sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση Ψαριανού στη Βουλή για τα χημικά


Με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα «ψεκασμού» των διαδηλωτών από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο κ. Ψαριανός προτρέπει τους αρμόδιους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν «αν έχουν σκοπό να απαγορεύσουν τη χρήση επικίνδυνων χημικών στις διαδηλώσεις, και πότε», ή έστω αν «μπορούν να διαβεβαιώσουν τους κατοίκους των Αθηνών αλλά και όλης της Ελλάδας, ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους από τη χρήση των χημικών όπλων της αστυνομίας».
Επίσης, υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις 9 Δεκεμβρίου 2009, εν μέσω δηλαδή των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, οι οποίες είχαν κατασταλεί με υπέρμετρη χρήση χημικών και σχεδόν 1000 προληπτικές συλλήψεις, όταν ο τότε υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. είχε πει:
«Εξετάζουμε - και μάλιστα ήδη υπάρχει μια επιτροπή- την κατάργησης της ρίψης δακρυγόνων και χημικών, είναι μια υπόθεση η οποία πρέπει να τελειώνει, η οποία βλάπτει τη δημόσια υγεία, καταστρέφει το περιβάλλον των πόλεων και σε μια πόλη όπως η Αθήνα, κυρίως, που στερείται πια δισεκατομμύρια κυβικών οξυγόνου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη».
Τη θέση αυτή είχε επιβεβαιώσει και ο υφυπουργός, Σπύρος Βούγιας, στις 15 Μαρτίου 2010, δηλώνοντας πως «δεν μπορούμε να σας δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία κατάργησης της χρήσης των χημικών στις διαδηλώσεις, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα στους επόμενους μήνες».
Ο Γρ. Ψαριανός τονίζει στην ερώτησή του ότι «τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιήθηκαν αφειδώς από τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας μεγάλες ποσότητες χημικών αερίων, αυτών, που έχουν απαγορευθεί από τη Συνθήκη της Γενεύης, ακόμα και για χρήση σε πολεμικές επιχειρήσεις. Χημικά ασφυξιογόνα και όχι απλώς δακρυγόνα. Χημικά αέρια καταστολής, που προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχές και στα οποία, σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, έχουν αποδοθεί περίπου 800 θάνατοι πολιτών».
Τέλος, σημειώνει πως «η χρήση των επικίνδυνων ασφυξιογόνων επηρεάζει όχι μόνον όσους και όσες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, αλλά το σύνολο των πολιτών, παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας».
Παράνομα στον πόλεμο, νόμιμα στην ειρήνη!
Το 1925, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε έγινε για πρώτη φορά εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων, η Συνθήκη της Γενεύης απαγόρευσε τη χρήση χημικών αερίων διεθνώς, ενώ η χρήση τους στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων συνιστά έγκλημα πολέμου.
Ο Ο.Η.Ε., το 1969, αποφάσισε την υπαγωγή και των δακρυγόνων ουσιών (CS,CN,CR,OC) στην κατηγορία αυτών των απαγορευμένων όπλων.
Η Ελληνική Αστυνομία κάνει χρήση κυρίως των ουσιών CS και CN.
Σύμφωνα με ειδική έκθεση του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τις προκαλούμενες βλάβες από τα χημικά αέρια, αναφέρεται: ερεθισμός δέρματος, οφθαλμών, αναπνευστικής οδού, πονοκέφαλοι, πεπτικές διαταραχές, δερματικά εγκαύματα και σε περίπτωση χρόνιας τοξικότητας καρκίνος, έλκη στο δέρμα και στο ρινικό διάφραγμα, νεφρικές βλάβες.
Ενώ, σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο: «Αποτίμηση της Τεχνολογίας Ελέγχου Πλήθους- Προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτιμάται ότι η χρησιμοποίηση του OC (αέριο πιπεριού) και των υπολοίπων χημικών ουσιών θα πρέπει να πάψει σε ολόκληρη την Ε.Ε., μέχρι να καταλήξει η ανεξάρτητη έρευνα σε πιο πλήρη αποτίμηση των κινδύνων που ενέχουν για την υγεία. Ήδη η Σουηδία το έχει απορρίψει λόγω της δυνατότητας να προκαλέσει βλάβη στα μάτια.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...