sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Στη δικαιοσύνη στελέχη και υπάλληλοι του ΟΛΗ



Ευθύνες σε υπαλλήλους και στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) καταδεικνύει -σύμφωνα με πληροφορίες- η έκθεση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που διενεργήθηκε για την οικονομική διαφορά του ανάδοχου εργολάβου ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου με τον ΟΛΗ και το Δήμο Ηρακλείου, η οποία έφτασε και στα δικαστήρια.
Μάλιστα, αυτή η διαφορά κόστισε στον ΟΛΗ 540.000 ευρώ, ενώ η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει τη διαμαρτυρία και του Σωματείου Υπαλλήλων του ΟΛΗ, την οποία κοινοποίησαν με σχετική
ανακοίνωσή τους.
Το Σωματείο Υπαλλήλων από την πλευρά του είχε ζητήσει με σχετική ανακοίνωση τη διερεύνηση των έργων της παραλιακής, με αφορμή την αποζημίωση του εργολάβου για ένα λογαριασμό «φάντασμα», όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε τον ΟΛΗ να ζητήσει τη συμβολή του υπουργείου, προκειμένου να διενεργηθεί ΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, από σήμερα θα κληθεί να δώσει κατάθεση στην ανακρίτρια η διοίκηση του ΟΛΗ, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η σύσταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο στη συνέχεια θα λειτουργήσει και ως Πειθαρχικό για όσους τελικά έχουν την ευθύνη.
Πρόβλημα
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όσον αφορά στις τελευταίες εργασίες που έγιναν στην παραλιακή, με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης και συγκεκριμένα στο σημείο από τον κόμβο στην είσοδο των γραφείων του Οργανισμού και μέχρι τον κόμβο Κατσαμπά. Από τον ΟΛΗ έγινε τεχνική επιμέτρηση του έργου και σύμφωνα μ' αυτήν οι εκτελεσθείσες εργασίες ήταν λιγότερες απ' αυτές που παρουσιάζονταν. Συγκεκριμένα, ξέσπασε διαμάχη για τις ποσότητες των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, παρουσιάζοντας μια οικονομική διαφορά της τάξης των 852.000 ευρώ. Οι δύο φορείς διαφώνησαν με τον εργολάβο στο λογαριασμό, υποστηρίζοντας ότι το ποσό δεν ήταν αντίστοιχο των εργασιών, αλλά κατά πολύ υψηλότερο. Έτσι, δεν τον πλήρωσαν και η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια.
Υπενθυμίζεται ότι από τη διαμάχη αναδείχθηκε και το γεγονός ότι για το έργο αυτό που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης με κοινοτικούς πόρους υπήρξε και συμπληρωματική σύμβαση χωρίς να έχει ενημερωθεί η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης και χωρίς να υπάρξει κάποια τροποποίηση, γεγονός που καθιστά έωλη τη δεύτερη σύμβαση.
Καταγγελία
Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του Σωματείου αναφέρεται: «Το Σωματείο Υπαλλήλων του ΟΛΗ έχει ζητήσει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα η νέα διοίκηση του Οργανισμού να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για να ξεκαθαριστεί ποιοι ευθύνονται για τα όσα έχουν συμβεί στις εργολαβίες για τον παραλιακό δρόμο και τη διάνοιξη στην περιοχή της Αλικαρνασσού, έργα ενταγμένα στο ΠΕΠ Κρήτης, που τελικά απεντάχθησαν λόγω προβλημάτων που αποκαλύφθηκαν από ελεγκτικούς φορείς, με αποκορύφωμα πριν λίγες ημέρες τη δικαστική δικαίωση του εργολάβου, που πέτυχε μέσω παραλείψεων (που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και άμεσα) να πάρει το ποσό των 540.000 ευρώ για ένα λογαριασμό «φάντασμα», που αν και είχε κατατεθεί με αριθμό πρωτοκόλλου, τελικά δεν βρέθηκε πουθενά και ούτε αναζητήθηκε από κανένα, παρά μόνο μετά την κατάσχεση που ζήτησε ο εργολάβος για να πληρωθεί το ποσό των 540.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΛΗ αμφισβητεί το ποσό αυτού του λογαριασμού, το οποίο προσδιορίζει περίπου στις 75.000 ευρώ, δηλαδή ο εργολάβος εισέπραξε τελικά μέσω της δικαστικής οδού και των παραπάνω παραλείψεων ένα αμφισβητούμενο ποσό περίπου 465.000 ευρώ.
Η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους ότι το ποσό αυτό (465.000 ευρώ) θα επιστραφεί μετά από ελέγχους των ποσοτήτων, θα πρέπει να διερευνηθεί και να βρεθεί τρόπος να εξασφαλιστεί άμεσα νομικά η ενδεχόμενη επιστροφή χρημάτων, αφού ο εργολάβος είναι μια κοινοπραξία, η οποία μπορεί να διαλυθεί μέχρις ότου ξεκαθαριστεί το θέμα, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει δικαστικά χρόνια.
Επειδή όλα αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και επειδή η κοινωνία του Ηρακλείου παρακολουθεί παρόμοια ή και χειρότερα φαινόμενα επί σειρά ετών, ζητούμε επιτέλους να μπει φραγμός και να γίνει πλήρης διερεύνηση του όλου θέματος με ελέγχους σε όλα τα επίπεδα και επιτέλους να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν υπάρχουν».



tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...