sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΤΑ 8.000 ΕΥΡΩ!


ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΣΤΑ €300 ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ!
ΚΛΕΒΟΥΝ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ!
Το τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου απεδείχθη για άλλη μια φορά!
Στο πλαίσιο αυτής της "επαναδιαπραγμάτευσης" του "μεσοπρόθεσμου" από τη νέα πιο "δυναμική" (!) και με μεγαλύτερο "βάρος" ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, υπό το νέο "τσάρο" Β. Βενιζέλο, το μεσοπρόθεσμο έκτρωμα έγινε χειρότερο και αποκρουστικότερο!
Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης, όπως ανακοίνωσε ο Β. Βενιζέλος το αφορολόγητο έπεσε με βάρβαρο τρόπο στα 8.000 ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι θα φορολογούνται ακόμα και οι χαμηλόμισθοι των 500 ευρώ περίπου, ενώ αυξάνεται και ο φόρος στο πετρέλαιο
θέρμανσης!
Τα μέτρα αυτά, μαζί με πολλά άλλα, ανακοινώθηκαν και επισήμως πλέον, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη στις 17:00.
Επιπλέον, μέτρα του εφαρμοστικού νόμου ανακοινώθηκαν και το μεσημέρι της Τρίτης, από διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
   Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο συντελεστής 5% για την έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα μετακλητά στελέχη της δημόσιας διοίκησης και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τους καταναλωτές (με άμεση εξίσωση του σχετικού φορολογικού συντελεστή με αυτόν του πετρελαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις), είναι μεταξύ των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που πρότεινε  ο νέος Υπουργός Οικονομικών.
Να τονιστεί εδώ ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ – βάσει του νέου φορολογικού συντελεστή 10% που θα ισχύει για το νέο κλιμάκιο €8000 έως και €12.000 - συνεπάγεται την απώλεια 400 ευρώ για έναν χαμηλόμισθο! Δηλαδή το νέο φοροχαράτσι θα αφαιρέσει πάνω από μισό μισθό από τα πιο χαμηλόμισθα λαϊκά στρώματα!
Από το απαράδεκτο αυτό μέτρο, θα εξαιρούνται μόνο οι νέοι/ες έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και τα ΑΜΕΑ. Το εκτιμώμενο ύψος της ληστείας αυτής, θα φτάσει τα €338 εκατ. το 2011 και το € 1,012 δις το 2012.
Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου εντάσσονται στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας της κυβέρνησης με την τρόϊκα για την «διευθέτηση» μέτρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το 2011. Ειδικότερα, η τρόικα εκτιμά ότι από τα 6,5 δισ. που είχε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση, τα ισοδύναμα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν και ζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να καλυφθούν 3,8 δισ. περίπου επιπλέον. Γι’ αυτό και ο Υπουργός προτείνει νέα, κοινωνικά βάρβαρα φοροχαράτσια, τα οποία θα ισοπεδώσουν τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων.
Αναλυτικότερα τώρα, μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο, είναι συντελεστής 5% για την έκτακτη εισφορά στα «πολύ υψηλά εισοδήματα» και τα εισοδήματα των βουλευτών, των αιρετών στελεχών της Αυτοδιοίκησης και των μετακλητών στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Για τα υπόλοιπα εισοδήματα, θα υπάρχει κλιμακωτή έκτακτη εισφορά από 1% έως και 4%. Η κλίμακα του χαρατσιού θα έχει ως εξής:
Για εισοδήματα ως € 20.000: 1%
Από € 20.000 - € 50.000: 2%
Από € 50.000 - € 100.000: 3%
Από €100.000 και άνω: 4%
Από αυτό το μέτρο προβλέπεται να εισπραχθούν €1,38 δις μόνο το 2011.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά επιβάλλεται και αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορλογούμενους, με εκτιμώμενο ψαλίδισμα ύψους €220 εκατ. το 2012.
Ακόμα, σε ότι αφορά, την επιστροφή φόρου μέσω αποδείξεων, τίθεται πλαφόν ύψους €300 και κατάργηση του 10% της επιστροφής φόρου από 01.01.2012.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα επιβληθεί ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την έδρα και άλλα κριτήρια. Αρχικά οι εκτιμήσεις το τοποθετούσαν στα 100-300 ευρώ ανά ΑΦΜ, με την εξαίρεση όσων έκαναν έναρξη εργασιών τα 5 τελευταία έτη. Βάσει όμως των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών θα ανέρχεται στα €300 μεσοσταθμικώς! Από αυτό το μέτρο  προβλέπεται να εισπραχθούν €400 εκατ. το 2012.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ!

