sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Καραμανλής: "Όλα ήταν νόμιμα"


Οι ανταλλαγές των οικοπέδων με τη μονή του Βατοπεδίου ήταν καθ' όλα νόμιμες, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας καραμανλής.
Στην απαντητική επιστολή που έστειλε στην προανακριτική επιτροπή, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι "όλες οι διαδικασίες ήταν
νόμιμες" και πως "δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο.

Κατά τον κ. Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε «οριστικοποιημένο» το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, οπότε, «δεσμευόμενοι» από τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ «και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσής τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών».

Ο πρώην Πρωθυπουργός εκτιμά επίσης πως «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε» από τις δύο Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υπόθεση, «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα - και αυτό, παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές».

Και, αν και δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, σημειώνει πως «τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο, ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών, αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως η κυβέρνησή του, σύστησε Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση και ανακάλεσε τις «αποφάσεις περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών», ώστε να μην υπάρχει υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος - και πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, όπως είναι «χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού», για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο, «έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής είχε κληθεί στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα για την υπόθεση.



Ολόκληρη η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού:

"Κύριε Πρόεδρε

Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.

2. Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσης τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ΄ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε έχει εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν.

3. Κατά την διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.

4. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό , επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.

5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.

6. Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ΄ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.

Κύριε Πρόεδρε

Στο θέμα αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, την σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας
".


ΠΑΣΟΚ: Μνημείο συγκάλυψης η επιστολή

Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες - αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή, «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Για τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην Πρωθυπουργού». Όσο για τον Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), ο κος Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...