sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ζητούν την επιστροφή των θησαυρών του Μάτσου Πίτσου


Ο πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία, ζήτησε την Δευτέρα από το Πανεπιστήμιο Γέιλ να επιστρέψει, μέχρι τον Ιούλιο του 2011, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που «λεηλατήθηκαν» από το Μάτσου Πίτσου στις αρχές του 20ού αιώνα, απειλώντας ότι θα το καταγγέλλει καθημερινά σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Το Περού υποστηρίζει ότι το Γέιλ έχει στην κατοχή του 46.332 αντικείμενα, όπως κεραμικά, κοσμήματα αλλά και οστά
από την αρχαιολογική τοποθεσία των Άνδεων.
«Είτε θα φτάσουμε σε κάποια συνεννόηση για το Μάτσου Πίτσου είτε θα πρέπει απλώς να τους χαρακτηρίσουμε πλιατσικολόγους θησαυρών», είπε ο Περουβιανός πρόεδρος αναφερόμενος στο Γέιλ.
«Δεν θα σταματήσω να μιλάω καθημερινά μέχρι τις 7 Ιουλίου, όπου κι αν βρίσκομαι, στα Ηνωμένα Έθνη, στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, στην Unesco ή σε κάποια πρεσβεία», πρόσθεσε ο Γκαρσία μιλώντας με την ευκαιρία της επετείου των 100 ετών από την ανακάλυψη της ακρόπολης των Ίνκα.
Πέρασε ένας αιώνας από τη μεταφορά του θησαυρού στις ΗΠΑ, «χρόνος που είναι αρκετός για να μελετηθούν τα αρχαιολογικά αντικείμενα», σημείωσε εξάλλου ο πρόεδρος του Περού.
Τα τεχνουργήματα εξήχθησαν από το Περού στο διάστημα 1911-16, από τον Αμερικανό εξερευνητή και απόφοιτο του Γέιλ, Χίραμ Μπίνγκαμ. Για πολλά χρόνια ο Μπίνγκαμ θεωρείτο ως ο άνθρωπος που το 1911 «ανακάλυψε» και πάλι την αρχαία πόλη, που είχε ξεχαστεί και είχε καλυφθεί από πυκνό δάσος.
Πρόσφατα ωστόσο οι ιστορικοί αποφάνθηκαν ότι στην πραγματικότητα αυτός που ανακάλυψε το Μάτσου Πίτσου, εννέα χρόνια νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1902, ήταν ο Περουβιανός Αγκουστίν Λισαράγκα.
Το Περού υποστηρίζει ότι τα αντικείμενα δόθηκαν ως δάνειο στο Πανεπιστήμιο για 18 μήνες αλλά δεν επεστράφησαν ποτέ. «Τώρα είναι καιρός να αρχίσουν να τα μαζεύουν και να τα στέλνουν πίσω μαζί με την έρευνα (...) Η σιωπή θα υποδηλώνει ότι είναι ένοχοι ληστείας», πρόσθεσε ο Γκαρσία.
Το Περού διαθέτει εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους και εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο αντικειμένων και απολιθωμάτων.

www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...