sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Έλεγχους σε 600 ΜΚΟ ζητά η Εισαγγελία Εφετών

Έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελλαρίου. Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία.

Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλάκος ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν. Ζητά επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ. Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις που δεν ελέγχονται. Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τις ΜΚΟ
Εν τω μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή αναφορικά με τις ΜΚΟ. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εργασίας θα αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο που θα διέπει τις ΜΚΟ ενώ επτά υπουργεία συντονίζονται από τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, ώστε να καθοριστεί νομοθετικό πλαίσιο για τον Εθελοντισμό.
Κατά την συζήτηση για τις ΜΚΟ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα μέλη της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσούρας και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τραγάκης παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι δύο βουλευτές εισηγήθηκαν - μεταξύ άλλων - το ξεκαθάρισμα του «θολού τοπίου» που διέπει τις ΜΚΟ, τη δημιουργία Μητρώου, την αναμόρφωση του όρου, την νομοθετική ρύθμιση για τον νομικό και διοικητικό προσδιορισμό τους για τις διαδικασίες χρηματοδότησης, με συγκεκριμένους, αυστηρούς μηχανισμούς, τους τρόπους ελέγχου και εποπτείας των ΜΚΟ, όπως για παράδειγμα από Ανεξάρτητη Αρχή, κρατική Υπηρεσία, Ορκωτούς Λογιστές και την Βουλή.
Ειδικά για την διάθεση κονδυλίων, ο κ. Τραγάκης είπε πως είχαν δοθεί, από το 1996 μέχρι το 2004, 68 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ και έθεσε ερωτηματικά για ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης ΜΚΟ (μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών) όπως π.χ. για ανάπτυξη Προγράμματος Μεταποίησης Ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική ή για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κούβας. Όπως ανέφερε «για να είναι δίκαιος», υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα του 2009 και του 2010 σε συνέχεια προγραμμάτων του 2008, προγράμματα του 2004 ως συνέχεια από το 2003. Επιπλέον διένειμε, κατάλογο ακινήτων της ΚΕΔ που είχαν παραχωρηθεί σε ΜΚΟ.
«Απόλυτα λανθασμένη στρατηγική», χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας την κατάρτιση ξεχωριστών νομοσχεδίων από κάθε υπουργείο για το θέμα των ΜΚΟ. Συνομολόγησαν επ' αυτού ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Παπαϊωάννου - ο οποίος είπε πως τον ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμός στο επίπεδο κράτους - και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τραγάκης.
Η κα Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) συμπλήρωσε ότι έχει υπάρξει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προαγωγή της Ορθοδοξίας στη Β. Κορέα, ενώ υπάρχει ΜΚΟ με την επωνυμία «Πάτμος» και ακόμη η Διεθνής της Διαφάνειας είναι ΜΚΟ.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης ανέφερε πως υπάρχει «Σύλλογος Ονειροπόλων» και πρόσθεσε ότι ο καθένας θα μπορούσε να βρει πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι δεν έγινε χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Έκανε λόγο για ασαφή ρόλο των ΜΚΟ και επίσης έλλειψη σαφούς πολιτικής για τη συνεργασία με τις ΜΚΟ, ωστόσο κατέστησε σαφές πως από τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ απορρέει η υποχρέωση της χώρας μας να διατέθει κατ’ ελάχιστο το 0,051% του ΑΕΠ για αναπτυξιακή συνεργασία κάθε χρόνο.
Προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού του συστήματος για τις ΜΚΟ ο αρμόδιος υφυπουργός προανήγγειλε την ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου στο τέλος Απριλίου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα γίνει επανεξέταση του Μητρώου ώστε να διαπιστωθεί ποιες οργανώσεις είναι ΜΚΟ, θα γίνει επιπλέον έλεγχος των έργων, ορισμός των σχέσεων συνεργασίας και θα δημιουργηθεί Επιτροπή Αξιολόγησης προγραμμάτων με την συμμετοχή και κοινωνικών φορέων. Επιπλέον, θα οριστούν οι τομείς των δράσεων και της θεματολογίας για την συνεργασία με τις Οργανώσεις. Επεσήμανε δε, ότι ήδη λειτουργεί στο ΥΠΕΞ μια ομάδα εργασίας η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των προγραμμάτων και τουλάχιστον 150 από αυτά βρίσκονται στον «αέρα» και θα πρέπει να αξιολογηθούν.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Θ. Τσέκος υποστήριξε ότι στον τομέα του τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς οι χρηματοδοτήσεις τελούν σε πλήρη έλεγχο και προανήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος Κοινωνικής Οικονομίας και Εργασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με ΜΚΟ.
Τέλος, ο γραμματέας Νέας Γενιάς Ιω. Λιβανός, ανακοίνωσε ότι επτά υπουργεία (Εξωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Παιδείας) θα παραδώσουν μέσω της Διϋπουργικής Επιτροπής, που έχει συσταθεί, πρόταση η οποία θα παραδοθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τον Εθελοντισμό.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...