sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Νικητής των τουρκικών εκλογών ο Ερντογάν




Σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,6%, στο 70% των καταμετρημένων ψήφων.
Παρόλα αυτά το κόμμα του δεν δείχνει να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Δεύτερο έρχεται το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) με ποσοστό 24,5% και τρίτο το εθνικιστικό MHP με 13,5%, ενώ στο 7% είναι το συνολικό ποσοστό των ανεξάρτητων υποψηφίων, οι οποίοι στην πλειοψηφία είναι Κούρδοι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα, AKP,

καταλαμβάνει 328 έδρες, το CHP 135, το MHP 58 και οι ανεξάρτητοι 29 έδρες.
Στις εκλογές τις οποίες κερδίζει για Τρίτη φορά ο Ερντογάν, την ψήφο των 50 εκατομμυρίων πολιτών διεκδίκησαν 15 κόμματα και 200 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ενώ η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε στο 80%.
Νωρίτερα σημειώθηκαν έντονα επεισόδια με συνέπεια τον τραυματισμό αρκετών πολιτών, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί.
Ήδη έχουν συλληφθεί 40 άτομα, ενώ η αστυνομία σε μια συνοικία της Άγκυρας χρειάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος. Στο συγκεκριμένο περιστατικό μια ομάδα επιτέθηκε βίαια σε υποστηρικτές του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα. Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο συγκεκριμένο επεισόδιο και πέντε άνθρωποι γρονθοκοπήθηκαν.
Επίσης, στη νοτιανατολική επαρχία Μπατμάν, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, η αστυνομία συνέλαβε 34 προπαγανδιστές οι οποίοι  σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ασκούσαν πιέσεις  σε ψηφοφόρους να ψηφίσουν υποψηφίους φιλοκουρδικού συνδυασμού, ενώ στο Βιρανσεχίρ ένας ανεξάρτητος βουλευτής που κατέβαινε στις εκλογές επιτέθηκε σε δύο αξιωματικούς της αστυνομίας.

stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...