον βγάζει από την αποστολή.

Προς έκπληξη όλων, όμως, ο βραζιλιάνος βγαίνει από το νοσοκομείο και προλαβαίνει τους συμπαίκτες του. Ο Ζάγκαλο τον ξεκινά βασικό απέναντι στη Γαλλία, με τις φήμες που ήθελαν τον πρόεδρο της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ρικάρντο Τεξέιρα, να επιβάλλει τη συμμετοχή του σκεπτόμενος τις απαιτήσεις της χορηγού εταιρείας Nike που είχε επενδύσει πολλά στον παίκτη να οργιάζουν. Οι βραζιλιάνοι χάνουν με το βαρύ 0-3 και ο.. κατάχλωμος Ρονάλντο δέχεται δριμεία κριτική για τη μετριότατη εμφάνισή του.

Η κατάρα των τραυματισμών
Η ατυχία ακολούθησε το Φαινόμενο στη συνέχεια. Τη σεζόν 1999-2000 τραυματίζεται σοβαρά στο δεξί του γόνατο και χρειάζεται έναν ολόκληρο χρόνο για να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους.

Οταν τελικά επιστρέφει, έρχεται νέο... χαστούκι. Στο πρώτο του ματς απέναντι στη Λάτσιο τραυματίζεται ξανά στο δεξί γόνατο. Οι κραυγές πόνου και απόγνωσης που βγάζει κρατώντας το χτυπημένο του γόνατο ηχούν ακόμα στα αυτιά όσων παρακολούθησαν την αναμέτρηση. Πολλοί είπαν ότι η καριέρα του τελείωσε, αλλά ο βραζιλιάνος δικαιολόγησε για άλλη μία φορά τον τίτλο του Φαινομένου.

Μερικούς μήνες αργότερα, έπειτα από σκληρή δουλειά και παραμονές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, επιστρέφει και ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι τον παίρνει στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας. Ο Ρονάλντο δεν τον απογοητεύει. Πρωταγωνιστεί σε όλα τα ματς της Σελεσάο, αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ και πετυχαίνει τα δύο τέρματα του τελικού σε βάρος της Γερμανίας, χαρίζοντας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του το κύπελλο.
Στον αστερισμό των γκαλάκτικος
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ τον... ερωτεύεται και, αν και γνωρίζει τη δυσκολία της αποστολής του, κάνει τα αδύνατα - δυνατά για να τον φέρει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το καταφέρνει με 36 εκατομμύρια ευρώ και συμπληρώνει την ιδανική τριπλέτα: Φίγκο, Ζιντάν και Ρονάλντο.

Με τη φανέλα των μερένχες μαγεύει σε όλες τις διοργανώσεις. Στο ντεμπούτο του πετυχαίνει 2 γκολ και στα 4,5 χρόνια παραμονής του στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου χορεύει τους αντιπάλους με τις κινήσεις του, την ταχύτητά του και με την ευστοχία του και με τα δύο πόδια.

Η αρχή του τέλους
Σιγά σιγά, όμως, ο μύθος των γκαλάκτικος αρχίζει να καταρρέει. Η Βασίλισσα μένει μακριά από ευρωπαϊκούς και εγχώριους τίτλους και ο Ρονάλντο φεύγει ουσιαστικά από την... πίσω πόρτα μετά και τις κακές σχέσεις με τον Καπέλο τον Γενάρη του 2007.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του είναι ξανά το Μιλάνο, αλλά αυτή τη φορά η Μίλαν. Τα παραπανίσια κιλά του προκαλούν γκρίνιες και ο τραυματισμός του αυτή τη φρά στο αριστερό γόνατο τον Φεβρουάριο του 2008 βάζει ουσιαστικά τέλος στην καριέρα του με τη φανέλα των ροσονέρι.

Πολλοί πίστεψαν ότι τότε η καριέρα του τελείωσε. Παρόλα αυτά, ο ίδιος προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να φορέσει τη φανέλα της Κορίνθιανς όπου έμελλε να πετύχει τα τελευταία του γκολ: 35 τέρματα σε 65 ματς, πριν τον απογοητευτικό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Copa Libertadores και τις αποδοκιμασίες των οπαδών που τον λύγισαν και συνετέλεσαν στο να πει το οριστικό αντίο.

