sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός με υπογραφή της Τρόικας



Σε διπλό μέτωπο, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, παίζεται η τύχη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011.
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετέχει στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, που θα θέσουν επί τάπητος την κρίση χρέους και
ελλειμμάτων που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης στην Αθήνα, οι τεχνοκράτες της τρόικας ψάχνουν τα ελληνικά στοιχεία, εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού μεθαύριο, Πέμπτη.
Του πρώτου στη νεότερη ιστορία της χώρας που δεν θα είναι προϋπολογισμός της κεντρικής ελληνικής κυβέρνησης, αλλά προέρχεται κατόπιν των υποδείξεων της τρόικας των δανειστών, επιβεβαιώνοντας εν τοις πράγμασι τη ρήση του Γιώργου Παπανδρέου για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει  τους ομολόγους του για τα νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία μετά την προς το χειρότερο αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αύξηση των εκτιμήσεων για το δημόσιο χρέος και θα ζητήσει διαβεβαιώσεις για την επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την κάλυψη της «τρύπας» σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα επί μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν τα υπουργεία που εμπλέκονται με το μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.
Οι εντολές της τρόικας για τον προϋπολογισμό  
Τρόποι για να εξοικονομηθούν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ αναζητούνται εναγωνίως μέσω του υπό κατάθεση νέου προϋπολογισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα περιλαμβάνει μια σειρά νέων μέτρων, τα οποία θα συμφωνηθούν αύριο -μετά την επιστροφή του κ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες- σε νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τριμερούς επιτροπής.
Είναι σαφές ότι, για να εξοικονομηθεί το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση, κατόπιν εντολών της τρόικας, παίζει σε διπλό μέτωπο.
Προχωρά αφενός σε δραστικές περικοπές δαπανών σε Δ.Ε.Κ.Ο. και τους υπόλοιπους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα -οι περικοπές αφορούν στις υπερωρίες, στα επιδόματα κ.λπ.- και αφετέρου σε αναδιάρθρωση των συντελεστών του Φ.Π.Α..

Ο μεσαίος συντελεστής του 11% θα ανέβει στο 13%. Ωστόσο, κάποια βασικά είδη κατανάλωσης και πιθανότατα και οι τουριστικές υπηρεσίες θα μειωθούν στο 6,5%.

Αντίστοιχα, κάποια τρόφιμα πολυτελείας θα ανέβουν από τον μεσαίο συντελεστή στον υψηλό του 23%.
Στόχος η αγορά εργασίας
Δεδομένο θεωρείται ότι η τρόικα «διέταξε» και θα γίνει πραγματικότητα η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Το πώς θα γίνει αυτό είναι απλώς θέμα τελικής διαπραγμάτευσης της τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Είναι σαφές ότι η τρόικα πιέζει στην κατεύθυνση της ουσιαστικής κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που θα αντικατασταθούν με ατομικές-επιχειρησιακές.
Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος θα συμφωνεί τους όρους εργασίας απευθείας με τον εργοδότη χωρίς την παρέμβαση των συνδικαλιστικών φορέων. Το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση, καθώς θεωρείται δεδομένη η μαζική αντίδραση των συνδικαλιστών και η πιθανότητα νέου μετώπου.
Νέα έκδοση ομολόγων
Σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων προχωρά σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Στόχος η άντληση ποσού 300 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη τρεχουσών ταμειακών αναγκών του Δημοσίου.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα, καθώς υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία το επιτόκιο ήταν αρκετά «τσιμπημένο». 


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...