sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Yπέρμαχος των δικαιωμάτων των gay ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης ΜπουτάρηςΣυνέντευξη στο γνωστό gay περιοδικό "Screw" παραχώρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Για ακόμα μία φορά ο κύριος Μπουτάρης μιλάει αυθόρμητα και προκαλεί με τα λεγόμενά του τους συντηρητικούς της ελληνικής κοινωνίας...

Ο Δήμαρχος αναφέρεται κατ' αρχάς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος του και στα σχέδιά του για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Όταν η κουβέντα πηγαίνει στους ομοφυλόφιλους, δε διαστάζει να υπερασπιστεί ανοικτά τα δικαιώματά τους, στο γάμο, στην υιοθεσία, ακόμα και σε gay παρέλαση στην πόλη του, ενώ παραδέχτηκε ότι έχει επισκεφθεί gay bars και έχει gay φίλους.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη, όπως αυτή δημοσιεύεται στο περιοδικό "Screw" του Φεβρουαρίου:
Ξεκινάτε την θητεία σας ως νέος δήμαρχος. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα; Είστε αισιόδοξος;

Πρέπει. Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και ενθουσιασμό διότι η ομάδα μου και εγώ είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε το όραμα μας για την Θεσσαλονίκη.
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αυτή την στιγμή;

Αυτή τη στιγμή είναι η συγκομιδή των σκουπιδιών διότι ο στόλος των απορριμματοφόρων είναι στα όρια της κατάρρευσης. Κάνουμε ότι μπορούμε αλλά και οι δημότες πρέπει να βοηθήσουν. Αυτή η κρίση ελπίζω ότι θα είναι ευκαιρία να αλλάξουμε συνήθειες και να βάλουμε την ανακύκλωση στον τρόπο ζωής μας.
Η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Αναλαμβάνετε σε δύσκολη εποχή το ρόλο του Δημάρχου. Λεφτά δεν υπάρχουν. Πού θα βρείτε πόρους;

Όπως είπε και ένας Βρετανός καθηγητής, με το πέρας του πολέμου, «κύριοι δεν έχουμε χρήματα άρα πρέπει να σκεφτούμε».
Θα είναι εύκολο να συνυπάρχετε και με Ψωμιάδη και με Άνθιμο σε μια πόλη που είναι πολύ συντηρητική και έχει χάσει κάθε της πρωτοπορία…

Δεν θέλω να προσωποποιήσω την πολιτική αντιπαράθεση και σε κάθε περίπτωση δεν φοβάμαι τους πολιτικούς μας αντιπάλους, για τον απλούστατο λόγο ότι η πρόταση τους αποδείχτηκε αδιέξοδη σε βάθος χρόνου. Ο κύριος αντίπαλος μας είναι οι αντικειμενικές συνθήκες και ανθρώπινες αδυναμίες του καθενός μας που μπορούν να σταθούν εμπόδιο αν δεν τις χειραγωγήσουμε.
Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε την παλιά αίγλη και την φήμη της πρωτοποριακής συμπρωτεύουσας;

Έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από την Αθήνα που φιλοξενεί την κεντρική διοίκηση και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Άρα πρέπει να προτείνουμε και να προωθήσουμε πιο τολμηρές λύσεις παντού. Στην παιδεία και την έρευνα, στο περιβάλλον, στον χωροταξικό σχεδιασμό, στη σχέση μας με τις γειτονικές χώρες.
Με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί η πόλη να γίνει πόλος έλξης τουριστών;
Ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, που έχει περιφερειακό και παγκόσμιο βεληνεκές και προώθηση της πόλης διεθνώς. Πρέπει επίσης να δούμε πώς το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα των προξενικών αρχών σε θέματα παροχής βίζας και σε πολίτες από χώρες όπως η Ρωσία και Τουρκία.
Ποιος θα πρέπει να είναι ο τρόπος προσέγγισης των γειτονικών μας κρατών;

Χωρίς αβάσιμους φόβους, με τόλμη και κινήσεις που θα μας επιτρέψουν να αποκτήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα.
Δώσατε πολιτικό όρκο. Πιστεύετε στο θεό;

Δεν πιστεύω ότι η σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να είναι στον εικοστό πρώτο αιώνα αυτή που ήταν τον δέκατο ένατο. Από την άλλη μεριά έχω βαθιές ρίζες στον τόπο μου, με το κρασί, το Νυμφαίο, την Θεσσαλονίκη και βεβαίως και με την ορθόδοξη παράδοση μέσα στην οποία μεγάλωσα.
Έχετε ένα σπουδαίο ακτιβιστικό έργο στο βιογραφικό σας με τον Αρκτούρο. Τελικά η μη κερδοσκοπική ανθρώπινη πρωτοβουλία μπορεί να βελτιώσει την ζωή μας;

Ναι, διότι φέρνει στον δημόσιο βίο την πρωτοπορία και την ευελιξία που συχνά στερείται η πολιτική διαδικασία και η δημόσια διοίκηση.
Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι συνέβαλαν οι LGBT ψήφοι στην εκλογή σας;

Είμαι σίγουρος ότι συνέβαλε η ψήφος όλων των δημοτών της Θεσσαλονίκης που δεν τους εκπροσωπούσε η υποκριτική ευπρέπεια και η συντηρητική σύμβαση.
Είπατε ότι αν κάποιο ζευγάρι ατόμων του ιδίου φύλου έρθει στο Δημαρχείο θα τον παντρέψετε ισχύει αυτό; Βέβαια οι γάμοι στην Τήλο ακυρώθηκαν και το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Παρ’ όλα αυτά θα το κάνατε;

