sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Κάποιοι μεθοδεύουν σκόπιμα την εξάπλωση του σκαθαριού στους φοίνικες για να καρπωθούν τα κονδύλια της Ε.Ε.»


 Την παρέμβαση του εισαγγελέα έχει προκαλέσει η επώνυμη καταγγελία του κ. Παντελή Φιλιππάκη, ασκούμενου δασολόγου στη Δ/ση Δασών Λασιθίου, ο οποίος κάνει λόγο για αναποτελεσματική προστασία των φοινικοειδών και των οικότοπων από τις αρμόδιες Αρχές της Νομαρχίας Λασιθίου, καθώς και για πλημμελή ενημέρωση του υπουργείου από τα αρμόδια γνωμοδοτικά ινστιτούτα, ΕΘΙΑΓΕ και Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική καταπολέμηση του σκαθαριού.
Η υπόθεση αυτή ήδη βρίσκεται στο γραφείο του
εισαγγελέα και των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Διοίκησης, με τον πρώτο να έχει διατάξει ήδη τη διενέργεια έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Παράλληλα, ο κ. Φιλιππάκης έχει ήδη καταθέσει την άποψή του και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατηγορώντας σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την επιχείρηση εξόντωσης του κόκκινου σκαθαριού ότι έχουν αναπτύξει σχέδιο εξάπλωσής του, με κίνδυνο τον αφανισμό των φοινικοδασών της Κρήτης, προκειμένου να μπορούν στο μέλλον να καρπώνονται τα χρήματα από τα προγράμματα που εγκρίνονται για τη διάσωση των φοινίκων.
Ο ίδιος δηλώνει στην «Τ» ότι υπάρχει μέθοδος αντιμετώπισης του σκαθαριού πολύ οικονομικότερος από αυτόν της κοπής και καταστροφής των προσβεβλημένων φοινίκων. Όμως, για «ανεξήγητο λόγο», όπως λέει, η πολυσέλιδη πρότασή του έχει «θαφτεί» και προτιμάται «η πολύ πιο ακριβή λύση που έχει προτείνει το ΓΕΩΤΕΕ και το ΕΘΙΑΓΕ».
Ο δασολόγος από τον Άγιο Νικόλαο ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει λόγο για ένα οργανωμένο σχέδιο, με φόντο τα εκατομμύρια ευρώ που αναμένονται να δοθούν για τη σωτηρία των φοινίκων. Ο κ. Φιλιππάκης βλέπει, όπως τονίζει στην «Τ», ακόμη και σκόπιμη διασπορά του κόκκινου σκαθαριού. Πιο συγκεκριμένα όπως υποστηρίζει, «το έντομο αυτό είναι "φοβικό" και σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία εξαπλώνεται μόλις 10 χιλιόμετρα το χρόνο, ενώ οι καταγραφές δείχνουν εξάπλωση 10 χιλιόμετρα σε τέσσερις ημέρες».
Στόχος, όπως σημειώνει, αυτής της μεθοδευμένης επέλασης «είναι τα χρήματα από κοινοτικά κονδύλια, που διεκδικούν κάποιοι επιστημονικοί κύκλοι και τα οποία προορίζονται για μελέτες και δράσεις σε περιπτώσεις καταστροφής των αυτοφυών δασών, όπως πχ. το πρόγραμμα LIFE, που διαθέτει 3 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν το σκοπό». Με άλλα λόγια, υποστηρίζει ότι κάποιοι μεθοδεύουν την καταστροφή των φοινικοδασών της Κρήτης.
   «Θέλουν να μη δοθεί καμία λύση»
«Γνωρίζω ότι το σκαθάρι θα έκανε τουλάχιστον δέκα χρόνια να πάει στο Βάι, με βάση το ρυθμό εξάπλωσής του. Όμως, απόρησα μόλις εντόπισα σκαθάρι στο φοινικόδασος. Αυτό που διαπίστωσα από την έρευνα και την καταγραφή που έκανα στην περιοχή ήταν ότι σε όλα τα χωριά, σε 130 χλμ. μήκος, υπήρχαν 150 φοίνικες και στον Βόρειο και στον Νότιο Οδικό Άξονα του Νομού Λασιθίου, με φαγώματα στα φύλλα από σκαθάρι. Κατάλαβα ότι αυτό το πράγμα είχε γίνει σκόπιμα. Δεν είναι δυνατόν να είναι προσβεβλημένοι τόσοι φοίνικες και να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, χωρίς να έχει πέσει κάποιο φυτό. Ήταν τεχνητή η προσβολή και η διασπορά. Και όποιος μπορεί να με διαψεύσει, ας βγει να το κάνει. Ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι το σκαθάρι πεθαίνει με το ψέκασμα, με βάση τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες όπως στην Κύπρο, εδώ στην Κρήτη η πρόταση αυτή που συνέγραψα απορρίφθηκε. Δεν εγκρίνανε, δηλαδή, τη μελέτη που είχαμε καταθέσει στις 8-2-2010 για λόγους τους οποίους δεν προσδιόρισε κανείς. Δεν εγκρίνανε μια μελέτη ενδεδειγμένη και αντίθετα δίνανε λάθος οδηγίες προς το υπουργείο για τη μέθοδο που έπρεπε να ακολουθήσουν, η οποία είναι πολύ πιο δαπανηρή. Εμείς προτείναμε μια μέθοδο που κοστίζει 20-50 λεπτά του ευρώ για κάθε φοίνικα, τη στιγμή που η δική του κοστίζει 800 ευρώ» καταγγέλλει ο κ. Φιλιππάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει ότι ενώ είχε λάβει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αντιμετώπιση των φοινίκων με δικά του έξοδα, έχουν στείλει μέχρι και την αστυνομία για να τον συλλάβουν. Για να αποδείξει τα λεγόμενά του αναφέρει ως παράδειγμα την ολοκληρωτική -όπως δηλώνει- αντιμετώπιση του φαινομένου σε 50 φοίνικες στο Παλαίκαστρο.