Φυσικά, τα νέα φορομπηχτικά μέτρα, δίνουν όπως και οι προηγούμενες φορολογικές επιδρομές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ιδιαίτερο βάρος στους ιδιαίτερα άδικους και ταξικούς έμμεσους φόρους. Ας δούμε τα μέτρα αυτά αναλυτικά.
Σε ότι αφορά την εστίαση, ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 13% στο 23% από 01.09.2011 με εκτιμώμενα έσοδα €300 εκατ. το 2011 και €700 εκατ. το 2012.
Σε ότι αφορά τα τσιγάρα, θα εφαρμοστεί νέα "φορομπηξία", υπό τον οργουελικό τίτλο "αλλαγή στη δομή φορολογίας καπνού", με εκτιμώμενα έσοδα €150 εκατ. το 2011 και άλλα €150 εκατ. το 2012.
Σε ότι αφορά τις αλλαγές στους λοιπούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα εκτιμώμενα έσοδα φτάνουν τα €250 εκατ. το 2011 και τα €315 εκατ. το 2012.
 Σε ό,τι αφορά τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης για τους καταναλωτές, η Κυβέρνηση ΓΑΠ, εξήγγειλε την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την οποία εκτιμάται ότι η λιανική τιμή θα αυξηθεί κατά 5 λεπτά περίπου το λίτρο. Ο ΕΦΚ σήμερα είναι 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα και θα αυξηθεί στα 61 ευρώ/1.000 λίτρα. Μέχρι το 2013 θα υπάρξει βαθμιαία εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης με αυτόν του πετρεαλαίου θέρμανσης για τους καταναλωτές, ενώ η εξίσωση θα είναι άμεση για τις επιχειρήσεις. Τα εκτιμωμένα έσοδα φτάνουν τα €188 εκατ. για το 2011 και τα €404 εκατ. για το 2012.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΙΧ  ΚΛΠ

Για τα ακίνητα, πρότεινε να μειωθεί (όπως ήταν γνωστό και τις προηγούμενες ημέρες) το ατομικό αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ δεν θα επιβληθεί τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα ενσωματωνόταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εκτιμώμενα έσοδα: €445 εκατ. το 2012.

Ισχύει για φέτος το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΦΜΑΠ θα υπάρχει κλιμάκωση στους συντελεστές.
Τέλος, τα έσοδα από τη σκανδαλώδη "ρύθμιση" των αυθαιρέτων, θα φτάσουν τα €300 εκατ. το 2011 και τα €200 εκατ. το 2012.
Για τα ΙΧ αυτοκίνητα, προβλέπεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας με εκτιμώμενα έσοδα € 100 εκατ. το 2011 καθώς και έκτακτη εισφορά σε μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες με εκτιμώμενα έσοδα €150 εκατ. το 2011.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης λεηλασίας του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση, με όπλο την φορολογία, υλοποιεί την πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των πολλών που έχει επιχειρηθεί ποτέ στη μεταπολεμική, τουλάχιστον, ιστορία του τόπου. Απέναντι σε αυτή την ταξική, κοινωνικά βάρβαρη πολιτική η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Αγώνες σε δρόμους και σε πλατείες μέχρι την προοδευτική ανατροπή!

"ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ" ΚΑΙ "ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Πάντως νωρίτερα στο ΚΤΕ Οικονομίας, οι περίφημες "αντιδράσεις" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν άνευ ουσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κωμικοτραγικές.
Σταχυολογούμε ορισμένες από αυτές, όπως δημοσιεύτηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες.
Κριτική στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση άσκησε εκ νέου η Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως «Δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν ξέρω που πάμε». Η ίδια εκτίμησε ότι η χώρα δεν «βγαίνει» αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισ. ευρώ τόκους τον χρόνο. Η κ. Παπανδρέου πρότεινε τα μέτρα και οι συμφωνίες με τους δανειστές να μην κυρώνονται μόνο με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, αλλά να έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.
Και ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, αμφισβήτησε ότι θα εισπραχθούν 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους και υπογράμμισε πως «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».
Η Τόνια Αντωνίου εξέφρασε αμφιβολίες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, διερωτώμενη τι έχει κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες για την Ανάπτυξη. Από την πλευρά του, ο Νίκος Σαλαγιάννης δήλωσε: «Δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε», προσθέτοντας πως είναι «αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».
«Μας μιλάτε συνέχεια για φόρους, αλλά δε μάς λέτε πώς θα μειώσετε το Δημόσιο και πώς θα καταργήσετε τους παρασιτικούς οργανισμούς, όπου υπάρχουν μισθοί 6.000 ευρώ»., δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης, προκαλώντας την παρέμβαση της Μιλένας Αποστολάκη, η οποία του απάντησε: «Μίμη, υπάρχουν κι άνθρωποι που αμείβονται με 800 ευρώ τον μήνα». «Εσείς τους διορίσατε», ανταπάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 5% στα πολύ υψηλά εισοδήματα και σε όσους ασκούν δημόσια διοίκηση, δηλαδή σε δημάρχους, περιφερειάρχες και υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής μηχανής. Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ενώ η Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε την κατάργηση του «πόθεν έσχες» προκειμένου να κινηθεί η αγορά.
Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη πρότεινε να δημιουργηθεί, πέραν της τρόικας, πολιτική συντονιστική ομάδα, σε επίπεδο ευρωζώνης, για να σταματήσει η κακοφωνία μεταξύ των εταίρων μας, καθώς επίσης και να ενταθεί η πίεση ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές διαδικασίες και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη πρότεινε να ζητηθεί η συμβολή του Euro 50 Group για την υποβολή προτάσεων προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διαχείριση χρέους της ευρωζώνης.
«Πώς να υπάρξει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλιστεί η συμφωνία με την τρόικα και τελικά δεν είχε γίνει τίποτα», τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η Σοφία Γιαννακά, αφού καλωσόρισε τον υπουργό Οικονομικών «στο πιο δύσκολο ΚΤΕ της Βουλής» είπε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αντιμετώπισε την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ και ότι «ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσουν».
Ο Θανάσης Οικονόμου επέμενε στην πρότασή του να παραμείνει χαμηλός (13%) ο ΦΠΑ στην εστίαση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Νάσος Αλευράς. Επιπλέον, ο κ. Αλευράς αφού διατύπωσε στο ΚΤΕ την εκτίμησή του ότι «θεωρεί πως οι δανειστές μας θέλουν πρώτα να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα και μετά να πάμε σε αναδιάρθρωση», έθεσε θέμα μέτρων ανάπτυξης καθώς «κανείς δεν θέλει να επενδύσει στη χώρα», ενώ πρότεινε περαιτέρω περικοπή των υψηλών μισθών στελεχών των ΔΕΚΟ.
Ο Γιάννης Αμοιρίδης αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «το σωσίβιο το παίρνουμε γιατί το χρειαζόμαστε», διερωτήθηκε στη συνέχεια «μήπως το πακέτο είναι ελαττωματικό».
Σημειώνεται πως μετά την ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών από τον κ. Βενιζέλο για το Μεσοπρόθεσμο, ακολούθησε ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη για τα εργασιακά. Σε ότι αφορά το δεύτερο αυτό σκέλος της συνεδρίασης του ΚΤΕ, πληροφορίες αναφέρουν πως τα εργασιακά ζητήματα έχουν «κλειδώσει» στον πρώτο Εφαρμοστικό Νόμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...