sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

'Ομηροι παραμένουν οι νησιώτες - Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης - ναυτικών - Νέα 48ωρη απεργία από την ΠΝΟ

- Ανυποχώρητοι οι ναυτικοί - Θα γίνει επιστράτευση;
- Δεν μπορούν να στείλουν τους νεκρούς τους για νεκροτομή!
- Αγωνία από τους κατοίκους των νησιών που υποφέρουν από ελλείψεις
- Κρήτη: Ερχεται ολική καταστροφή της σοδειάς λένε οι παραγωγοί
- Το Newsit παρακολουθεί τις εξελίξεις και σας ενημερώνει

Ανυποχώρητοι οι ναυτικοί αποφάσισαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα νεα 48ωρη απεργία τραβώντας στα άκρα την σύγκρουση με την κυβέρνηση και εντεινοντας την απόγνωση των νησιωτών οι οποίοι παραμένουν όμηροι τους.

Η απεργία είναι από τις 6 τα ξημερώμτατα της Τρίτης 30/11 έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/12. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά.

Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Εκτός από τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά σε πολλά νησιά, κυρίως τα μικρά, δεκάδες είναι πλεον οι νεκροί που παραμένουν άταφοι αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν οι σοροί τους.

Νωρίτερα, έγινε συνάντηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Α.Βεντούρη. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες τους προτάθηκε αύξηση 0,5% αλλά οι ναυτικοί επιμένουν σε αύξηση 2%.

Στο μεταξύ, την παρέμβαση του υπουργείου ζήτησε ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, μετά από καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και του τοπικού Τύπου της Αίγινας, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ υπάρχει πλοίο που έχει σύμβαση πορθμειακής γραμμής, αυτό εμποδίζεται να ταξιδέψει παρ' ότι οι ναυτικοί στις πορθμειακές γραμμές έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι πορθμειακές γραμμές λειτουργούν κανονικά.

Ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα και κάλεσε ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις όπως το ΠΑΜΕ "να πάψουν, επιτέλους, να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την ασφάλεια και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων της Αίγινας".

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το Προεδρικό Διάταγμα για την επιστράτευση των ναυτεργατών είναι έτοιμο και απλά περιμένει την υπογραφή που ίσως... μπει μετά την απόφαση της ΠΝΟ. Αν η απόφαση είναι για νέα απεργία, τότε η απάντηση της Κυβέρνησης θα είναι η επιστράτευση.

Για μια ακόμη φορά όμως για να έρθει η απόφαση της Κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή, όπως και στην περίπτωση των φορτηγατζήδων θα πρέπει η κατάσταση να φτάσει στο... αμήν.

Ήδη οι ακρίτες του Καστελόριζου πάνε για τα απαραίτητα στην τουρκική Αντίφυλλο.

Οι παραγωγοί της Κρήτης πήραν απλά μια μικρή ανάσα “διώχνοντας” λίγα μόνο προϊόντα με τα τρία πλοία.

Ο πρόεδρος τον αγροτών Μεσαράς Μενέλαος Κουτσάκης μιλώντας στο Newsit περιέγραψε την εικόνα ολικής καταστροφής στην οποία οδηγούνται οι συνάδελφοι του εξαιτίας της απεργίας. Σύμφωνα με τον κ Κουτσάκη ήδη οι αγρότες έχουν χάσει το 30% της παραγωγής τους σε κηπευτικά καθώς εξαναγκάστηκαν να τα πετάξουν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "Αν σε δύο ημέρες δεν αποκατασταθούν τα δρομολόγια θα έχουμε ολική καταστροφή. Και δεν είναι μόνο ότι θα χάσουμε το σύνολο της σοδιάς μας, υπάρχουν ρήτρες στα συμβόλαια που έχουμε με τους εμπόρους οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν". Καταλήγοντας ο κ. Κουτσάκης προειδοποίησε πως οι αγρότες της Κρήτης αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα βγούν στους δρόμους καθώς είναι εξαγριωμένοι και όπως είπε θα υπάρχει χειρότερη αναταραχή.

Στην Μυτιλήνη οι κάτοικοι ζουν δύσκολες ώρες καθώς έχουν εξαντληθεί τα τυποποιημένα προιόντα όπως γάλα, μακαρόνια κλπ. Κάτοικος του νησιού που επικοινώνησε με το  Newsit εξήγησε πως εκτός από το πρόβλημα με τις ελλείψεις στα τρόφιμα και στα φάρμακα, υπάρχουν ελλείψεις και σε όλα τα βιομηχανικά υλικά με αποτέλεσμα για παράδειγμα αν χαλάσει ένα αυτοκίνητο να μην μπορεί να επισκευαστεί επειδή δεν υπάρχουν ανταλακτικά.

Δραματική έκληση του νομάρχη Κυκλάδων για να δωθεί λύση

"Λείπουν ουσιαστικά αγαθά και νοσοκομειακά υλικά από τα περισσότερα νησιά. Υπάρχει έλλειψη σε φιάλες οξυγόνου, φάρμακα, αντιδραστήρια και παιδικές τροφές. Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα καθώς σε ορισμένα νησιά σε λίγες ημέρες δεν θα έχουν ούτε αλεύρι για να φτιάξουν ψωμί". Με αυτά τα λόγια ο νομάρχης Κυκλάδων Δ. Μπάιλας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών. Σϋμφωνα με τον νομάρχη υπάρχουν εγκλωβισμένοι αγροτικοί γιατροί στην Άθηνα που δεν μπορουν να επιστρέψουν στα νησιά. Υπάρχουν κηπευτικά τα οποία σαπίζουν στα κοντέινερ με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι αγρότες.

Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά και Ανάφη. Οι κάτοικοι των μικρών αυτών νησιών δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες καθώς οι ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης πλέον έχουν φθάσει σε κρίσιμο σημείο.

Στην Σύρο δεκάδες τόνοι κηπευτικών πετάχτηκαν και θα πεταχτουν και άλλοι μιας και είναι αδύνατη η μεταφορά τους στην Αθήνα. Ελλείψεις υπάρχουν και σε βασικά νοσοκομειακά υλικά.

Στην Πάρο ο ένας αγροτικός γιατρός που υπάρχει στο νησί κάνει 24ωρη υπηρεσία καθώς οι δύο συνάδελφοι του εδώ και μια εβδομάδα δεν μπορούν να φύγουν από την Αθήνα και να πάνε στο νησί. Κάτι ανάλογο βιώνουν και οι συγγενείς ηλικιωμένου άνδρα ο οποίος εξέπνευσε και δεν μπορεί να μεταφερθεί στο νησί του για να ταφεί. Το ίδιο ισχύει και για την Νάξο όπου δύο συνάνθρωποι μας που έχασαν τη ζωή τους παραμένουν στα ψυγεία του νεκροτομείου Αθηνών.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης καθώς οι ελλείψεις ακόμα και σε παιδικές τροφές έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Μέχρι και σήμερα παραμένει η σορός ενός αυτόχειρα στο κέντρο υγείας του νησιού καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθεί στο νεκροτομείο Σύρου.

Η αεροπορική σύνδεση με τα νησιά είναι σχεδόν αδύνατη καθώς οι θέσεις των αεροπλάνων δεν ξεπερνούν τις 30 ενώ αυτοί που θέλουν να ταξιδέψουν είναι πολύ περισσότεροι.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...