sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Νήσος Σοκότρα. To νησί που δεν άγγιξε ο χρόνος

Είναι σα να είσαι σε άλλο πλανήτη...Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις.Το νησί αυτό διαλύει κάθε έννοια "φυσιολογικού" για ένα τοπίο εδώ στη Γη.
Φαντάσου να ξυπνήσεις μια μέρα στο νησί αυτό και να ρίξεις μια ματιά γύρω σου.Μετά από ένα επιφώνημα έκπληξης θα νομίσεις ότι σε μετέφεραν σε κάποιο άλλο πλανήτη.Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ομάδα τεσσάρων νησιών που έχει μείνει απομονωμένη γεωγραφικά από την Αφρικανική ήπειρο για περισσότερο από 6 ή 7 εκατομμύρια χρόνια.
Όπως και τα νησιά Γκαλαπάγκος, το νησί αυτό βρίθει από περίπου 700 εξαιρετικά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, το 1/3 των οποίων είναι ενδημικά εκεί, δηλαδή δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη Γη.Το κλίμα είναι αντίξοο, ζεστό και ξηρό, αλλά και όμως - τα πιο καταπληκτικά φυτά ευδοκιμούν εκεί.
Ευρισκόμενο στον Ινδικό Ωκεανό, 250 χλμ. από τη Σομαλία και 340 χλμ. από την Υεμένη, οι πλατειές αμμώδεις παραλίες υψώνονται σε σχιστολιθικές πλαγιές γεμάτες από σπηλιές (μερικές μέχρι και 7 χλμ. μήκος) και σε βουνά ύψους 1525 μέτρων.
Το όνομα Σοκότρα προέρχεται από τα Σανσκριτικά και σημαίνει Ευδαιμονία.
Το νησί της Socotra βρίσκεται νότια της Αραβικής χερσονήσου στον ινδικό ωκεανό. (12°29′20.97″N 53°54′25.73″E)Πρόκειται για ένα πολύ απομονωμένο νησί, με αποτέλεσμα 1/3 της χλωρίδας να μην συναντάται πουθενά αλλού στον πλανήτη! Για το λόγο αυτό και έχει χαρακτηρισθεί ως το πιο εξωγήινο μέρος πάνω στη Γη.

Το νησί αποτελεί κομμάτι του κράτους της Υεμένης. Πάνω του διακρίνονται τρεις διαφορετικοί τύποι εδάφους: οι μικρές παράκτιες πεδιάδες, ένα ασβεστολιθικό οροπέδιο με τα σπήλαιά του και τα όρη Haghier, τα οποία φτάνουν σε ύψος τα 1.500 μέτρα.
Το μέγεθός του (3,796 km2) είναι περίπου όσο και η Εύβοια, με τις αποστάσεις από ανατολή προς δύση να φτάνουν τα 130χιλιόμετρα και από βορρά σε νότο τα 29 με 35 χιλιόμετρα. Το κλίμα χαρακτηρίζεται ξηρό (όπως στις ερήμους), η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 18°C και η βροχόπτωση κατά τους χειμερινούς μήνες ελάχιστη.
Μερικές από τις ποικιλίες των φυτών και των δένδρων μέσα από γεωλογική απομόνωση είναι γένη 20 εκατομμυρίων ετών.
Το δένδρο "Αίμα του Δράκου" είναι πηγή πολύτιμων συστατικών, βαφών αλλά και φαρμάκων για όλες τις ασθένειες.Από άπόσταση φαίνονται σαν ιπτάμενοι δίσκοι και από πάνω σα γιγάντια μανιτάρια.
Το "Άνθος της Ερήμου" μοιάζει με πόδι ελέφαντα.

Αυτό το φυτό φαίνεται να μη χρειάζεται καθόλου χώμα και περνά τις ρίζες του κατευθείαν μέσα από το βράχο.
Το παράξενο και εξαιρετικά σπάνιο δένδρο "Αγγουριά" ναι βγάζει αγγουράκια.
Η κυκλοφορία είναι πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δρόμοι.
Παρόλα αυτά το νησί έχει 40.000 κατοίκους.
Η κυβέρνηση της Υεμένης έφτιαξε τους πρώτους δρόμους μόλις πριν δυο χρόνια μετά διαπραγματεύσεις με την UNESCO που ανακήρυξε το νησί Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά.
Ξεχάστε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, εδώ επιτρέπεται μόνο "οικοτουρισμός" που διαφυλάσσει την τοπική οικονομία και τον τρόπο ζωής.

Το νησί είναι παράδεισος επίσης για 140 διαφορετικά είδη πουλιών, 10 από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Έχει στις ακτές του και μερικά πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια.
Μια ιδέα από την μοναδική αρχιτεκτονική του Σοκότρα και της Υεμένης γενικότερα.Al Hajarah, Υεμένη - τυλιγμένη στην ομίχλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...