sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σειρά έργων μέσω ΕΣΠΑ στη Σπιναλόγκα


Η ταβέρνα, το μανάβικο και άλλα κτίρια της εποχής του Λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν και πάλι στο πλαίσιο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και του αρχαιολογικού νόμου, σύμφωνα με όσα είπε στο «Εθνος» η ΓΓ Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Ετσι, όλος ο χώρος θα αποκτήσει ξανά ζωή με τρόπο που θα συνάδει με την ιστορία του, αλλά και με διδακτικό τρόπο. Η πολιτεία θα
σημειώνει ότι ο τόπος αυτός λειτουργούσε ως εξορία των λεπρών.
Μια σειρά έργα έχουν γίνει στο πλαίσιο των δύο προηγούμενων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και αρκετά ακόμη θα γίνουν με ένταξη στο ΕΣΠΑ. Το βασικότερο είναι ο εξηλεκτρισμός, με πόντιση καλωδίου. Σήμερα υπάρχουν μόνο γεννήτριες. Η κ. Μενδώνη αναφέρει πως σύντομα θα ζητηθεί από την ΕΤΑ η παραχώρηση της διαχείρισης στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ο χώρος θεωρείται σημαντικός από αρχαιολογικής απόψεως. Μέσα στην επόμενη διετία θα γίνουν εκτεταμένα έργα ανάδειξης των μεσαιωνικών οχυρώσεων και των κτισμάτων όπου έζησαν από το 1904 μέχρι το 1957 οι εκτοπισμένοι λεπροί. Με σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που πέρασαν από τη Σπιναλόγκα στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά και στη μακραίωνη ιστορία ενός νησιού που φέρει ίχνη κατοίκησης από τη Μινωική εποχή.
«Υπάρχουν πυρήνες κτισμάτων που σώζονται από τον οικισμό της Βενετοκρατίας, έχουμε κτίσματα της πρώιμης τουρκοκρατίας και ευτελή κτίρια που κατασκευάστηκαν κατά τη λειτουργία του Λεπροκομείου από τους ίδιους τους ασθενείς» λέει ο έφορος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχαήλ Ανδριανάκης. Ολες οι επεμβάσεις, προϋπολογισμού ύψους 2,5 εκ. ευρώ, θα γίνουν με αυτεπιστασία.
www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...