sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ανακαλύφθηκε ο... εξάδελφος του Τυραννόσαυρου


Δεν ήταν καθόλου τρομακτικός στην όψη σαν τον μακρινό συγγενή του και το μέγεθός του δεν ξεπερνούσε εκείνο ενος παπαγάλου!

Οι παλαιοντολόγοι έφεραν στο φως, στην Κίνα, το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού δεινόσαυρου, σε μέγεθος περίπου ενός μεγάλου παπαγάλου, ο οποίος είχε μόνο ένα μεγάλο δάχτυλο με μυτερό νύχι σε κάθε ένα από τα δύο άνω άκρα του.

Εκτιμάται ότι ήταν συγγενής του άγριου Τυραννόσαυρου (T.Rex) και είναι ο μόνος δεινόσαυρος με ένα δάχτυλο που έχει ποτέ βρεθεί.

Ο μονοδάχτυλος δεινόσαυρος, που πήρε την επιστημονική ονομασία Linhenykus monodactylus, ανήκε στην κατηγορία των θηροπόδων δεινοσαύρων, που είχαν αρχικά πέντε και μετά τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι (εξαίρεση ήταν ο Τυραννόσαυρος που είχε δύο).

Ήταν σαρκοφάγοι και από αυτούς αργότερα εξελίχτηκαν τα σημερινά πουλιά. Ο νέος δεινόσαυρος εκτιμάται ότι είχε μικρά δόντια, ύψος μικρότερο από ένα μέτρο και διέθετε σε κάθε χέρι ένα μόνο μεγάλο δάχτυλο με δυνατό νύχι, με το οποίο πιθανότατα έσκαβε σε φωλιές εντόμων για να βρει την τροφή του.

Οι επιστήμονες θεωρούν τον Linhenykus monodactylus ένα εξελικτικό αξιοπερίεργο και δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η εξέλιξη τον έκανε να χάσει στην πορεία τα άλλα του δάχτυλα, κάτι που είχε να κάνει με την φυσική επιλογή και την προσαρμογή του σε αυτήν.

Το ασυνήθιστο μη πλήρες απολίθωμα (βρέθηκε μόνο ένα μέρος του σκελετού) ανακαλύφθηκε στην πόλη Λίνχε, κοντά στα σύνορα της Μογγολίας με την Κίνα, σε βράχια της ανώτερης Κρητιδικής περιόδου, που χρονολογούνται πριν από 84 - 75 εκατ. χρόνια.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...