sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ελληνική Αστυνομία : Η Επιχειριση "Αρετή"


Η Επιχειριση 'Αρετή'

ηταν μια μυστική - Με τα Ελληνικά δεδομένα - επιχειριση της Ελληνικης αστυνομιας η οποία ελαβε χώρα το 1984. Γνωριζετε τι ηταν αυτή η επιχείριση και σε τι αποσκοπούσε ;

Διαβαστε

....Στις 14 Σεπτεμβρίου,του 1984 η εφημεριδα «Εθνος» δημοσιευσε ενα ρεπορτάζ που έφερε τον εύγλωττο τίτλο «Και τώρα οι... 'Σιού'. Εξάρχεια: μετά τα ναρκωτικά και τους αναρχικούς, ήρθαν οι πανκς με τα ξυρισμένα κεφάλια».Το προτωσελιδο της εφημερίδας αναφεροταν φυσικά στο κινημα των 'Πανκ' που ειχε γνωρισει ανθιση την δεκαετια του 1980 με το περιεργο Ντυσιμο και μαλλια και που κυκλοφορούσαν στην πλατεία των εξαρχείων.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο ρεπορτάζ της εφημεριδας 'Εθνος' λοιπόν η δημοσιογράφος Καρίνα Λάμψα αναπαρήγαγε τον λόγο κάποιων περιοίκων που διαμαρτύρονταν για την «παθητικότητα» της αστυνομίας απέναντι στην απειλή μιας δεκαριάς πιτσιρικάδων με «μαλλιά κομμένα σαν βούρτσα, βαμμένα συχνά σε διάφορα χρώματα», που κατηγορούνταν ότι ζητιανεύουν, φοβίζουν τους ηλικιωμένους, παρατάνε μπουκάλια μπίρας εδώ κι εκεί και κατουράνε δημόσια όπου βρουν.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ

Κεντρική ιδέα του δημοσιεύματος ήταν -τι άλλο;- η ανάγκη εκκαθάρισης από τους «περιθωριακούς» της πλατείας των εξαρχείων. 'Ηρωές' του ρεπορτάζ ηταν ένας 14χρονος μαθητής που δοκίμασε να μαζέψει υπογραφές «για να φύγουν οι πανκς από την πλατεία» κι «ο Βασίλης ο μαγαζάτορας που έστειλε και υπόμνημα στον υπουργό» !

Η ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ 'ΑΡΕΤΗ' ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τις ίδιες ακριβώς μέρες συγκροτούνταν η ΕΛ.ΑΣ., με την ενοποίηση Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής. Η εκκαθάριση των Εξαρχείων θα αποτελέσει έτσι κι ένα drive test για τη διαπίστωση (και επίδειξη) των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του νέου σώματος.

Η «επιχείρηση αρετή» ξεκίνησε στις 28/9/1984 με επιδρομή περίπου 100 ένστολων αστυνομικών και δεκάδων ασφαλιτών και ΜΕΑτζήδων με πολιτικά. Οι λιγοστοί πανκ συνελήφθησαν στο άψε σβήσε, μαζί με δεκάδες άλλους νέους που το ντύσιμο ή τα μαλλιά τους δεν άρεσαν στα όργανα της τάξης. Το επόμενο διήμερο το σενάριο επαναλήφθηκε -κι όσοι αντιστάθηκαν στην αυθαίρετη προσαγωγή τους, σύρθηκαν στις κλούβες με κλοτσιές. Μια αυτοσχέδια διαδήλωση διαμαρτυρίας έφτασε μέχρι τα γραφεία των εφημερίδων.



ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

Τις επομενες ημέρες τα πράγματα αγρίεψαν. Τις πρώτες συλλήψεις ακολούθησαν διαδηλώσεις και πετροπόλεμος. Αστυνομικοί μπούκαραν στον κινηματογράφο «Βοξ» ξυλοκοπώντας τους θεατές και τραυματιζοντας πολλους Ανθρωπους που επαιρναν μέρος στις διαδηλώσεις κατα της επιχειρισης 'Αρετης'.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΦΑΣΙΣΤΩΝ - Η ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ Λ.Α.Ο.Σ

Κατα την διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επιχειρισης της Αστυνομίας στα εξάρχεια μία ομάδα από ΕΠΕΝίτες, (Φασίστικό πολιτικό κινημα εκεινης της εποχής ) οπλισμένης με ρόπαλα, σιδηρολοστούς και κράνη ορμάει στους διαδηλωτές οι οποίοι αμύνθηκαν εξωθώντας τους στα τότε γραφεία της χουντικής οργάνωσης στην Ακαδημίας και Κιάφας. Ένας από τους συμμετέχοντες στη συμμορία των φασιστών αποτυπώθηκε απο τον φακό ενός φωτογράφου:

ήταν ο σημερινος βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης που στην φωτογραφία φαινόταν να κραδαίνει ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι.Ο Μακης Βορίδης σε ερωτηση δημοσιογράφου που εγινε προσφατα για το περιστατικό δηλωσε πως ηταν 'Πιτσιρικάς' οταν συνέβη αυτό ( 19) και ετρεχε να προστατευθεί απο επιθεση διαδηλωτων εναντίον του.

Για να δειτε τον Βουλευτή
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ





 alfanea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...