sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Φλέγεται αγωγός φυσικού αερίου που ανατίναξαν ισλαμιστές - Αποκάλυψη σοκ για απόπειρα δολοφονίας του διαδόχου του Μουμπάρακ


Ενώ οι διαδηλωτές δεν φεύγουν από τους δρόμους και ο Μουμπάρακ δεν φεύγει από την εξουσία, στο παρασκήνιο διεξάγεται σκληρός πόλεμος για τη διάδοχη κατάσταση στη χώρα – κλειδί για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.

Αστάθμητοι παράγοντες οι ακραίοι ισλαμιστές. Το Σάββατο τρομοκράτικη επίθεση σημειώθηκε στη Χερσόνησο του Σινά. Ανατινάχθηκε αγωγός που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Ισραήλ και την Ιορδανία. "Πρόκειται για μια μεγάλη τρομοκρατική επιχείρηση", είπε ο ανταποκριτής της αιγυπτιακής τηλεόρασης. Η παροχή φυσικού αερίου διακόπηκε από τις αρχές. Πηγή ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσε ότι "η επίθεση συνδέεται με ξένα στοιχεία και πρόσθεσε ότι "βασιζόμαστε στην ηγεσία των Βεδουίνων των γύρω περιοχών για να μας βοηθήσουν στις έρευνες και να μας δώσουν ενδείξεις για άλλες ανάλογες ενέργειες".

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το σκέλος του αγωγού που δέχτηκε επίθεση ειναι αυτός της Ιορδανίας και όχι του Ισραήλ. Το Ισραήλ καλύπτει το 40% των αναγκών του σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από την Αίγυπτο.

"Αμερικανικό σχέδιο"

Την Παρασκευή υπήρξε διαρροή από τους New York Times του αμερικανικού σχεδίου να πείσουν το νο 2 της κυβέρνησης αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν να εγκαταλείψει τον Μουμπάρακ και να αναλάβει επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Οι ΗΠΑ ζήτησαν όπως έγινε γνωστό την υποστήριξη του στρατού στο σχέδιό τους. Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε το σχέδιο, εκπρόσωπός του δήλωσε ωστόσο ότι “υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι” αλλά ότι η επιλογή θα είναι του αιγυπτιακού λαού.

"Η απόπειρα δολοφονίας που δεν μαθεύτηκε"

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, κρυφή κρατήθηκε και απόπειρα δολοφονίας του Σουλεϊμάν, η οποία έγινε λίγες ώρες αφότου διορίστηκε από τον Μουμπάρακ στη θέση του αντιπροέδρου. Κατά την απόπειρα σκοτώθηκαν οι δύο σωματοφύλακές του. Η υπόθεση δεν έγινε ποτέ γνωστή από τα κρατικά κανάλια της Αιγύπτου. Ο Ομάρ Σουλεϊμάν είναι ο πρώην ισχυρός άνδρας των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Βασική πηγή ανησυχίας των ΗΠΑ είναι ότι έχουν “χάσει επαφή” με τον πρόεδρο Μουμπάρακ, ο οποίος αφού ανακοίνωσε ότι δεν αποχωρεί από την εξουσία, αρνείται να συναντηθεί με αμερικανούς αξιωματούχους.

Χτες Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Πρόκειται για την 20ή ημέρα διαδηλώσεων, που αποκαλέστηκε “Ημέρα Αποχώρησης” του Μουμπάρακ από την εξουσία – πράγμα που δεν συνέβη. Διαδηλωτής απο την πλατεία δήλωσε στο Aljazeera ότι ο κόσμος δεν θα αποχωρήσει αν δεν φύγει ο αιγύπτιος πρόεδρος. “Η επιλογή είναι μία: Ελευθερία ή Θάνατος” είπε.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και υποστηρικτές του Μουμπάρακ.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του στρατού, υπουργός Άμυνας Χουσείν Ταντάουι χθες βρέθηκε μαζί με τον κόσμο στη διαδήλωση.Είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που έκανε κάτι τέτοιο. Ο Ταντάουι συνομίλησε με αξιωματούχους του στρατού και με τον κόσμο. Ο στρατός είναι μία δύναμη που εμπιστεύεται ο λαος και το προς τα που θα στραφεί έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη ημέρα.

H καταστολή συνεχίζεται

Το Σάββατο, το Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε πως ο διευθυντής του γραφείου του στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθησαν. Οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν στις 30 Ιανουαρίου την λειτουργία στη χώρα του δικτύου. "Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον διευθυντή του γραφείου στο Κάιρο Αμπντελ Φατάχ Φάγιεντ και τον δημοσιογράφο Αχμαντ Γιούσεφ", ανακοίνωσε το Αλ-Τζαζίρα. Χθες άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του στο Κάιρο και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι όποιος και να έρθει στην εξουσία, θα πρέπει να σεβαστεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Γκίμπς, είπε ότι " Περιμένουμε πως οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση της Αιγύπτου, θα παραμείνει αφοσιωμένη σε μία συμφωνία που έχει προσυπογραφεί από Αιγυπτιακή κυβέρνηση".

Ο Γκίμπς αναφερόταν στη συμφωνία του Καμπ Ντέϊβιντ του 1978, που επετεύχθη από τις ΗΠΑ και αποτέλεσε τη βάση για τη συμφωνία ειρήνης, που υπογράφηκε το 1979 ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η τωρινή κατάσταση κρίσης στην Αίγυπτο και ο πιθανός εξοστρακισμός του Μουμπάρακ από την προεδρία, έχει εγείρει ανησυχίες, ειδικά στο Ισραήλ, για το αν μία νέα κυβέρνηση στη χώρα, θα είναι το ίδιο φιλική προς αυτό. Η κύρια ανησυχία των Ισραηλινών έχει να κάνει με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και μία πιθανή επανάκαμψή της στο πολιτικό προσκήνιο. Παραδοσιακά αυτή η Οργάνωση αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με το Ισραήλ, αν και τελευταία παρουσιάζεται πιο διαλλακτική με την συμφωνία του Καμπ Ντέϊβιντ.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...