sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ηπατικά κύτταρα από ανθρώπινο δέρμα


Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ηπατικά κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, με επαναπρογραμματισμό βλαστοκυττάρων που είχαν συλλέξει από ανθρώπινο δέρμα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες θεραπείες των ηπατικών παθήσεων.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Investigation»,
οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge βρήκαν και έναν νέο τρόπο να αποφύγουν τη χρήση των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων (που έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής και ηθικής διαμάχης).

Ο δρ Ρασίντ και οι συνεργάτες του πήραν δείγματα δέρματος από επτά ασθενείς που υπέφεραν από μια ποικιλία κληρονομικών ηπατικών παθήσεων και από τρία υγιή άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια, επαναπρογραμμάτισαν τα κύτταρα του δέρματος στην κατάσταση των επαγόμενων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων και τα προγραμμάτισαν εκ νέου, ώστε να παράγουν ηπατικά κύτταρα που μιμούνταν τις ηπατικές παθήσεις των ασθενών από τους οποίους είχαν προέλθει. Χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο, για να δημιουργήσουν υγιή ηπατικά κύτταρα από την ομάδα ελέγχου.

Δεδομένης της έλλειψης ηπατικών μοσχευμάτων, η βρετανική μελέτη αυξάνει την πιθανότητα εναλλακτικών λύσεων, είτε μέσω της ανάπτυξης νέων φαρμάκων είτε μέσω κυτταρικών θεραπειών.

πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...