sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σχεδίαζαν...ιδιωτική πολεοδόμηση δίπλα στα δασικά του Ελαφονησίου!


Ανατροπές και οσμή σκανδάλου έφερε η έρευνα που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υπόθεση στο Στόμιο Ινναχωρίου πού βρίσκεται δίπλα στο πανέμορφο Ελαφονήσι. Η κόντρα που ξέσπασε ,με αφορμή την καθυστέρηση του ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής ,
μεταξύ δήμου Ινναχωρίου και Περιφέρειας Κρήτης προκάλεσε εκατέρωθεν καταγγελίες, με κυριότερη ότι ο περιφερειάρχης εξυπηρετούσε συμφέροντα, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται τώρα εντελώς διαφορετικά! Η διαμάχη και οι εκατέρωθεν βολές οδήγησαν σε ενδελεχή έλεγχο των αποφάσεων και των στοιχείων από τις δασικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες των υπουργείων απ ‘όπου αποδείχθηκε ότι πίσω από τις μελέτες και τα προτεινόμενα σχέδια υπάρχει μεγάλη διαπλοκή και κυρίως συμφέροντα που προσπαθούν να προχωρήσουν σε δόμηση μιας καθαρά δασικής περιοχής!
Η επίσημη πράξη χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων για τα 2.500 στρέμματα στο Στόμιο (όπως φαίνεται στον χάρτη) απέδειξε ότι η έκταση είναι δασική και μέσα σε αυτή θέλουν να κάνουν ιδιωτική πολεοδόμηση με πρόφαση το ΣΧΟΟΑΠ!
Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τα όσα είχαν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και δόθηκε εντολή στην Περιφέρεια Κρήτης- είναι τώρα υποχρεωμένη έτσι κι αλλιώς- όχι μόνο να μην στείλει το ΣΧΟΟΑΠ στο αρμόδιο συμβούλιο χωροταξίας, αλλά και να το…επιστρέψει ως απαράδεκτο στους μελετητές που προβλέεπουν ΠΕΡΠΟ και οικιστική ανάπτυξη μέσα στη δασική περιοχή. Μέχρι τώρα η Περιφέρεια δεν έφερνε το θέμα στο συμβούλιο λόγω της έλλειψης γεωλογικής μελέτης και το γεγονός αυτό είχε εξοργίσει το δήμο που έκανε λόγο για…καταστροφή του Ελφανονησίου!
Ωστόσο, τα νέα στοιχεία που μέχρι τώρα κάποιοι επιμελώς απέκρυπταν ανατρέπουν τη…βιτρίνα της υπόθεσης και δείχνουν ότι υπάρχει έντονο και διαπλεκόμενο παρασκήνιο. Και πιο συγκεκριμένα. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι:
-Η περιοχή που ζητήθηκε το ΣΧΟΟΑΠ δεν έχει καμία σχέση με το Ελαφονήσι το οποίο απέχει πάνω από 10 χιλιόμετρα από το Στόμιο. Κάποιοι όμως το χρησιμοποίησαν για να περάσουν τις δικές τους θέσεις.
-Το 95 % της έκτασης που προτείνεται στο ΣΧΟΟΑΠ είναι δασική που μάλιστα φαίνεται με γυμνό μάτι!
-Δεν έχει σχέση η περιοχή με γεωργική έκταση αφού εκεί είναι μονο 3 θερμοκήπια και όλα τα άλλα είναι πεύκη!

Αλλά το…λαβράκι της υπόθεσης βρίσκεται αλλού: Εκεί δίπλα έχουν αγοραστεί μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις οι οποίες έχουν τώρα πωληθεί σε Κύπριους επιχειρηματίες, ενώ έχει κατασκευαστεί μια λιμνοδεξαμενή η οποία κόστισε εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο και…δεν εξυπηρετεί τίποτα! Έγινε ένα τόσο μεγάλο έργο για να…ποτίζουν τρία θερμοκήπια; Ή μήπως αυτή η ιστορία σχετίζεται με την αιτούμενη λιμνοδεξαμενή του Έλους και τα όσα λέγονται για…υβριδικό που ετοιμάζει συγκεκριμένη εταιρεία;
Η έρευνα του υπουργείου Περιβάλλοντος και των άλλων αρχών (αναμένεται τώρα να εμπλακούν και οι επιθεωρητές της διοίκησης) γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλά επίπεδα. Ελέγχονται όλες οι αποφάσεις, όλοι όσοι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στην περιοχή, ποιοι έχουν αγοράσει και ποιοι έχουν πωλήσει. Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού που βρίσκεται κοντά στο Ελαφονήσι , στην Παλαιοχωρα και στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού.
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε όταν ο δήμος Ινναχωρίου είχε στείλει το ΣΧΟΟΑΠ στην Περιφέρεια Κρήτης για να περάσει από το αρμόδιο συμβούλιο. Η μελέτη Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων για την περιοχή του Στομίου αρχικά μπλοκαρίστηκε από κάποιο ιδιώτη(που είχε δημιουργήσει άλλα προβλήματα στην περιοχή) ο οποίο ήθελε να κάνει λατομείο γύψου στην περιοχή. Αλλά από εκεί άρχισε και η έρευνα της Περιφέρειας και των λοιπών αρχών που έδειξε ότι δεν υπήρχε γεωλογική μελέτη. Λεπτομέρεια μεν, αλλά…σημαντική διότι στη γεωλογική μελέτη θα φαινόταν ότι υπήρχε γύψος στην περιοχή που δεν συνάδει με οικιστική ανάπτυξη και το ΠΕΡΠΟ που ζητούσε ο δήμος! Αλλά η γεωλογική μελέτη έφερε…γκρίνια, η γκρίνια την ένταση και αυτή πιο…λεπτομερειακό έλεγχο που έφερε στο φως…δασικές εκτάσεις, αλλά και αγορές χωραφιών που φαίνεται ότι προορίζονται για…σούπερ δόμηση!
Στην άγρια κόντρα με το δήμο Ινναχωρίου ο περιφερειάρχης είχε απαντήσει ότι η καθυστέρηση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων δεν είχε να κάνει με το Ελαφονήσι, αλλά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και είναι νόμιμες. Και έλεγε ότι οι εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου" αλλά τότε δεν άκουγε κανένας! Οι πάντες μιλούσαν για το…Ελαφονήσι, αλλά δεν μιλούσαν για το…φιλέτο!
«Είναι απολύτως ανακριβές , έλεγε στην απάντησή του ο περιφερειάρχης, ότι οι Υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά καθυστερούμε την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου από τον Φεβρουάριο του 2010. Από το νόμο και με σαφείς εγκυκλίους και οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Αρνούνται. Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Δεν μας αφορούν. Πάντως, πρέπει να είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, ότι σπίτια και άλλα οικοδομήματα δεν κτίζονται, ούτε πάνω σε γύψο, ούτε μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.
Από τους φωνασκούντες, επιχειρείται η μεθοδευμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ισχυρίζονται ότι η δήθεν (και τελικώς ανύπαρκτη) καθυστέρηση της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου έχει σαν στόχο το Ελαφονήσι. Τίποτε πιο αναληθές. Δεν υπάρχει πολίτης σ’ αυτή τη Χώρα, δεν υπάρχει κάτοικος σ’ αυτό το Νησί, που να μην είναι στρατευμένος στην επιχείρηση προστασίας του. Σ’ αυτό, είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι μας. Οι όποιες, όμως, διαφορετικές, έστω, εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου»

πηγη: Cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...