sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πιο σκληρά μέτρα δεν έχει ξαναζήσει ο σύγχρονος Έλληνας - Έκτακτη εισφορά σχεδόν σε όλους και χαράτσι παντού


- Από 1η Σεπτεμβρίου αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 13% στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης
- Στις 200.000 το αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας
- Έκτακτη εισφορά και στους κατόχους ακριβών Ι.Χ., σκαφών και πισινών
- Χωρίς μέτρα το δημόσιο χρέος θα φτάσει στα 501 δισ ευρώ το 2015

Από δω και πέρα μάλλον θα πρέπει να μιλάμε με... τούρκικους όρους. Βάζουν «κεφαλικό φόρο», «κατεβάζουν» στο μισό το αφορολόγητο για κατοχή ακίνητης περιουσίας, αλλά το ξανασκέπτονται για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης κίνησης.

Κατ’ αρχήν για 2 χρόνια θα επιβληθεί η ειδική εισφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους (με το υπουργείο Οικονομικών να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τετραετία) όπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει φέτος και του χρόνου η Κυβέρνηση φτάνει το 1,8 δις. ευρώ, συνυπολογίζοντας όμως την αλλαγή των τεκμηρίων διαβίωσης που γίνονται «σκληρότερα», αλλά και την εφαρμογή νέων τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νέο «χαράτσι» στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρει στα κρατικά ταμεία 500 εκατ. Φέτος, με την μείωση του αφορολογήτου στα 200.000 ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους κατόχους ακριβών ΙΧ, ακινήτων, σκαφών και στους έχοντες πισίνες.

Από την 1η Σεπτεμβρίου αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης (ταβέρνες, κλπ.).

Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1700 € πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ) και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1700 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 28 δισ. ευρώ για το 2011 και όλα τα χρόνια έως το 2015, την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, την μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο 2010-2015 πάνω από 800 εκατ. ευρώ, την αναστολή του πόθεν έσχες για κάθε κατοικία για τα επόμενα δύο χρόνια, κ.λπ.

Επίσης, από το 2011 ξεκινάει η σταδιακή μετάβαση στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα θεσπιστεί τον Ιούλιο. Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ ένα μεγάλο μέρος των σημερινών επιδομάτων ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, καθώς το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα εναρμονίζεται με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα και οι μισθοί συνδέονται με τους ρόλους και τις θέσεις των υπαλλήλων

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αλλάξει τους στόχους –σε σχέση με αυτά που παρουσίαζε στις 23 Μαίου- κάνοντας επιπλέον παρεμβάσεις:

1. Στον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε «εξοικονόμηση» 1,7 δις ευρώ, αλλά τελικά το «ψαλίδι» θα είναι 2,2 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τον Ιούλιο θα «συνδέσει» τις αμοιβές με την θέση και την απόδοση των υπαλλήλων και θα καταργηθούν επιδόματα που διαφοροποιούν τις αμοιβές μεταξύ των υπουργείων άνευ λόγου και αιτίας. Παράλληλα, θα γίνει αντιστοίχηση των αμοιβών του Δημοσίου με αμοιβές ίδιου επιπέδου προσόντων στον ιδιωτικό τομέα.

2 .Στην μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Από 3,4 δις ευρώ που ήταν στις 23 Μαΐου οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις ανέβηκαν τελικά στα 4,5 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα κοινωνικά επιδόματα θα μειωθούν πολύ περισσότερο από ότι υπολογιζόταν.

3. Στην μείωση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση άλλων φορολογικών εσόδων. Πρόκειται για την σημαντικότερη αλλαγή, αφού αρχικά η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα εξοικονομήσει 4,6 δις ευρώ και χθες ανακοινώθηκε ότι θα φτάσει στα 6 δις ευρώ το όφελος. Στις φοροαπαλλαγές εντάσσεται και η μείωση του αφορολογήτου ορίου, για το οποίο γίνεται «μεγάλη κουβέντα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει τα σκληρότερα μέτρα στην ιστορία της χώρας, γίνεται σαφής αναφορά για το μέγεθος του χρέους της χώρας σε περίπτωση που δεν υπήρχε καμία παρέμβαση.

Το δημόσιο χρέος χωρίς καμία παρέμβαση αναμένεται σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης να φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 501 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, δηλαδή θα φτάσει στο 198,9% του ΑΕΠ.

Όλα αυτά αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άλλη μία φορά για ανάγκη για συναίνεση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκαν ο κ. Βενιζέλος και η κα Διαμαντοπούλου, η οποία απευθυνόμενη στον κ. Παπανδρέου του ζήτησε να έχει ξανά συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι εθνικό καθήκον “να πάψουμε να ξοδεύουμε περισσότερα από οτι εισπράττουμε και να πάμε σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων. Δήλωση επίσης ότι κάι τέτοιο θα αποτελέσει σήμα ελέγχου του υπέρογκου χρέους και πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας, κάνοντας εκ νέου κάλεσμα για διάλογο σε όλα τα κόμματα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Μάλιστα, σημείωσε πως “εφόσον και αφού με τον κ. Σαμαρά συμφωνούμε στους στόχους δεν έχουμε ταμπού να συζητήσουμε και τοςυ τρόπους, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αξιοποιηθούν πρόσωπα σε καίριους τομείς χωρίς κανένα κομματικό περιορισμό, με γνώμονα την ικανότητα και τη σύμπνοια στην προσπάθεια που γίνεται.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...