sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Έρχονται 11.000 νέα λουκέτα

«Φάτε μάτια ψάρια...» είναι η φράση που αποτυπώνει το κλίμα που επικράτησε στην αγορά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα. Παρά τα ανοικτά καταστήματα και τις πολλές χιλιάδες πολιτών που κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους και τα εμπορικά κέντρα, η κατανάλωση παρουσίασε κάθετη πτώση και παρέμεινε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό του κόσμου που κινήθηκε στην αγορά είναι ότι στο Golden Hall, η ουρά όσων ανέμεναν να εισέλθουν στο parking έφτανε στο Ολυμπιακό Στάδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της zougla.gr.
Ωστόσο, τα στοιχεία που δίνουν οι οργανώσεις του εμπορικού κόσμου είναι συγκλονιστικά. Πάνω από 3 δισ. ευρώ θα λείψουν από την φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά, σε σύγκριση με την περσινή, η οποία ήταν, επίσης, εξαιρετικά χαμηλή, αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Το 1,5 δισ. θα λείψει από την περικοπή των χριστουγεννιάτικων δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, από την αύξηση των ανέργων κατά 172.000 για το 2010, στοιχείο που ισοδυναμεί με μία απώλεια εισοδήματος της τάξεως των 190 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα λείψει λόγω των αυξήσεων της φορολογίας, των έκτακτων εισφορών και του ΦΠΑ, που έχουν συρρικνώσει το βαλάντιο των καταναλωτών.

Η περικοπή του 13ου μισθού στους συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα μειώσει κατά περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα αυτών των κατηγοριών, ενώ πολύ μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια από την μη χορήγηση του δώρου των δημοσίων υπάλληλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

Φτωχό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το 2009, ο τζίρος της περσινής χριστουγεννιάτικης εμπορικής περιόδου, ανήλθε σε 16, 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. καταναλώθηκαν για αγορά τροφίμων. Κατά τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο ο τζίρος αυτός θα παρουσιάσει πτώση της τάξης του 20% πέφτοντας στα 13,2 δισ. ευρώ, ή στα 8,3 δισ. ευρώ, αν δεν υπολογίσουμε τα τρόφιμα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, προβλέπει ότι η μεγάλη ζημιά θα γίνει στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης με μείωση των πωλήσεων που θα αγγίξει το 35-40%. Σημαντική πτώση του τζίρου παρατηρείται φέτος και στα τρόφιμα, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 10%. Όπως λέει, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στο κλείσιμο πάνω από 11.000 εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων.




Ο πρόεδρος των Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Δημήτρης Αρμενάκης, επιβεβαιώνει τα όσα λέει ο κ. Κορκίδης, χαρακτηρίζει ως «συγκρατημένο» τον κόσμο που κινήθηκε στην αγορά, κυρίως, όπως λέει, λόγω της περικοπής των δώρων που ανέκαθεν υπήρξαν η κινητήρια δύναμη της χριστουγεννιάτικης αγοράς.




(ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης)

Και οι δύο εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου συμφωνούν ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει και τις μικρές και τις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν αναλογικά το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο, πιθανότερο θεωρούν να πληγούν οι μεγάλες, αφού οι μικρές είναι κατά κανόνα οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται σε προσωπική εργασία.



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...