sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

"Καλή χρονιά" με νέα φοροκαταιγίδα


Νέα φοροεπιδρομή ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου, με την ελπίδα να καταφέρει να γεμίσει την τσέπη συγκεντρώνοντας εντός του 2011 τα 4 δις ευρώ που έχει τεθεί ως στόχος.
Η νέα επιδρομή αναμένεται να πλήξει βάναυσα τα λαϊκά στρώματα (δεν είμαστε γραφείο Τύπου του Περισσού, αυτή είναι η αλήθεια…) καθότι η Τρίτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ, σε 9 μόλις μήνες, βρίσκεται προ των πυλών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση από τις αρχές του 2011 προχωρά στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, στην έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, στην απόδοση τεκμηρίων, στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και στη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, εκ προοιμίου, κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών πηγαίνουν χέρι-χέρι να «σταυρώσουν» τους πολίτες με σκοπό να μην βρεθούν εκτός στόχων και στραβώσει η Τρόικα. Αν στραβώσει η Τρόικα σημαίνει πως δεν θα υπάρξει νέα δανειοδότηση κάτι που μεταφράζεται σε αδιέξοδο για την πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα δραματική αύξηση του ΦΠΑ, από το 11% στο 13%, θα αποφέρει μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη και υπηρεσίες.
Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται, αυτόματα, το πακέτο τσιγάρα κατά 20 λεπτά του ευρώ λόγω της «αναπροσαρμογής» του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.
Παράλληλα, αύξηση θα πάρουν εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία αφού ο συντελεστής ΦΠΑ ανεβαίνει από 5,5% σε 6,5% ενώ αντιστρόφως ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχοι σε φάρμακα, υπηρεσίες δωματίων και κάμπινγκ. Ο ΦΠΑ μειώνεται από το 11% στο 6,5% μόνο για τα παραπάνω.
Όσον αφορά την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, αναμένεται να εφαρμοστεί τον επόμενο Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως θα χορηγήσει επίδομα θέρμανσης βάσει εισοδηματικών κριτηρίων…
Σήμερα, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 0,8 ευρώ το λίτρο ενώ το αντίστοιχο κίνησης προς 1,3 ευρώ. Με απλούς υπολογισμούς, γίνεται αντιληπτό πως η εξίσωση που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα «γονατίσει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Αναλυτικότερα οι στόχοι που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών:
- 800 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση του Φ.Π.Α. από 11% σε 13%
- 100 εκατομμυρία ευρώ από τον Φ.Π.Α. σε επαγγέλματα που εξαιρούνταν
-600 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης
-1 εκατομμύριο ευρώ από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά
-1,5 εκατομμύρια ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των προστίμων
-700 εκατομμύρια ευρώ από τα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελμάτων
-150 εκατομμύρια από την 1η Ιανουαρίου από τις παροχές σε είδος όπως τα Ι.Χ.
-50 εκατομμύρια ευρώ από τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων
-300 εκατομμύρια ευρώ από το φόρο στα αυθαίρετα
-270 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών,
-150 εκατομμύρια ευρώ από τα πράσινα τέλη

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ΣΤΟΧΟΥΣ της κυβέρνησης ώστε να πιάσει το στόχο των 4 δις ευρώ που αποτελεί δικλείδα… «ασφαλείας» για τη νέα δανειοληψία από το ΔΝΤ. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται μιας και μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αποτύχει σχεδόν σε όλους τους στόχους που έχει θέσει και αφορούν ΕΣΟΔΑ.
Ωστόσο, δεν λέει να καταλάβει πως με την φορομπηχτική πολιτική δεν καταφέρνει το προσδοκώμενο αφού αποδυναμώνει πλήρως την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που μόνο αύξηση των εσόδων για το κράτος δεν επιφέρει.
Για να δούμε τι θα δούμε πάλι…



stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...