sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Οδυνηρός προϋπολογισμός

Κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο προϋπολογισμός του 2011, μαζί με τους προϋπολογισμούς ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών, καθώς και ο ισολογισμός-απολογισμός του οικονομικού έτους 2009. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Ο προϋπολογισμός του 2011 θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. 130 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά πατήστε [ ΕΔΩ ]

Ειδικότερα, περιλαμβάνει:

-Μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ των δαπανών της υγείας, μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και των προμηθειών στα νοσοκομεία,

- Μείωση κατά 800 εκ. ευρώ από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ,

-Μείωση κατά 100 εκ. ευρώ από την περαιτέρω μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο τομέα,

-Μείωση κατά 150 εκ ευρώ των οικογενειακών επιδομάτων,

-Μείωση περί το 1 δισ. 590 εκ ευρώ από την περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ των οποίων η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών ,καθώς και η ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και η πώληση συχνοτήτων.

Θα προβλέπει ακόμα τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή του 11% στο 13%, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% στα φάρμακα και τον τουρισμό, αναστολή του «πόθεν έσχες» στην οικοδομή, καθώς και τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα αδιανέμητα κέρδη τους από το 24 στο 20%.

Το έλλειμμα

Μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 έναντι 9,4% το 2010. Η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού θα προέλθει από εξοικονομήσεις δαπανών και αύξηση των εσόδων συνολικού ύψους 14,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η μείωση του ελλείμματος προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα, προβλέπεται να περιοριστεί το έλλειμμα στο 6,5% του ΑΕΠ το 2012, στο 4,9% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014.

Επίσης, προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ το 2011 η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 3%. Το 2012 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και το 2013 2,1%.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας από 12,1% το 2010 θα ανέλθει στο 14,6% το 2011, 14,8% το 2012 και στο 14,3% το 2013.

Μείωση εξοπλιστικών δαπανών και συμβάσεων

Παράλληλα, περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προέβλεψε ότι από το 2012 θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Ακόμα, εκτίμησε  ότι θα υπάρξει λίγο μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ φέτος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχουμε ζητήσει τον επιμερισμό της δημοσιονομικής προσπάθειας σε παραπάνω από ένα χρόνο γιατί αυτό θα καθυστερήσει την αποκλιμάκωση του χρέους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την πρόταση για οικονομικό Καλλικράτη, με κατάργηση περίπου εκατό εφοριών και τελωνείων ανά τη χώρα.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για έναν «δύσκολο προϋπολογισμό, που συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας». Σε συνέντευξη Τύπου είπε χαρακτηριστικά ότι παραμένει ο στόχος για έξοδο της οικονομίας στις αγορές από το 2011.

Ο υπουργός είπε ότι «τα πολυτεχνικά επιδόματα, ύψους 800 εκατ. ευρώ ανά έτος, θα περιορισθούν κατά 150 εκατ. ευρώ, με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων», αλλά δεν πρόκειται να θιγούν οι οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μείωση των επιδομάτων ανεργίας και δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του εισιτηρίου των 3 ευρώ στα νοσοκομεία.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, η κυβερνητική παρέμβαση θα γίνει με επιχειρησιακό σχέδιο ανά ΔΕΚΟ ξεχωριστά. Για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε ότι "δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε και όχι να εξαφανίσουμε τους εργαζόμενους". Ανέφερε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις 10.000 συμβασιούχων στον συνολικό δημόσιο τομέα.

Παπανδρέου: ¨Οχι σε περικοπές σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός, ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βάλουμε το «μαχαίρι» πιο βαθιά στα προβλήματα, όχι με νέα φορολογικά βάρη και ούτε με περικοπές για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. «Στα δύσκολα αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε άθλους», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και απέδωσε εύσημα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για συλλογική επιτυχία.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τον αρχικό στόχο, εξηγώντας ότι κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα για το 2010 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αντί για 5,5 για το οποίο είχε δεσμευτεί.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, από τα τέλη του 2003 έως το 2009, το έλλειμμα σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα των εκλογών για τους ΟΤΑ ήταν μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.

Όσον αφορά στη διαφορά προσέγγισης με τη Γερμανία σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτόν, αλλά με τον τρόπο συμμετοχής τους.

Αντιδράσεις και επιφυλάξεις

«Ο προϋπολογισμός δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμάει την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία (που κάνει άλματα προς τα πάνω), δεν προστατεύει τους οικονομικά αδυνάτους», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Γι' αυτό επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής. Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση και προειδοποίησε ότι η κατάργηση δημόσιων οργανισμών, ο περιορισμός των πρώην ΔΕΚΟ και η πλήρης ιδιωτικοποίηση, θα έχουν αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος και να χειροτερεύσει η ποιότητα των όποιων παροχών.

«Ο προϋπολογισμός του 2011 ολοκληρώνει την προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την τρόικα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τα νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. δίνουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία αφού θα τη βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συνασπισμού για το νέο προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που στάθηκε ανίκανη να υλοποιήσει τον Προϋπολογισμό του 2010, απαιτεί από τους ίδιους που πλήρωσαν το τίμημα της λεγόμενης ''δημοσιονομικής προσαρμογής'' να πράξουν κάτι ανάλογο και το 2011 σε εντονότερο βαθμό, την ίδια στιγμή που τα υψηλοτέρα εισοδήματα παραμένουν στο απυρόβλητο», προσθέτει ο ΣΥΝ.

«Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όπου και πάλι τα βάρη του, τα συνολικά μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ, θα κληθούν να τα υποστούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα», εκτιμά σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι στόχοι που θέτει ο νέος προϋπολογισμός, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Ο νέος προϋπολογισμός περιέχει μέτρα και στόχους που δύσκολα θα επιτευχθούν», εκτίμησε ο κ. Μίχαλος και επεσήμανε ότι οι περικοπές που προβλέπεται να υλοποιηθούν, προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με τον κομματισμό και τις συντεχνίες.


skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...