sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Κυριαρχία βίας στις εκλογές στο Αφγανιστάν


Εν μέσω επιθέσεων από τους Ταλιμπάν προσέρχονται στις κάλπες οι Αφγανοί για να εκλέξουν τους 249 βουλευτές της Εθνικής Συνέλευσης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την πτώση των Ταλιμπάν, στα τέλη του 2001.
Οι νεκροί από τις επιθέσεις με βόμβες και ρουκέτες, σύμφωνα με τον
τελευταίο απολογισμό, ανέρχονται σε εννέα, εκ των οποίων δύο άμαχοι και επτά άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Οι βασικές πηγές ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα είναι το θέμα της ασφάλειας και οι φόβοι νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος.
Η κινητοποίηση 300.000 Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών, σε συνεργασία με περίπου 150.000 ξένους στρατιώτες, δεν στάθηκε ικανή για να διασφαλίσει την ομαλή και με ασφάλεια διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Οι Ταλιμπάν, που είχαν προειδοποιήσει ότι θα παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο τις βουλευτικές εκλογές, ξεκίνησαν τις επιθέσεις από το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό εννέα ανδρών.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ψηφοφορίας, από την Εκλογική Επιτροπή έγινε γνωστό ότι έχει ανοίξει το 92% των εκλογικών τμημάτων, ενώ οι πρώτες καταγγελίες για νοθεία αφορούν τουλάχιστον δύο εκλογικά τμήματα, όπου το μελάνι με το οποίο σημαδεύονται στο δάχτυλο όσοι έχουν ψηφίσει, προς αποφυγή διπλοψηφιών, δεν ήταν ανεξίτηλο.
Ένας άντρας συνελήφθη κοντά σε εκλογικό τμήμα στην Καμπούλ, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του τουλάχιστον 15 πλαστές εκλογικές κάρτες. Πλαστές κάρτες κατασχέθηκαν επίσης στην επαρχία Χελμάντ, στο νότο της χώρας, αλλά και στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Λέγεται μάλιστα ότι εκατομμύρια πλαστές εκλογικές κάρτες έχουν τυπωθεί στο Πακιστάν.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ότι οι άνθρωποι θα μετακινηθούν και θα ψηφίσουν το άτομο, άντρα ή γυναίκα [που επιθυμούν], χωρίς να υποστούν καμία πίεση» δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα νωρίς το πρωί.
«Είναι μία μεγάλη μέρα. Χάρη στο Σύνταγμά μας, ο λαός έχει το δικαίωμα να διαλέξει το κοινοβούλιό του», επισήμανε, δηλώνοντας πως ελπίζει σε υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία.
Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τις 8 Οκτωβρίου, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά περί τα τέλη του ίδιου μήνα.
www.cosmo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...