sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ρεκόρ στο νομό : Η κρίση έφερε 13 αυτοκτονίες


Λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα κατά της αυτοκτονίας, στην Κρήτη οι αυτόχειρες παρουσιάζουν δραματική αύξηση, ενώ από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 13 περιπτώσεις ανθρώπων που έθεσαν τέρμα στη ζωή τους, οι περισσότεροι γιατί τους έπνιγαν τα χρέη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δυο προκαταρκτικές έρευνες από την εισαγγελία Ηρακλείου, για να εξεταστεί εαν υπάρχουν ευθύνες τρίτων προσώπων, που ώθησαν δύο από τους αυτόχειρες στην πράξη τους, ενώ τα στοιχεία από την
αστυνομία, δείχνουν ότι όσοι θέτουν τέρμα στη ζωή τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών, ήταν άνδρες 38-62 ετών με οικογένειες και παιδιά.

Η γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία “1018”, δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση και κατά μέσο όρος 35 άνθρωποι επικοινωνούν σε ημερήσια βάση με τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους της γραμμής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Οπως λέει ο ψυχολόγος Αρης Βιόλατζης, εργαζόμενος στο “1018”, η τεράστια αύξηση των τηλεφωνημάτων και των αυτοκτονιών σχετίζεται με την οικονομική κρίση που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι και στη χώρα μας.



Μεγαλύτερος ο κίνδυνος

για τους ανέργους



Σύμφωνα με τον κ. Βιόλατζη, οι άνεργοι έχουν δυο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποπειραθούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους σε σχέση με εκείνους που εργάζονται. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η εργασιακή ανασφάλεια συνδέεται άμεσα με προβλήματα σωματικής υγείας και μακροχρόνιων ασθενειών. Οσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της εργασιακής ανασφάλειας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.



Τα χρέη κλονίζουν

την ψυχική υγεία



Ενας ακόμη σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα πολλά χρέη. Οσο περισσότερα χρέη έχουν οι άνθρωποι, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για νευρώσεις, ψυχώσεις, εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν καταγραφεί 59.000 αυτοκτονίες, οι οποίες οφείλονται σε οικονομικούς λόγους στη συντριπτική πλειοψηφία τους.

Η ψυχίατρος Ελένη Μπεκιάρη είπε στην “Π” ότι με βάση τα στοιχεία από τη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, την τελευταία διετία η αύξηση στους αυτόχειρες και σε εκείνους που λένε ότι αποφασίζουν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες κάνουν τις περισσότερες απόπειρες, αλλά οι περισσότερες αυτοκτονίες αφορούν σε άνδρες.

Η ψυχίατρος είπε ότι είναι μύθος πως οι άνθρωποι που λένε ότι θα αυτοκτονήσουν δεν πρόκειται να το κάνουν και τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προλάβουμε τους ανθρώπους αυτούς και να τους αποτρέψουμε να προχωρήσουν σε μια τέτοια πράξη.

Η ίδια, τόνισε: “Η αυτοκτονία δεν είναι ούτε μοιραία, ούτε αναπόφευκτη, είναι όμως ακραία κίνηση ενός ανθρώπου που αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη διέξοδο. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι αξίζει κάποιος να περιμένει γιατί πολλές φορές η ζωή εξελίσσεται με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Η γραμμή μας λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όλο το 24ωρο και μπορεί να μας καλέσει όποιος νιώσει την ανάγκη να το κάνει, χωρίς να χρειαστεί να μας πει το όνομά του ή τα προσωπικά του στοιχεία”.



Ανδρες η συντριπτική πλειοψηφία

των αυτόχειρων



Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της «Κλίμακας» βρέθηκαν στη Ρώμη, στο 13ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για την αυτοκτονία και την αυτοκτονική συμπεριφορά και παρουσίασαν δυο σημαντικές μελέτες σχετικά με τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις έρευνες της οργάνωσης, κατά τα έτη 1999-2008 είναι επίσημα καταγεγραμμένες 3.650 αυτοκτονίες. Πρόκειται για 2.955 άνδρες και 695 γυναίκες. Ο πιο συχνός τρόπος αυτοκτονίας για τους άνδρες είναι ο απαγχονισμός, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει στο 55%. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Ο δεύτερος συχνότερος τρόπος για τους άνδρες είναι αυτοκτονία με πυροβόλα όπλα, ενώ για τις γυναίκες η δηλητηρίαση. Μια ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι άνδρες 35 - 65 χρόνων που είναι άνεργοι και ζουν μόνοι τους. Επίσης, από το 1980 έως το 2008 σημειώνονται τριακόσιες αυτοκτονίες το χρόνο, δηλαδή περίπου μία κάθε μέρα.

πηγή: www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...