sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Φυλάκιση σε όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων


Σκληραίνουν τα μέτρα για τους φοροφυγάδες με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Τη στιγμή που παρέχεται φορολογική αμνηστία ακόμα και στους εκδότες εικονικών τιμολογίων να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, την πόρτα της
φυλακής θα βλέπουν οι μικροί φοροφυγάδες που εντοπίζονται να μην έχουν αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠΑ από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να «κλείνουν» 48 ώρες τις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω και μια απόδειξη αξίας πάνω από 500 ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μειωθεί η φοροδιαφυγή το ύψος της οποίας αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 30 δισ. ευρώ
Ειδικότερα το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπει:
1. Φυλάκιση τουλάχιστον 30 ημερών για μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο.
2. Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων φόρων από 3.000 έως και 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
3. Κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ.
4. Αύξηση της ποινής φυλάκισης από τουλάχιστον 2 μήνες σε τουλάχιστον 4 μήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων. Αν οι παραβάτες εντοπιστούν από τους φοροελεγκτές να έχουν διαπράξει τις ίδιες παραβάσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, τότε οι αρχικές ποινές φυλάκισης διπλασιάζονται και είναι τουλάχιστον έξι μήνες.
5. Οσοι εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή έστω και μία απόδειξη αξίας πάνω από 500 ευρώ, οι ελεγκτές μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου υποβάλλουν αμέσως μηνυτήρια αναφορά και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου.
6. Σφράγισμα της επαγγελματικής εγκατάστασης του επιτηδευματία (κατάστημα, γραφείο, εργοστάσιο, αποθήκη) με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών για 48 ώρες στην περίπτωση που διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί παραπάνω από 10 παραστατικά ή εάν η αξία του παραστατικού που δεν έχει παρανόμως εκδοθεί είναι υψηλότερο των 500 ευρώ.
7. Συστήνεται ειδική ομάδα που επιβάλλει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων) στους οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Στο μεταξύ το βάρος της απόδειξης της προέλευσης των χρημάτων περνάει από τις φορολογικές αρχές στους φορολογούμενους. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 3 του νόμου «όταν το εισόδημα συνίσταται σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος φέρει το βάρος αποδείξεως είτε της πραγματικής πηγής ή αιτίας προέλευσής του, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μη φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων. Το εισόδημα αυτό τεκμαίρεται ότι αποκτήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση εκείνης κατά την οποία διαπιστώνεται η ύπαρξή του εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικό χρόνο απόκτησης».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...