sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Λαοθάλασσα διαδηλωτών στην Αίγυπτο – Εν αναμονή του διαγγέλματος Μουμπάρακ

Φλέγεται η πλατεία Ταχρίρ από εκατομμύρια Αιγύπτιους, που εκδηλώνουν την οργή και την αγανάκτηση με μοναδικό σύνθημα, να ''φύγει ο Μουμπάρακ''. Αναμένουμε δε, το νυχτερινό διάγγελμα του Αιγυπτίου προέδρου, με το οποίο θα αναγγείλει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά μέχρι τότε θα παραμείνει στα καθήκοντά του προέδρου.

Η διαδήλωση της Τρίτης (01/02), είναι η
μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή καθώς περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες της Αιγύπτου, έχουν συγκεντρωθεί, ενώ οι εκκλήσεις τους για την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, συνοδεύονται από τραγούδια και ύμνους για την ελευθερία, ενώ πολλοί χτυπούν ρυθμικά τύμπανα και βαρέλια.
Στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού, βρίσκεται ο στρατός που δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση βίας, ενώ οι δικαστές βρίσκονται και αυτοί στο ''στρατόπεδο'' των διαδηλωτών.
Οι συγκεκριμένοι, απαιτούν άμεση αλλαγή του πολιτικού συστήματος και σαφή διάκριση των εξουσιών.
''Όσο ο Mubarak δεν φεύγει, τόσο ο κόσμος θα ξενυχτά εδώ, στην πλατεία'' δήλωσε στο Reuters ένα από τα μέλη της δικαστικής γερουσίας.
Ακόμα και την στήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει χάσει ο Μουμπάρακ, το τελευταίο προπέτασμα του στην εξουσία.
Εν τω μεταξύ ο αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι παρουσίασε σενάρια για την "μετά-Μουμπάρακ" εποχή σε δυτικούς διπλωμάτες, όπως έγινε γνωστό από αιγυπτιακή πολιτική πηγή.
Οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν τηλεφωνικά με την πρέσβειρα των ΗΠΑ και τον πρεσβευτή της Βρετανίας.
Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η πρεσβευτής της, Μάργκαρετ Σκόμπι, είχε συνομιλίες με τον αντιφρονούντα ο οποίος υποστηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που λαμβάνουν χώρα από τις 25 Ιανουαρίου.

Ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος διορίστηκε το Σάββατο (29/01), η ευθύνη για μια μεταβατική Προεδρία.
Η μεταβατική αυτή περίοδος θα επιτρέψει τη διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Σε ένα άλλο σενάριο, ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να σχηματιστεί ένα προεδρικό συμβούλιο που θα αποτελείται από τρεις προσωπικότητες, έναν στρατιωτικό και δύο πολίτες, που θα διαχειριστούν τη μετάβαση μόλις αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.



cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...