sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Άδειασαν τη Νομική οι μετανάστες

Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κράτησαν έως τις 3.30 τα ξημερώματα οι παράνομοι μετανάστες εγκατέλειψαν τη Νομική Σχολή και με πορεία κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Πατησίων. Νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές είχαν αποφασίσει την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και αναμενόταν η επέμβαση της αστυνομίας εάν δεν βρισκόταν λύση στο
αδιέξοδο.

Αργά χθες βράδυ, είχε συμφωνηθεί οι μετανάστες να φιλοξενηθούν στο κτίριο της οδού Πατησίων για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, η αστυνομία να παρίσταται σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο, και ο αριθμός των μελών των επιτροπών αλληλεγγύης προς στους μετανάστες, οι οποίοι θα παρέμεναν στο κτίριο, να είναι περιορισμένος.

Εμπλοκή
Τη νύχτα ο ιδιοκτήτης του κτιρίου υπαναχώρησε επειδή φοβήθηκε ότι η μετεγκατάσταση των μεταναστών με πορεία στη διάρκεια της νύχτας εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια του οικήματος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της επιτροπής αλληλεγγύης Νίκος Γιαννόπουλος δεν δέχθηκε να τρέχουν οι μετανάστες «σαν τρελοί μέσα στη νύχτα», ζήτησε την αναστολή της απόφασης άρσης του ασύλου και κατηγόρησε για αναξιοπιστία της πρυτανικές αρχές.

Λύση στο αδιέξοδο
Υπό την απειλή δυναμικής εκκένωσης του κτιρίου με επέμβαση της αστυνομίας και αφού πείστηκε ο ιδιοκτήτης του νέου χώρου εγκατάστασης οι οργανωτές της απεργίας πείνας αποφάσισαν να υποχωρήσουν.

Στις 03.30 οι απεργοί πείνας-παράνομοι μετανάστες μάζεψαν τα πράγματά τους και βγήκαν από το κτίριο της Σχολής. Με επικεφαλής τα μέλη των επιτροπών αλληλεγγύης, τα οποία κρατούσαν πανό, με πορεία πήγαν στην οδό Πατησίων όπου εγκαταστάθηκαν στο νέο χώρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη», δήλωσε τα ξημερώματα στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπερασπίστηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου και πρόσθεσε ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για την μετανάστευση που πρόσφατα έφερε στην Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσπίζοντας το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης, αποτελεί την αυτονόητη συνέχεια».

Επίσης, ο κ. Πεταλωτής εξήρε το ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών οι οποίες «προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας».

Βρίσκονταν επί ποδός
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε γύρω στις 5 το πρωί μετά τη μαραθώνια σύσκεψη υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων στη Βουλή.

Η σύσκεψη είχε ξεκινήσει από νωρίς χθες το απόγευμα και διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε και ολοκληρώθηκε η μετάβαση των μεταναστών από τη Νομική Σχολή στο κτίριο της Πατησίων.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα.

Άρση του ασύλου


Πριν από τις τελικές διαπραγματεύσεις για την εκκένωση της Νομικής, η πρυτανεία είχε ανακοινώσει στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, την απόφαση που έλαβε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι μετανάστες αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Με την εξέλιξη αυτή, άνοιξε και ο δρόμος για την επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο της κατάληψης, αλλά οι μετανάστες «αποφάσισαν να μην μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο που τους προτάθηκε δεν πληροί τις προδιαγραφές (ασφαλείας) που είχαν συμφωνηθεί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος.

«Οι νόμοι είναι νόμοι»
Τη μετακίνησή τους σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας είχαν προτείνει οι πρυτανικές αρχές. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτίριο «πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν ότι η λύση αυτή επετεύχθη με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής.

«Κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει. Οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν», είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...