sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο Έλληνας πίσω από τον Αϊνστάιν


Λίγο καιρό προτού φύγει από τη ζωή ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας, φρόντισε σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του να χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ως το μεγάλο δάσκαλό του.

«Ζητάτε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε το δρόμο στην ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Έτσι απλά σας λέω ότι ο μεγάλος μου δάσκαλος ήταν ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεωδορή, στον οποίο χρωστάμε τα πάντα...», δήλωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, αναφερόμενος στον Έλληνα μαθηματικό από τη Θράκη.
Ο «Κάρα», όπως τον αποκαλούν, βοήθησε ουσιαστικά τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να ολοκληρώσει τη θεωρία της σχετικότητας και το έργο του στην έρευνα και τη διατύπωση των ανώτατων Μαθηματικών έχει αναγνωριστεί από την παγκόσμια μαθηματική κοινότητα.
Η συνεργασία του παγκοσμίου φήμης Έλληνα επιστήμονα και η επικοινωνία που είχε με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso» που επισκέφτηκε το Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών από το θάνατο του Καραθεοδωρή, για τη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας αποτυπώνονται σε επιστολές που διασώζονται σήμερα στο μουσείο που φέρει το όνομά του στην Κομοτηνή. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1916, προκύπτει η μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
Η αλληλογραφία Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή
«Αξιότιμε κύριε συνάδελφε! Θεωρώ την παράγωγό σας υπέροχη... Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στη δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε τη θεωρία με αυτή τη μορφή στo Αnnalen der Physik, γιατί οι φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε.
Θα πρέπει να σας φάνηκα με την επιστολή μου σαν τον Βερολινέζο εκείνο, ο οποίος μόλις τώρα ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και ρωτάει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι εκεί μέσα. Αν θέλετε, δε, να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Και αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι. Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς. Δικός σας, Α. Αϊνστάιν», σημειώνεται σε επιστολή που βρίσκεται στα αρχεία του μουσείου «Κ. Καραθεοδωρή».
«Θα θέλατε να σκεφτείτε τον χρόνο; Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας αυτού του άλυτου έως τώρα προβλήματος του χωροχρόνου. Σας χαιρετά ο όλος δικός σας Α. Αϊνστάιν», σημειώνει σε άλλη του επιστολή, ενώ όταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δημοσίευσε την εργασία του επί των αξιωμάτων της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας παίρνει το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. «Αγαπητέ Συνάδελφε, με καταπλήξατε», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...