Γυναίκες, εξώγαμα και σκάνδαλα
Οσο δραστήριος ήταν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, άλλο τόσο ήταν και εκτός αυτών! Το κουβάρι των ερωτικών περιπετειών του Φαινομένου ξεκινά με την ξανθιά TV persona και μοντέλο Σουζάνα Βέρνερ η οποία ήταν δίπλα του και στον πρώτο σοβαρό τραυματισμό του. Μάλιστα, ήταν αντίθετη στη ριζοσπαστική και επιθετική θεραπεία με ενέσεις στις οποίες υποβλήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά "θα τον σκοτώσουν".
Παρόλα αυτά, περνούν μαζί το καλοκαίρι κάνοντας ξέγνοιαστες διακοπές που κρατούν τον Ρονάλντο εκτός φόρμας και δυσαρεστούν τόσο την Ιντερ όσο και τους οπαδούς της. Με τη Βέρνερ χωρίζει το 1999 και έπειτα από μικροπεριπέτειες βρίσκει το... λιμάνι του στην αγκαλιά της συναδέλφου του, Μιλένε Ντομίνγκες. Το ζευγάρι παντρεύεται, με τη βραζιλιάνα να είναι ήδη έγκυος στο πρώτο τους παιδί, τον Ρόναλντ που γεννήθηκε το 2000.
Πέντε χρόνια αργότερα και όντας έναν χρόνο διαζευγμένος, παντρεύεται εκ νέου με έναν βασιλικό γάμο σε παλάτι που στοίχησε 700.000 ευρώ το μοντέλο και παρουσιάστρια Ντανιέλα Τσιτσαρέλι. Επειτα από 3 μήνες και μία αποβολή, το ζευγάρι χωρίζει και ο Ρονάλντο βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά του μοντέλου Ράικα Ολιβέιρα.
Η άστατη ερωτική του ζωή κατέστρεφε σταδιακά τη φήμη του με αποκορύφωμα το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2008, όταν ο βραζιλιάνος πλήρωσε τρεις ιερόδουλες που γνώρισε σε κλαμπ του Ρίο, οι οποίες, όμως, αποδείχθηκαν τραβεστί. Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν γνώριζε το πραγματικό φύλο τους, αλλά το κακό είχε γίνει, διαλύοντας προσωρινά και τον επικείμενο αρραβώνα με τη Μαρία Μπατρίζ Αντονι.
Το ζευγάρι τα ξαναβρήκε και καρπός του έρωτά τους ήταν ένα κοριτσάκι, η Μαρία Σοφία. Εναν χρόνο αργότερα ήρθε και η δεύτερη κορούλα, η Μαρία Αλίκη, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους (2009) ο Ρονάλντο έκανε τεστ πατρότητας και αναγνώρισε τον μικρό Αλεξάντερ, ο οποίος είχε γεννηθεί το 2005 όταν το Φαινόμενο είχε μία σύντομη περιπέτεια με τη σερβιτόρα Μισέλ Ουμέζου. Μετά και την αναγνώριση του 4ου παιδιού του, ο παίκτης ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε σε αγγειεκτομή προκειμένου να μην ξαναγίνει πατέρας.
Αντίο Φαινόμενο
Παρά τις μελανές σελίδες στην πορεία του Ρονάλντο εντός και εκτός γηπέδων, στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησής του από την ενεργό δράση, όλοι συμφωνούν ότι το ποδοσφαιρικό στερέωμα γίνεται φτωχότερο.
Τα λόγια της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, είναι χαρακτηριστικά: "Ηταν ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ολοι εμείς οι βραζιλιάνοι θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για τη χαρά που μας έφερες και για ό,τι έκανες για το πρεστίζ της Βραζιλίας στο κόσμο των σπορ".
Κι εμείς, Φαινόμενο, θα σου είμαστε πάντα ευγνώμονες για τα υπέροχα γκολ που μας χάρισες και για τις στιγμές μαγείας με την... επίσημη αγαπημένη σου στα θαυματουργά σου πόδια...

sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...