Θα κάνω κάτι καλύτερο. Θα συνεργαστώ με άλλους δημάρχους με στόχο το οικογενειακό δίκαιο της χώρας, μέρος του οποίου είναι και ο πολιτικός γάμος, να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες θέλουμε να συμπεριλαμβανόμαστε.
Τι πιστεύετε για τον γάμων ατόμων του ιδίου φύλου;

Πιστεύω ότι αν δύο ενήλικα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, θέλουν να επισημοποιήσουν την σχέση τους με τον γάμο, εάν επιθυμούν να αποδώσουν στην σχέση τους αυτή την σημασία, τότε θα πρέπει να μπορούν και να επωφεληθούν από τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου.
Πιστεύετε ότι άτομα του ιδίου φύλου θα έπρεπε να μπορούν να υιοθετούν παιδιά;

Το επιτρέπουν στην Αμερική και είναι μια κοινωνία πιο συντηρητική από την δική μας.
Αν σας ζητηθεί θα στηρίξετε πρωτοβουλίες και δράσεις οργανώσεων για θέματα σεξουαλικού περιεχομένου, ομοφυλοφιλία θα το κάνετε;

Νομίζω ότι οι προηγούμενες απαντήσεις έχουν ήδη δώσει το στίγμα μου.
Κάποτε είπατε ότι οι οίκοι ανοχής και τα μπάρ ομοφυλοφίλων πρέπει να φύγουν έξω από την πόλη. Τότε είχε συζητηθεί πολύ η δήλωση σας. Τι θέλατε να πείτε.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οποτεδήποτε υπάρχει πρόβλημα συγκεκριμένων χρήσεων και περιοίκων αυτό το πρόβλημα δεν θα το βάλω κάτω από το χαλί αλλά θα το αντιμετωπίσω και θα αναζητήσω τις βέλτιστες λύσεις.
Θα πηγαίνατε σε ένα γκέι μπάρ;

Πηγαίνω όπου θέλω και έχω πάει σχεδόν παντού.
Θα στηρίζατε μια γκέι παρέλαση στην πόλη; Μια γιορτή ομοφυλόφιλων πολιτών;

Εάν γίνεται γκέι παρέλαση στην Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, σε όλες τις πόλεις δηλαδή που οι συμπολίτες μας θέλουν να επισκεφτούν για την ζωντάνια τους, τον δυναμισμό τους, το ανοιχτό τους πνεύμα, γιατί να μην γίνουν και στην Θεσσαλονίκη;
Γκέι φίλους έχετε; Κάνετε παρέα με γκέι; Μιλάτε για τα προβλήματα τους;

Φυσικά και έχω γκέι φίλους. Κατανοώ έμφυτα την διαφορετικότητα γιατί από ένα σημείο και έπειτα και εγώ εγκατέλειψα την πεπατημένη και γνώρισα και τις χαρές και τις δυσκολίες αυτής της επιλογής.
Πώς βλέπετε το πολιτιστικό μας επίπεδο και την κουλτούρα της πόλης;

Το θέμα είναι να δώσουμε το στίγμα ως Δήμος στους ανθρώπους που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο και την κουλτούρα μας, εντός και εκτός της Θεσσαλονίκης, και να τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν.
Πώς θα μπορούσε να εξαλειφτεί ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία από τους πολίτες της πόλης.

Δεν θα εξαλειφθούν. Θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν όμως, και θα τα βρουν σκούρα με αυτήν την συνύπαρξη, με έναν πατριωτισμό που μπορεί να προτείνει μια άλλη αντίληψη του κοινού καλού, πιο θαρραλέα και τελικά και πιο άξια των δυνατοτήτων της πόλης μας και των συμπολιτών μας.
Μιλάμε τόση ώρα και δεν αναφέραμε την λέξη κρασί… Είναι ταυτισμένη με το επίθετο σας.

Ναι τελικά είναι. Έδωσα για το κρασί αλλά και για τη δουλειά μου ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου, όπως έκανα και για πολλά άλλα πράγματα. Τώρα ήρθε η ώρα του Δήμου.
Συμφωνείτε με την τοποθέτηση του αγάλματος του Καραμανλή στην παραλία και γιατί;

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από πολλά χρόνια η φιλοτέχνηση και η τοποθέτηση του αγάλματος δεν έχω πολλά περιθώρια ακύρωσης της απόφασης. Πάλεψα και κέρδισα να μη τοποθετηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους. Ας μην ξεχνάμε ότι το άγαλμα του Καραμανλή δεν είναι ένα άγαλμα που βάλαμε κάπου για διακοσμητικούς λόγους. Εγώ πρότεινα μια θέση στη νέα παραλία γιατί η τοποθεσία που πρότεινα συμβόλιζε δύο πράγματα. Την κατασκευή της Νέας Παραλίας από τον Καραμανλή που άλλαξε στην κυριολεξία τη μορφή της πόλης (δεν λέω καλύτερη ή χειρότερη, άλλοι θα το κρίνουν) και το σημείο που έκανε την πρώτη εμφάνιση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την επιστροφή του απ’ το Παρίσι και την πτώση της χούντας. Αυτά και τέλος._

stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...