sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Με «όπλο» τη μουσική...


"
Η Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης δίνει συναυλία (28/11) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Μεγάλο και διαρκές είναι το δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης, των μεγαλύτερων θυμάτων της ισραηλινής κατοχής, που εδώ και χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο, τη φτώχεια, τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης - επιβίωσης... Βιώνοντας τις αδίστακτες δολοφονικές πρακτικές του Ισραηλινού στρατού, τα παιδιά της Παλαιστίνης μεγαλώνουν σε συνθήκες βίας και...
εξόντωσης, που πλήττουν εκτός από το σώμα τους, κυρίως τις ψυχές τους. Δεν παύουν όμως να ελπίζουν σ' ένα καλύτερο αύριο, σε μιαν ελεύθερη πατρίδα. Για κάποια απ' αυτά, «όπλο» τους γίνεται και η μουσική.
Νέοι από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την αποκλεισμένη Λωρίδας της Γάζας - εκεί όπου τα παιδιά εξακολουθούν να πληρώνουν με γενοκτονία το τίμημα της ύπαρξής τους - αλλά και παιδιά Παλαιστινίων που ζουν στη διασπορά μακριά από την πατρίδα τους, σε χώρες όπως Ιορδανία, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, καθώς και σε Ευρώπη και Αμερική απαρτίζουν την Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης, που δίνει μια μοναδική συναυλία στη χώρα μας, στις 28 Νοέμβρη (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενα ελπιδοφόρο συμφωνικό σύνολο - «παράθυρο» στις μουσικές του κόσμου, για ένα λαό που τελεί υπό κατοχή - στο οποίο οι νέοι Παλαιστίνιοι ενώνουν την αγάπη τους για τη μουσική, την ελευθερία, την ειρήνη, την ανεξαρτησία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η συναυλία, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έργα Δυτικών και Παλαιστινίων συνθετών, πραγματοποιείται με αφορμή την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό και σηματοδοτεί τη φιλία και την αλληλεγγύη του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού. Η ορχήστρα, υπό την μπαγκέτα της βραβευμένης Βρετανίδας μαέστρου Sian Edwards, θα ερμηνεύσει το έργο «Η Εκπληξη» του Haydn, αποσπάσματα από το έργο του Gershwin «Porgy & Bess», και τρία έργα που έχουν γραφτεί κατά παραγγελία για τη συναυλία της Αθήνας, τα οποία συνέθεσαν οι Παλαιστίνιοι συνθέτες Ahmad Al Khatib, Issa Boulos και John Bisharat. Το πρόγραμμα, επίσης, θα συμπεριλάβει έργο έκπληξη Ελληνα συνθέτη.
Η Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης ιδρύθηκε το 2004 και αποτελείται από πενήντα πέντε Παλαιστίνιους μουσικούς, ηλικίας από 14 έως 26 χρόνων. Οραμά της είναι να φέρει σε επαφή νέους Παλαιστίνιους μουσικούς από όλο τον κόσμο, και να δημιουργήσει μια εθνική ορχήστρα νέων ισότιμη με αντίστοιχους οργανισμούς παγκοσμίως. Η ορχήστρα, καμάρι του Εθνικού Ωδείου Edward Said, συμπράττει συχνά με νέους άλλων εθνοτήτων, σχηματίζοντας ένα σώμα που φτάνει έως και τους 80 νέους μουσικούς. Μέχρι σήμερα έχει δώσει συναυλίες στην Ιορδανία, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τον Λίβανο, τη Γερμανία. Στο ρεπερτόριό της, περιλαμβάνονται κλασικά συμφωνικά έργα, αλλά και δημιουργίες παλαιστινίων και Αράβων συνθετών. Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει την 1η Συμφωνία του Μπραμς το 2006, την 5η Συμφωνία του Ντβόρζακ το 2007 και την 3η Συμφωνία του Μπετόβεν το 2009. Επίσης, εξίσου ασκείται στην παρουσίαση έργων Παλαιστινίων και άλλων Αράβων συνθετών, όπως το συμφωνικό έργο «Manfa» που συνέθεσε ο Issa Boulos και το οποίο η ορχήστρα εκτέλεσε το 2007, και το συμφωνικό έργο «Zahrat al-Mada'in», που το έκανε διάσημο η Φαϊρούζ, το «Ahmad Al Arabi» που συνέθεσε ο Marcel Khalifeh με βάση λογοτεχνικό έργο του Mahmoud Darwish και το οποίο εκτελέστηκε στο Φεστιβάλ Μπεϊτεντίν του Λιβάνου το 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της κατοχής, της τμηματοποίησης των παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών, του αποκλεισμού της Γάζας, του διαχωρισμού της Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Οχθη, η λειτουργία και αποστολή της ορχήστρας έρχεται αντιμέτωπη με εμπόδια που ταλαιπωρούν τον παλαιστινιακό λαό σε καθημερινή βάση και είναι υποχρεωμένη συχνά να αναζητήσει άλλους γεωγραφικούς χώρους, για να συναντηθεί με τα μέλη της και να λειτουργήσει. Το περασμένο καλοκαίρι έκανε πρόβες στην Ιερουσαλήμ, όπου ταξίδεψαν και Ελληνες νέοι μουσικοί, οι οποίοι θα συμπράξουν με την ορχήστρα στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής.
«Τις συναντήσεις αυτές τις βλέπουμε ως εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της διαδικασίας οικοδόμησης κράτους», δηλώνουν οι επικεφαλής της ορχήστρας. «Αποτελούν μια προσπάθεια να υπερβούμε τα εμπόδια, ορατά ή αόρατα, τα οποία έχουν ανεγερθεί ανάμεσα στον παλαιστινιακό λαό τις τελευταίες δεκαετίες». Σημειώνουν, επίσης, πως η επικοινωνία των νέων Παλαιστινίων με άλλους πολιτισμούς αποτελεί σημαντικό μέρος του παλαιστινιακού αγώνα και παίζει αποφασιστικό ρόλο στο να κατανοηθεί από την παγκόσμια κοινότητα το παλαιστινιακό πρόβλημα, καθώς ο πολιτιστικός διάλογος αποτελεί μέσο για μια καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών.
Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα. Προπώληση εισιτηρίων προς 6, 5, 11, 20, 28, 40 ευρώ, στο 210 7282333, www.megaron.gr.
 
 
 
stakarfia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...