Ο ίδιος συνεχίζει εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες, λέγοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκρύπτουν την αλήθεια γύρω από το θέμα.
«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν σκαθάρια στο Βάι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες όμως περιμένουν να σιγουρέψουν την προσβολή και έπειτα θα ανακοινώσουν τον κίνδυνο, για να σπείρουν τον πανικό. Αυτό που θέλουν είναι να εξασφαλίσουν το εργολαβικό όφελος και για αυτό έχουν βγάλει και τόσους διαγωνισμούς άγονους. Θέλουν να μη δοθεί καμία λύση, για να πάρουν τα χρήματα που θέλουν από την όλη υπόθεση».
 «Συνένοχο το ΕΘΙΑΓΕ και το Μπενάκειο»
Παράλληλα, καταγγέλλει ως πλημμελή τη γνωμοδότηση του ΕΘΙΑΓΕ και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου προς το ΥΠΑΑΤ, όσον αφορά στα μέτρα καταπολέμησης και συγκεκριμένα για την παραπληροφόρηση ως προς τη μη αποτελεσματικότητα των χημικών σκευασμάτων, με κίνδυνο όπως τονίζει τον αφανισμό του Βάι.
«Ο γνωμοδοτικός ρόλος του ΕΘΙΑΓΕ και του Μπενάκειου κρίνεται ελλιπής στο βαθμό παραπληροφόρησης και με αδιαφανείς σκοπούς.
Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συγκεκριμένα ο κ. Κοντοδήμας προέβαινε σε δημόσιες δηλώσεις και ενημερώσεις τοπικών Αρχών ότι τα χημικά σκευάσματα είναι πλήρως αναποτελεσματικά. Παρά την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα και το ρόλο του ως γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΑΑΤ καθυστέρησε η εφαρμογή της 2007/365, με αποτέλεσμα την εξάπλωση του κάνθαρου στο Νομό Λασιθίου και την απειλή της χώρας με κοινοτικές κυρώσεις
Φτάνοντας στο 2010, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από το συντονιστή του παραπάνω προγράμματος, που είναι το Μπενάκειο Ινστιτούτο, παρουσιάζεται ψευδώς ότι δεν έχουν βρεθεί τρόποι καταπολέμησης, προωθώντας τη χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών και μυκήτων, βιοακουστικής ανίχνευσης και μαζικής παγίδευσης χωρίς παράλληλη φυτοπροστασία, ως πρωτοποριακά μέτρα καταπολέμησης παρά τη μη υιοθέτησή τους από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/σης Δασών Λασιθίου, που είναι ο μόνος φορέας που έχει δικαίωμα διεξαγωγής δράσεων στην περιοχή» επισημαίνει.
Ενώ σε ό,τι αφορά τη Δ/ση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδ/σης Λασιθίου, εξηγεί πως «όχι μόνο δεν έχει οργανώσει συνεργεία καταπολέμησης που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Μεσογείου, αλλά έκρινε σκόπιμο, παρά τις καταγγελίες για τη μη εφαρμογή μέτρων, να χρηματοδοτήσει πιλοτικό πρόγραμμα στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο μελέτη για τη χρήση βιοακουστικής ανίχνευσης. Μια μεθοδολογία που είχε ήδη αποδειχθεί ως μη εφαρμόσιμη λύση, σύμφωνα με πορίσματα τις επιστημονικής κοινότητας από το 2007.
Την ίδια στιγμή η Ν.Α. Λασιθίου προχώρησε στην τοποθέτηση φερομονικών παγίδων, χωρίς όμως την παράλληλη χρήση χημικών σκευασμάτων, πρακτική αναγνωρισμένη διεθνώς ως λανθασμένη» καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ο κ. Φιλιππάκης.
Από την πλευρά τους, βέβαια, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών που κατηγορεί ο δασολόγος, δηλώνουν ότι όσα ισχυρίζεται δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση.
«Τα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα. Δεν μπορεί όλοι οι επιστήμονες στην Ελλάδα να έχουν κάνει κλίκα για να καταστρέψουν το Βάι. Είναι κάτι πέρα από κάθε φαντασία. Ο καθένας μπορεί να κάνει όποια καταγγελία θέλει. Το θέμα είναι αν μπορούν να αποδειχθούν» σημειώνει ο κ. Νίκος Ροδιτάκης από την πλευρά του ΕΘΙΑΓΕ. Ενώ ο κ. Κώστας Καμπιτάκης για λογαριασμό του ΓΕΩΤΕΕ δηλώνει ότι δεν ασχολείται με το θέμα. «Μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγέλλει τα πάντα. Αν η καταγγελία είναι αληθινή, οφείλει να αποδειχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση ο καταγγέλλων πρέπει να πάει φυλακή» σχολιάζει ο κ. Καμπιτάκης.



tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...