sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010



Την… κάνουν με σύνταξη σε λίγες ημέρες από την αγορά εργασίας πάνω από 80.000 εργαζόμενοι, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα.
Οι ανατροπές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό (η έναρξή του θα γίνει από το 2011), η ανασφάλεια λόγω της οικονομικής κατάστασης καθώς και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση οδηγούν τους υπαλλήλους στο να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου προκειμένου να σώσουν όσα περισσότερα
μπορούν.
Μάλιστα, οι 40.000 από τους 80.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που επιβαρύνει την ήδη προβληματική καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης.
Μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αίτηση για εφάπαξ 33.000 υπάλληλοι, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αγγίξει τους 40.000, από 35.000 που αρχικά είχε προβλεφθεί. Πρόκειται για εργαζομένους στο Δημόσιο, στους οποίους πρέπει να προστεθούν άλλοι 40.000 του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτούνται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2010 θα ξεπεράσουν τις 35.000, ενώ εντός του 2011 θα φύγουν από τις υπηρεσίες 40.000 υπάλληλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά περίπου 700 άτομα πηγαίνουν στο Λογιστήριο προκειμένου να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις εξόδου και τα δικαιώματά τους.
Ο κίνδυνος όμως το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 40.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ.
Την ίδια ώρα, διευκρινίζεται ότι όλες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας αναφέρονται μόνο σε όσους δεν θα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010. Επισημαίνεται ότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται μόνο με τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτουμένων συντάξιμων ετών.
Αντίθετα, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας δεν επιδρά στη θεμελίωση. Η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας προσδιορίζει, μόνο, τον χρόνο έναρξης καταβολής της σύνταξης. Κατά συνέπεια, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, «κλειδώνουν» τα σημερινά όρια ηλικίας και μπορούν να παραμείνουν στην εργασία όσο χρόνο επιθυμούν χωρίς δυσμενείς συνέπειες.
Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι ειδικότερα για τους ασφαλισμένους (και τις ασφαλισμένες) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπήρξε μία σημαντική νομοθετική παρέμβαση, η οποία προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα συντάξιμα έτη συνταξιοδοτούνται με τα όρια ηλικίας που προβλέπονται κατά τον χρόνο συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών και όχι με τα ηλικιακά όρια που θα ισχύσουν κατά τον χρόνο που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν.
Με βάση αυτήν τη ρύθμιση, κατοχυρώνονται οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που μπορούν, κατά συνέπεια, να παραμείνουν στην εργασία τους ώστε να ασφαλιστούν για περισσότερα χρόνια και να δικαιούνται υψηλότερη σύνταξη.
Από την πλευρά τους, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εντός του 2010, που είναι κυρίως γυναίκες με ανήλικα παιδιά, 20ετή υπηρεσία και κοντά στο 50ό έτος της ηλικίας τους.
Mε το νέο ασφαλιστικό, εξισώνονται σταδιακά από την 1.1.2011 τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες, και θα απαιτούνται 25 χρόνια υπηρεσίας. Συνοπτικά, το όριο ηλικίας με ανήλικα παιδιά ανεβαίνει στο 52ο έτος το 2011, το 2012 στο 55ο έτος και το 2013 στο 65ο έτος, ενώ χρήση του δικαιώματος μπορεί να κάνει μόνο ένας από τους δύο γονείς
«Συμφωνίες κυριών»
Σε νέες «συμφωνίες κυρίων» προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με επιχειρήσεις στο πλαίσιο καλέσματος κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για μειώσεις τιμών που απηύθυνε στις βιομηχανίες τροφίμων, στα σούπερ-μάρκετ και στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
Πρόκειται για μια επιτυχημένη συνταγή που είχε ακολουθήσει και κατά το παρελθόν. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καταδεικνύεται πως στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011 θα υπάρξουν μειώσεις τιμών σε 661 βασικά προϊόντα οι οποίες θα κυμαίνονται από 0,71% έως 37,9%.
Επί συνόλου 661 προϊόντων, θα επέλθουν μειώσεις έως και 5% στα μισά περίπου εξ αυτών, μειώσεις από 5% έως 10% στο 32% των προϊόντων και μειώσεις μεγαλύτερες του 10% στο 15% περίπου του συνόλου των προϊόντων με μειωμένες τιμές.
Η μεγάλη πλειονότητα των μειώσεων τιμών στα προϊόντα (περίπου 66%) θα ισχύσει από την 1.1.2011, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% περίπου θα ξεκινήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου 2011 έως και την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011.
Στη γενική κατηγορία «προϊόντα τροφίμων/μαγειρικής», συγκεντρώνονται τα περισσότερα προϊόντα με μειωμένες τιμές (31%), ενώ ακολουθεί η κατηγορία της «προσωπικής υγιεινής» με 18% του συνόλου των προϊόντων. Τα προϊόντα που ανήκουν στη γενική κατηγορία «Αλλαντικά» σημειώνουν τη μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση τιμών, ενώ έπονται «Προϊόντα Ζαχαροπλαστικής», «Απορρυπαντικά - Καθαριστικά», «Βασικά Προϊόντα Τροφίμων».
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, άμεση ανταπόκριση στο κυβερνητικό κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης έδειξαν 36 εταιρείες παραγωγής, αλλά και προμηθευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεσμεύτηκαν πως θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε 468 επώνυμα προϊόντα. Πολλές εκ των εταιρειών δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% (σε σύνολο 1.509 προϊόντων).
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με 40 επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, στους οποίους τόνισε ότι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές είναι υπαρκτή και αποτελεί στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του κράτους και των επιχειρήσεων.
Έτσι λοιπόν τριάντα έξι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχωρούν σε μειώσεις μέχρι 38% σε 661 κωδικούς επώνυμων προϊόντων, ενώ ο ίδιος ο υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μειώσεις σε προϊόντα που αποτελούν το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς και από αυτές μπορεί να προκύψει έως και 50 ευρώ όφελος μηνιαίως για μία τετραμελή οικογένεια.


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...