sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Σε διεθνή κλοιό ο Μουμπάρακ


Ομοβροντία πιέσεων δέχεται τις τελευταίες ώρες από τη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, να αποφύγει την κλιμάκωση της βίας στη χώρα του, αλλά και να υιοθετήσει νέες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, καθώς χιλιάδες πολίτες παραμένουν στους δρόμους τόσο του Καΐρου όσο και άλλων πόλεων, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του καθεστώτος.

Λίγο πριν από τις 12:00, χιλιάδες πολίτες ξεκίνησαν πορεία προς τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στο
κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ, σύμφωνα με επείγον τηλεγράφημα που απέστειλε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Η.Π.Α. έδωσαν εντολή στο προσωπικό της πρεσβείας τους στο Κάιρο να εκκενώσουν το κτήριο, ενώ πριν λίγο έγινε γνωστό από το State Department πως από αύριο θα ξεκινήσουν πτήσεις για την ασφαλή μεταφορά όσον υπηκόων τους επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Αίγυτπο.

Αρκετοί κάτοικοι στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ αλλά και Πορτ Σάιντ βρίσκονταν επί ποδός καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, απορρίπτοντας τις αλλαγές που προώθησε ο Μουμπάρακ.



Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Παρά το γεγονός ότι σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, με αντιπρόεδρο τον πρώην διοικητή των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, και πρωθυπουργό τον Αχμέντ Αλ Σαφίκ, τόσο οι Η.Π.Α. όσο και οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, διεμήνυσαν στο καθεστώς Μουμπάρακ ότι δεν αρκούν μόνο οι αλλαγές στους κυβερνητικούς θώκους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, συγκάλεσε χθες, λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδας, έκτακτη σύσκεψη των επιτελαρχών εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά και το τι θα επακολουθήσει των πολιτικών αλλαγών, στις οποίες προέβη το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά του εκπροσώπου του, Φίλιπ Κρόουλι, έστελνε σαφές μήνυμα προς τον Χόσνι Μουμπάρακ, επισημαίνοντας ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκεστεί σε έναν ανασχηματισμό. Τα λόγια και οι υποσχέσεις του Αιγύπτιου προέδρου πρέπει να συνοδευτούν από δράση».

undefinedΣτο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επισημαίνοντας ότι «το Κάιρο οφείλει να πράξει πολύ περισσότερα από όσα έχει ήδη κάνει», ενώ ταυτόχρονα εξήρε την προσωπικότητα του νομπελίστα πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, χαρακτηρίζοντάς τον «χαρισματικό άνθρωπο και μια ενδεδειγμένη πολιτική λύση, με φόντο τον δίκαιο αγώνα των Αιγυπτίων πολιτών».

Σε ό,τι αφορά, πάντως, στην παρουσία του κ. Ελ Μπαραντέι στην Αίγυπτο – βρίσκεται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό – φαίνεται ότι η Δύση επενδύει αρκετά στο πρόσωπό του.

Ωστόσο, αυτό που θα προκύψει από τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κυμαίνεται μεταξύ των προτιμήσεων της Δύσης για μια μετριοπαθή ισλαμική κυβέρνηση τύπου Ερντογάν, μοντέλο που θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένο από τους δυτικούς, και της επιρροής που θα ασκήσει στις εξελίξεις η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια οργάνωση με κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο ισλαμιστικό κίνημα.

Μαζικές αποδράσεις κρατουμένων από τις αιγυπτιακές φυλακές

undefinedΚι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η έκτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ, χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ. βόρεια του Καΐρου, όπως δήλωσε πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Μεταξύ των δραπετών, υπάρχει μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και πολιτικοί αντιφρονούντες. Οι κρατούμενοι το έσκασαν, αρπάζοντας τα όπλα από τους φύλακες σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...