sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Υψηλές κερδοφορίες παρά την κρίση

Στις πρώτες θέσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων οι εταιρείες που ετοιμάζεται να παραδώσει ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Tα δισεκατομμύρια των κερδών που τους εξασφαλίζει το εκμεταλλευτικό σύστημα, ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, μετρούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα αφεντικά τους. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των ισολογισμών 4.065 επιχειρήσεων που είχαν δημοσιευτεί μέχρι τα μέσα του Μάη, για το 2010, και τα οποία επεξεργάστηκε η ICAP.
Η διαπίστωση των ερευνητών ότι «η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα δέχτηκε νέο πλήγμα», που
πράγματι ανταποκρίνεται στα στοιχεία, σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί την πρόκληση που γεννούν τα κέρδη δισεκατομμυρίων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και σε μία περίοδο που το σύνολο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στενάζει υπό το βάρος της πολιτικής συνεχούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, μόνο και μόνο για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και το κεφάλαιο.
Στο δείγμα που επεξεργάστηκε η ICAP περιλαμβάνονται 923 βιομηχανίες, 1.111 εμπορικές επιχειρήσεις, 248 τεχνικές - κατασκευαστικές, 347 τουριστικές και 1.433 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων προκύπτει στασιμότητα των συνολικών πωλήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, υποχώρηση των μεικτών κερδών κατά 11,6% και μείωση των κερδών προ φόρου. Τα «εντυπωσιακά», όπως θα μπορούσε κανείς να τα δει, μεγέθη των ποσοστών, σε απόλυτους αριθμούς διαμόρφωσαν τελικά τα κέρδη προ φόρου σε 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 και τα κέρδη EΒITDA σε 6,67 δισ. ευρώ.
Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι όταν μιλάμε για κέρδη, εννοούμε ό,τι μένει καθαρό στα ταμεία μιας επιχείρησης, αφού τα αφεντικά, φάνε - πιούνε, ξοδέψουν ό,τι ξοδεύουν για την πολυτελή ζωή τους, κάνουν τις διακοπές τους, αγοράσουν τις κούρσες τους, συντηρήσουν τις βίλες και τα ακίνητά τους. Μετά από όλα αυτά και αφού συμπληρωματικά εισπράξουν και το ...μισθό που θεωρούν ότι τους αναλογεί, αυτά που περισσεύουν είναι το κέρδος.
Αξιοσημείωτο και αποκαλυπτικό από μια ακόμα σκοπιά για το χαρακτήρα και τις στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι στις πρώτες γραμμές των κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2010 είναι οι επιχειρήσεις πρώην ΔΕΚΟ, για τις οποίες το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει την ολοκληρωτική τους παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αποκαλύπτεται έτσι το ψεύδος και η υποκρισία όσων λένε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα και αποκαλύπτεται ότι η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας γίνεται για να παραδοθούν κερδοφόρες επιχειρήσεις - κλάδοι στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ, αφού πρόκειται για κερδοφόρες επιχειρήσεις, η επιλογή αυτή αυξάνει τα ελλείμματα του Δημοσίου. Στην κορυφή της κερδοφορίας για το 2010 βρίσκονται: Ο ΟΠΑΠ (κέρδη 893,2 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ (κέρδη 726,1 εκατ. ευρώ), η COSMOTE (κέρδη 406,1 εκατ. ευρώ), τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (κέρδη 247,8 εκατ. ευρώ), το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» (κέρδη 158,5 εκατ. ευρώ), ο ΟΤΕ (κέρδη 152,4 εκατ. ευρώ).
Αναλυτικότερα κατά τομέα δραστηριότητας επιχειρήσεων:
  • Οι 923 βιομηχανίες του δείγματος εμφάνισαν αύξηση τζίρου το 2010 κατά 3,1 δισ. ευρώ και έφτασαν συνολικά τα 27,3 δισ. ευρώ. Τα προ φόρου κέρδη διαμορφώθηκαν σε 188 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 74,2%, ενώ σε 1,44 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη EBITDA.
  • Στο εμπόριο 1.111 επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση πωλήσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρου να μειωθούν κατά 132,1 εκατ. ευρώ.
  • Οι 248 τεχνικές εταιρείες που δημοσίευσαν ισολογισμούς για το 2010 είχαν μείωση συνολικών πωλήσεων φτάνοντας τα 1,83 δισ. ευρώ το 2010 και το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο με ζημιές ύψους 98,2 εκατ. ευρώ.
  • Στον τομέα του τουρισμού 347 εταιρείες είχαν μείωση πωλήσεων κατά 4% και διαμορφώθηκαν σε 909,4 εκατ. ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθούν τα κέρδη ΕBITDΑ σε 128,8 εκατ. ευρώ, με μείωση της τάξης του 13,4%.
  • Στις υπηρεσίες η μείωση κατά 5,2% του τζίρου διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα σε 26,7 δισ. ευρώ. Τα μειωμένα κατά 59,3% κέρδη προ φόρων μεταφράζονται σε 1,18 δισ. ευρώ το 2010 και τα κέρδη EBITDA σε 4,45 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 19,4% σε σύγκριση με το 2009.
rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...