sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλες ανατροπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Νέο εξεταστικό σύστημα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τους Δελφούς, όπου την Κυριακή κήρυξε την έναρξη του διαλόγου για το νέο νόμο πλαίσιο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία να συνεχίζει κανείς την απόκτηση των γνώσεών του,
μίλησε για ανταγωνιστικότητα και σύνδεση των Ιδρυμάτων με την κοινωνία. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να εφαρμοστεί ένας «Καλλικράτης» και στην εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα μορφή εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ούτε καν σε σχολές, πολύ περισσότερο σε τμήματα όπως γίνεται σήμερα. Συνέδεσε τον πολίτη με τη δια βίου μάθηση, αναφερόμενος στην κατάρριψη των τειχών μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης για να είναι απρόσκοπτη η γνώση υπό καθεστώς όμως πιστοποίησης των γνώσεων που λαμβάνει ο πολίτης σε οποιαδήποτε ηλικία.

«Η παιδεία μας είναι βασικό ζητούμενο για την επιβίωση της χώρας μας. Είναι ένα στοίχημα για τη νέα γενιά που έχει ως επιλογή ή τη φυγή ή την αλλαγή. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε. Θέλουμε τη συμμετοχή και όχι τη φυγή των νέων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα λάβουν μέρος στο διάλογο και εν συνεχεία παρουσίασε τις προτάσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. «Το πρόσταγμα των καιρών θέλει βαθιές τομές», τόνισε.

Θέλοντας δε, να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία, μίλησε για... greek statistics «όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην Παιδεία».

Ο νέος χάρτης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, αλλά και τη διεθνοποίησή των ιδρυμάτων, αλλαγή ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, καθώς επίσης και ευρύτερες αλλαγές στη διοίκηση των τριτοβάθμιων τμημάτων, να υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης του κάθε ιδρύματος με τη χρηματοδότησή του, ενώ υπό επανεξέταση θα τεθούν οι όροι πανεπιστήμιο και τεχνολογικό ίδρυμα.

«Εδώ και εννέα μήνες προσπαθούμε με τον υφυπουργό να συλλέξουμε τα στοιχεία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ», είπε η κα Διαμαντοπούλου και πρότεινε την καθιέρωση περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία θα έχουν τον έλεγχο για τον αριθμό των φοιτητών, των διδασκόντων, των εισακτέων και των πτυχιούχων.

Η διοίκηση των Πανεπιστημίων, όπως είπε η υπουργός, προτείνεται να γίνεται μέσα από ένα συμβούλιο διοίκησης, το οποίο θα ασκεί και ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας. Αυτό το συμβούλιο θα αναλαμβάνει και τη διαχείριση της χρηματοδότησης, ενώ το ακαδημαϊκό μέρος των υποθέσεων θα είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών.

Προανήγγειλε ακόμη αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας, ενώ στον διάλογο που ξεκινάει σήμερα θα συμμετέχουν, μέσω του Διαδικτύου, φοιτητές, καθηγητές αλλά και πολίτες.

Προτείνεται, εξάλλου, η αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να ανοίξουν προς τα έξω, αλλά και να προσελκύσουν φοιτητές προς την Ελλάδα. Τόνισε, ακόμα, ότι πρέπει να ιδρυθούν παραρτήματα των πανεπιστήμιων μας σε ξένες χώρες.

Συνέδεσε, εξάλλου, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με το σύστημα των διδακτικών μονάδων και τη δια βίου μάθηση, ώστε να συνεχίζονται οι σπουδές για όλους τους πολίτες σε οποιαδήποτε ηλικία. «Δίνουμε τη μάχη των μαχών. Τη μητέρα των μαχών. Είμαστε έτοιμοι, διότι αλλαγή στην παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα», είπε.

Και κάλεσε στον διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις. «Δεν ψήφισαν το μνημόνιο, που αν δεν είχε περάσει δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Ελπίζω να μη γίνει το ίδιο και στην παιδεία. Εμείς είχαμε πάρει μέρος στον διάλογο για την παιδεία όταν ήμασταν αντιπολίτευση. Δεν χωράει άλλο ράβε-ξήλωνε. Οργανώνουμε τον διάλογο και καλούμε τα πανεπιστήμια να μπουν σε διαδικασία διαρκών συνεδριάσεων των Συγκλήτων τους. Θέλουμε να δώσουμε απάντηση ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που θέλουμε σήμερα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Μιλάμε για διακριτούς ρόλους».

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αφορούν αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-14 και επί της ουσίας αφορά στους μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη γυμνασίου, ενώ στη ζωή μαθητών και γονέων μπαίνουν τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία -αρχικά θα λειτουργήσουν πιλοτικά 800- και τα διαδικτυακά φροντιστήρια.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που έρχονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η αύξηση των ωρών υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες και η εισαγωγή μαθημάτων θεατρικής αγωγής και λογοτεχνίας.

O υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος επισήμανε ότι στόχος είναι να μη χρειάζεται ο νέος να επιλέγει από τα 18 του χρόνια τις σπουδές που θα ακολουθήσει και να έχει όσο γίνεται πιο ευρύ φάσμα επιλογής. Είναι προτιμότερο, τόνισε, να εισάγεται κάποιος σε ίδρυμα όπως το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός για το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ή σε κατηγορίες σχολών.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, Γιάννης Τσάκνης, επισήμανε μεταξύ άλλων την άναρχη ίδρυση και λειτουργία τμημάτων ΤΕΙ, τονίζοντας ότι απαιτείται γενναία αναδιάρθρωση. Μάλιστα τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο να συζητήσει το ενδεχόμενο εισαγωγής αποφοίτων ΙΕΚ αλλά κατόπιν εξετάσεων που θα ορίζουν τα ιδρύματα, τα οποία θα πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των φοιτητών τους.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βαγγέλης Πολίτης, επισήμανε και αυτός την άναρχη ίδρυση και λειτουργία τμημάτων που χρειάζεται αναδιάρθρωση και δήλωσε ότι τα ιδρύματα είναι έτοιμα να συζητήσουν ακόμη και τη συγχώνευση ή το κλείσιμο ορισμένων απ΄αυτά.

Ο Πρόεδρος των Καθηγητών Πανεπιστημίου Νίκος Σταυρακάκης τόνισε "Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα πάντα προς όφελος του Πανεπιστημίου".

Προσκεκλημένοι στη συνάντηση είναι, επίσης, ο υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας, Jose Mariano Gago, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου και ο πρώην πρόεδρος του Dublin City University, Ferdinand von Prondzynski.

www.7news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...