sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις Χριστόφια – Αποκάλεσε το πραξικόπημα της χούντας “εισβολή της μητέρας πατρίδας”!



Έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία και στην Αθήνα έχει προκαλέσει, η δήλωση του Κύπριου Προέδρου στην Ουάσιγκτον, ότι στην πραγματικότητα οι «αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο».

Ο Δ.Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «ευτυχώς για τον ελληνικό λαό η εγκληματική πράξη της χούντας», εννοώντας το πραξικόπημα, «οδήγησε στην αποχώρηση της και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε».
Πλήρως ανιστόρητες και άκρως επικίνδυνες χαρακτήρισε τις
δηλώσεις του Προέδρου της δημοκρατίας ο πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας που ήταν και στο κόμμα του Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που προκαλεί με τέτοιου είδους δηλώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.
ΔΗΣΥ: «Οφείλει ο Πρόεδρος να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του».
Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως οι δηλώσεις Χριστόφια άφησαν όλους άφωνους.
Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, «να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. Και μάλιστα ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό εκπροσωπώντας το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι σε κάποιο κομματικό ακτίβ».Είναι ένα πράγμα, συνέχισε, να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια «ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη». «Ας προβληματισθεί βαθύτατα ο Πρόεδρος πόσο βοηθά ή βλάπτει την Κύπρο αυτή του η συμπεριφορά. Πόσο προωθεί την ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και την υπόθεση της Κύπρου στο εξωτερικό. Και πόσο εκφράζει τις απόψεις του λαού που εκπροσωπεί», πρόσθεσε.
Οφείλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνέχισε, να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του.
«Τα χώνει» και το ΔΗΚΟ
«Ατυχείς και λανθασμένες» χαρακτήρισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα μιλώντας στην Ουάσινγκτον στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Brookings, περί «εισβολής των μητέρων πατρίδων στην Κύπρο» το 1974. Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Φωτίου είπε ότι «θεωρούμε ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εισβολή της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κύπρο συνιστά μια ατυχή και λανθασμένη άποψη με την οποία το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η συγκεκριμένη δήλωση έγινε εκτός Κύπρου και σε συγκεκριμένο ακροατήριο ίσως της μεγαλύτερης δεξαμενής σκέψης». Πρόσθεσε πως «δεν μπορεί και είναι λάθος να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία. Το ότι το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών στις 15 Ιουλίου και η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 αποτελούν δύο πράξεις του ιδίου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου κανείς δεν το αμφισβητεί και είναι πλέον ιστορικά και πολιτικά τεκμηριωμένο», είπε.
ΑΚΕΛ: «κάποιοι απομόνωσαν μια φράση για να δημιουργήσουν πρόβλημα»
Αντίθετη είναι η θέση του ΑΚΕΛ. Στην ξεκάθαρη και διαχρονική - όπως είπε - θέση του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια παρέπεμψε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού . Η ελλαδική χούντα δυστυχώς ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β, και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μια ''δικαιολογία'' για την Τουρκία να εισβάλλει στο νησί, δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. ''Σε καμιά περίπτωση το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και πολύ περισσότερο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανένας να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο''.
Αυτή, είπε, είναι η ξεκάθαρη και διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Χριστόφια και παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του γιατί στην συγκεκριμένη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές που ξεκαθαρίζουν αυτά τα ζητήματα ''και δεν θα έπρεπε κάποιος να απομονώνει μια φράση για να προσπαθήσει να πείσει περί του αντιθέτου''. Ερωτηθείς εάν με αυτή την αναφορά θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφια εξισώνει τα δύο πράγματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ''σε καμιά περίπτωση'' παραπέμποντας στη θέση του κόμματος που προανέφερε. Δεν είχε κανένα δικαίωμα η ελληνική χούντα να πράξει ό,τι έπραξε, σημείωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
Η ΝΔ για δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια
«Τουλάχιστον ατυχείς», χαρακτηρίζει η ΝΔ δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον ότι στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο.
Η ΝΔ θεωρεί πως αν αυτές οι δηλώσεις αποδόθηκαν σωστά είναι τουλάχιστον ατυχείς και δεν βοηθούν, αυτές τις ώρες, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
«Είναι αδιανόητο, όσο και ανιστόρητο, να εξισώνεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, μία, πράγματι, εγκληματική και προδοτική ενέργεια, που έδωσε προσχηματική αφορμή για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Κατοχή που διαιωνίζεται για τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια, σε προκλητική αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη και τις αρχές του ΟΗΕ», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ.

www.newsit.gr

1 σχόλιο:

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...