sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Το μέτρο των αποδείξεων έφερε την ετήσια εισφορά!

Πώς πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι

Είχε προαναγγελθεί μετά τυμπανοκρουσιών από το υπουργείο Οικονομικών ως από τα βασικά μέτρα, που θα έκλειναν -μεταξύ άλλων- τη μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας, που ακούει στο όνομα «φοροδιαφυγή».

Γεγονός είναι ότι το κίνημα των αποδείξεων, όπως το ονόμασαν, ξεκίνησε πολύ δυνατά στις αρχές της περασμένης χρονιάς. Η απόφαση να συνδεθεί το αφορολόγητο με τη λήψη αποδείξεων από τη συντριπτική πλειοψηφία των δαπανών, που πραγματοποιούμε καθημερινά, είχε ως αποτέλεσμα τόσο
οι καταναλωτές να ζητούν πιο συχνά τα «μαγικά χαρτάκια», όσο και οι καταστηματάρχες να τα εκδίδουν πιο... πρόθυμα.

Αυτά στην αρχή. Στη συνέχεια, όμως, μόλις οι φορολογούμενοι άρχισαν να καλύπτουν το απαιτούμενο για το αφορολόγητο ποσό και με δεδομένα τη μείωση των εισοδημάτων τους, αλλά και την ακαμψία, που καταγράφεται στη μείωση των τιμών, το... κίνημα ατόνησε. Οι πελάτες σταμάτησαν να ζητούν το ίδιο επίμονα απόδειξη, οι έμποροι δεν δείχνουν πλέον τον ίδιο ζήλο, ενώ οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι μεταξύ των δύο πλευρών δίνουν και παίρνουν στην κατεύθυνση «Δεν θέλω απόδειξη, αλλά θα μου κόψεις το ΦΠΑ από την τιμή που θα πληρώσω».

Έτσι, η μαύρη τρύπα στα έσοδα άρχισε να διογκώνεται και πάλι -μετά το μικρό διάλειμμα στα τέλη του 2010- καθώς, πέραν της απροθυμίας για αποδείξεις, το συγκεκριμένο μέτρο οδήγησε και σε ένα φαινόμενο που μάλλον δεν είχε εκτιμηθεί σωστά από τους επιτελείς του υπουργείου οικονομικών:

Με την εκκαθάριση φόρου, μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι επιστροφές αυξήθηκαν κατακόρυφα. Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο θα χάσει φέτος από αυτή τη διαδικασία περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνδυασμό με την απροθυμία του μηχανισμού να ελέγξει σωστά τους φοροφυγάδες, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών να πιέσει τους ελεγκτές και να περιορίσουν τις απώλειες από την απόκρυψη εισοδημάτων και τη απόδοση ή καταβολή φόρων, φτάσαμε στο σημερινό σημείο, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί περί τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να πείσει(;) τους δανειστές μας και τις αγορές ότι θα πετύχει(;) τους στόχους του προϋπολογισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα περιλαμβάνουν και την επιβολή της ετήσιας εισφοράς επί δικαίων και αδίκων, που στην ουσία τιμωρεί τους ειλικρινείς φορολογούμενους, οι οποίοι - είτε επειδή θέλουν, είτε επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς - δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, θα μείνουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση και μαζί οι εισπράξεις του Δημοσίου από ΦΠΑ και λοιπούς έμμεσους φόρους.

 newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...