sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Γ.Παπακωνσταντίνου:Μόνιμη λιτότητα και με το νόμο


Σενάρια για επιμήκυνση εως 30 χρόνια στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους θα εξετασθούν στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή.
Κανονικά θα εκταμιευθεί η τέταρτη και καθοριστική δόση του δανείου τον Μάρτιο, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, επισημαίνοντας ότι έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια, που έχουν τεθεί.
 
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτει ότι τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ετοιμάζεται είναι ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ, σημειώνοντας πως θα επανεξεταστούν οι κοινωνικές δαπάνες για να γίνουν πιο αποδοτικές, κάτι βέβαια που θα μπορούσε να μεταφραστεί πως πολλές θα κοπούν.
 
Επιπλέον αφού ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα που αναφέρει το ΔΝΤ είναι ενδεικτικά και κανένα από αυτά δεν έχει συμφωνηθεί, υπογραμμίζει πως την επομένη τριετία θα δοθεί βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αφού μόνο στο ΦΠΑ όπως ανέφερε, διαφεύγουν έσοδα 6% του ΑΕΠ.
 
O υπουργός Οικονομικών,τονίζει ότι πολύ σύντομα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ και των χρεών των μελών της.
 
Αναφερόμενος στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, σημειώνει πως έχει συμφωνηθεί επί της αρχής και πως διεξάγονται συζητήσεις για την χρονική περίοδο της αποπληρωμής.
 
Την επέκταση σε 30 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ πρότειναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
 
Το θέμα θα εξετασθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Παρασκευή μαζί με το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Υπέρμαχος είναι ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τραπέζης και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, που πιστεύει πως μία τόσο μεγάλη επιμήκυνση συνδυασμένη με τις απαιτήσεις για μείωση του δανεισμού, που θα κατοχυρωθεί συνταγματικά θα κάνει το δάνειο εξυπηρετίσιμο.
 
Το δάνειο των 110 δις ευρώ προβλεπόταν να εξοφληθεί το 2018 και αν προκριθεί η πρόταση του γερμανού τραπεζίτη, πάμε για το το 2043 ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 3,5% - 5%.
 
Πάντως ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνέντευξή του στους Financial Times επανέρχεται στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους, τονίζοντας πως η επιλογή αυτή  σημαίνει πακτικά επιπλέον κόστος για τους δανειζόμενους.
 
''Τα δάνεια προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία δεν έχουν εξασφαλισμένη επιτυχία και για το λόγο αυτό πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόστος για τις οικονομίες αυτές'' προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
 
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...