sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

«Πρόκληση πρώτου μεγέθους η εκποίηση δημόσιων εκτάσεων στη Ρόδο»




Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αξιοποίηση μέσω διαδικασιών fast track του Γκολφ Αφάντου και του Πρασονησίου στη Ρόδο, που φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα. Πέντε οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «πρόκληση πρώτου μεγέθους», ενώ τις ενστάσεις του εκφράζει με επιστολή του προς τους υπουργούς οικονομικών και περιβάλλοντος ο απερχόμενος δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής.«Οι διακηρύξεις για «πράσινη» και «ήπια ανάπτυξη» μένουν κενές μεγαλοστομίες. Για τη Ρόδο αναφέρεται ότι θα «αξιοποιηθούν» με ενδεικτική χρήση τον τουρισμό το Γκολφ Αφάντου (1500 στρεμ.) και το Πρασονήσι (80000 στρεμ.). Πρόκειται για μια τεράστια έκταση που αγγίζει το 6% (!) του νησιού της Ρόδου. Το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, η Ομάδα Αγρο-Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης «Αιθρία», ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου.
Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο κομμάτι στεριάς του νησιού, 95 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και ενώνεται με το νησί μέσω μιας λωρίδας 500 μέτρων. Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις η ευρύτερη περιοχή του Πρασονησιού είναι χαρακτηρισμένη περιοχή Natura και καταφύγιο άγριας ζωής.
Οι οργανώσεις εκφράζουν με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στην «αξιοποίηση» της περιοχής, επισημαίνοντας τα γενικότερα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Τονίζουν ότι χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδίου, οδηγούνται χωρίς όρους σε τσιμεντοποίηση και οι τελευταίες αδόμητες εκτάσεις που αποτελούν ένα σημαντικό φυσικό κεφάλαιο του νησιού, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση τόσο σε ορισμένους φυσικούς πόρους με πρώτο το νερό, όσο και στο ζήτημα της ενέργειας και των στερεών αποβλήτων. «Στην όλη διαδικασία που διαφαίνεται ότι θα ακολουθηθεί προκαλεί εντύπωση η περιφρόνηση προς τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση», προσθέτουν.
Με έκκλησή τους προς τους νεοεκλεγμένους Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχο Ρόδου, οι οργανώσεις τους ζητούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την «αποτροπή του νέου εγκλήματος που πάει να επιχειρηθεί» αλλά και να προχωρήσουν άμεσα όπως έχουν δεσμευτεί κατά την προεκλογική περίοδο στον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού και στις διαχειριστικές μελέτες των προστατευόμενων περιοχών.
Στο μεταξύ, τις ενστάσεις του για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της εκποίησης του Πρασονησίου εκφράζει με επιστολή του προς τους υπουργούς οικονομικών και περιβάλλοντος ο απερχόμενος δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής. Ο ίδιος δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική», πως «φοβάμαι ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βρει πόρους κάνει βιαστικές κινήσεις που στο τέλος θα καταλήξουν σε αδιέξοδο. Δεν θέλουμε να γεμίσουμε τσιμέντο ούτε και να χαλάσουμε το χαρακτήρα της περιοχής που έχει τη δική της φυσική ομορφιά. Είμαστε αντίθετοι όμως στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο, εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθεί η έκταση αυτή, όταν υπάρχουν τόσοι φραγμοί και περιορισμοί».
Για το ίδιο θέμα η δημοτική παράταξη «Ροδοκόκκινο» με ανακοίνωση της τονίζει πως «για να μη περάσουν τα οργανωμένα σχέδια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, απαιτείται πανροδιακή κινητοποίηση. Επικεφαλής σε αυτή την μάχη πρέπει να τεθεί ο δήμαρχος Ρόδου και το νέο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο η παράταξη μας θα φέρει άμεσα το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης».
Σημειώνεται ότι πρόσφατα συγκροτήθηκε Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείριση των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου. Οι περιοχές που θα αξιοποιηθούν με διαδικασίες fast track είναι: έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, Αφάντου και Πρασονησίου στη Ρόδο, Βεγορίτιδας στην Πέλλα, Αντιρρίου, Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης, Τοπείρου Ξάνθης, Ερμιόνης Αργολίδος, Σιθωνίας και Τορώνης Χαλκιδικής, Κτήματος Καλών Νερών Μαγνησίας, Κτήματος Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας, καθώς και Αλυκές Αναβύσσου και ο Τουριστικός Λιμένας Βουλιαγμένης.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...