sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πάγωμα προσλήψεων και τρίμηνοι έλεγχοι από την Τρόικα


Πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο για το 2010 με εξαίρεση του τομείς υγεία, παιδεία και ασφάλεια και προσλήψεις από το 2011 με ποσόστωση μια σε πέντε συνταξιοδοτήσεις, προανήγγειλε ο "τσάρος" της εθνικής οικονομία Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την Τρίτη (23/11), αμέσως μετά τη συνέντευξη της τρόικας. Η εκταμίευση της τρίτης δόσης θα γίνει κανονικά” είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενώ εξήγησε ότι σε κάθε τρίμηνο η χώρα μας θα αξιολογείται.
Μίλησε για τους στόχους της κυβέρνησης αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Εξήγησε ότι το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 36,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 6,4 δις ευρώ το 2014.
Τόνισε ότι το 2010 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα αλλά και σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
"Το 2011 συνεχίζουμε την προσαρμογή που ισοδυναμεί σε δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ" είπε.
"Η προσαρμογή του 2011 γίνεται με διαφορετικούς όρους από αυτήν του 2010. Προσπαθούμε να περάσουμε σε μία δεύτερη φάση προσαρμογής η φύση της οποίας μας εγγυάται ότι θα συνεχίσουμε την προσαρμογή και τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε.
Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στο δεκάπτυχο με το οποίο θα υλοποιηθεί το δεύτερο στάδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μεταξύ των δέκα σημείων είναι:
1. Διαχείριση και έλεγχος των δημοσίων δαπανών με την πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 και την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών σε όλους τους σημαντικούς φορείς. 2. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με επιτάχυνση της φορολογικής δίκης και αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. Τα αντίστοιχα νομοσχέδια του υπουργείου Δκαοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβιο και θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο. 3. Μείωση ελλειμμάτων δημοσίων οργανσμών με αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ στο δ' τρίμηνο του 2011.
4.
Μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα με εφαρμογή του Καλλικράτη και του ενιαίου μισθολογίου από το β' τρίμηνο του 2011. 5. Αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της υγεάς: μείωση τιμών φαρμάκων, νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας.
6.
Αναθεώρηση εργασιακών σχέσεων με δέσμευση να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις που υπάρχουν στο αναθεωρημένο μνημόνιο. 7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, παρουσίαση του νέου νόμου τον Δεκέμβριο, απελευθέρωση υπηρεσιών. 8. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. 9. Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα με λειτουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. 10. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με στόχο 7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013 και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011. "Εχουμε ξεκινήσει να ανακτούμε την αξιοπιστία μας αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις μεγάλες διαρθωτικές αλλαγές που πρέπει να πρωθήσουμε. Εχουμε καταφέρει πολλά, έχουμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή", σημείωσε ο υπουργός.
"Πιστέυουμε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2011", δήλωσε ωστόσο σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει ορισμένες δυσκολίες για μετά το 2013 όπου "οι αποπληρωμές είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι συνήθως". Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση για επιμήκυνση της αποπληρωμής, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι "καμμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει".
Η Λούκα Κατσέλη
"Αποδεικνύεται ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος", τόνισε η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, σε συνομιλία που είχε την Τρίτη (23/11), με δημοσιογράφους στη Βουλή.
Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους, βάση των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον, η Υπουργός ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση η μάχη γίνεται για τις λέξεις, εξηγώντας ότι ενώ στο αρχικό κείμενο αναφερόταν ότι η αποκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις θα γινόταν χωρίς περιορισμούς, κατάφερε να αναφέρεται τώρα ότι θα γίνεται χωρίς αναίτιους περιορισμούς.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...