sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

To πιο σύντομο ανέκδοτο...

thumb
Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Είναι πλέον και επισήμως το πιο σύντομο ανέκδοτο για την ελληνική οικονομία. Λέγεται μόνο με τρεις λέξεις: Πάταξη της φοροδιαφυγής.
Είναι το ανέκδοτο με το οποίο γελάνε εδώ και χρόνια όλοι οι φοροφυγάδες, αλλά κατά πως φαίνεται σύντομα θα γελάνε και οι τροϊκανοί, που σιγά σιγά μαθαίνουν την ελληνική αργκό. ‘Όταν λοιπόν η Τρόικα πρωτοήρθε στην Ελλάδα, το υπουργείο οικονομικών της είπε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η
φοροδιαφυγή. «Λογικό» σκέφτηκαν ο Ντερούζ και η παρέα του. Σε μια χώρα όπου η παραοικονομία είναι μεγαλύτερη από την οικονομία, και το μισό να πιάσεις έχεις λύσεις το πρόβλημα. Έτσι, πείστηκαν από τις υποσχέσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του ότι σύντομα θα έχουν τα έσοδα που χρειάζονται για να καλύπτουν τις δόσεις του δανείου και τα βασικά. Ιδιαίτερα όταν τους είπαν ότι η φοροδιαφυγή, που κοστίζει στο Δημόσιο – σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου – 10 με 15 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή σε τρία τέσσερα χρονάκια, η λύση στο πρόβλημα μπορεί να φέρει όσα και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων…
Που να φανταστούν οι άνθρωποι ότι από τότε που βγήκε το ΠΑΣΟΚ, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει περάσει μέσα από δέκα ή περισσότερα νομοσχέδια. Που να φανταστούν ότι η πάταξη της φορολαμογιάς και η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης στους Έλληνες (το σύνθημα δηλαδή του πακέτου που ανακοινώθηκε προχθές) ήταν το κεντρικό μήνυμα και της εκστρατείας που είχε κάνει το 2008 ο Γιώργος Αλογοσκούφης.
Κι αν δεν το πιστεύετε, δείτε το video που ακολουθεί.
Σκιάχτηκαν οι άνθρωποι. Εμείς δε σκιαχτήκαμε περισσότερο όταν είδαμε ότι το πακέτο των μέτρων (σε 100 σελίδες παρακαλώ) περιλαμβάνει ότι ακριβώς περιλάμβανε και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή ότι:
• Θα μπει λουκέτο σε διακόσιες Δ.Ο.Υ. και θα αναδιαρθρωθούν οι εφορίες ώστε να περισσέψουν μερικές δεκάδες χιλιάδες εφοριακοί και διοικητικοί υπάλληλοι, που ασχοληθούν στο εξής με την πάταξη της φοροδιαφυγής από άλλες θέσεις. (Καλά, αν τους μετακινήσετε, πείτε μας κι εμάς…).
• Ετοιμάζεται η φοροκάρτα, που θα αντικαταστήσει τη συλλογή αποδείξεων. (Προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μοίρασμα, αφού η κάρτα «έρχεται» εδώ και ένα χρόνο…)
• Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Ιδιαίτερα δε, σε γιατρούς, δικηγόρους και άλλους με τραπεζικές καταθέσεις δυσανάλογες των εισοδημάτων τους. (Συγχαρητήρια, αλλά αυτό δεν είναι συμβατική υποχρέωση των εφοριών;).
• Και βέβαια θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι πόθεν έσχες, ενώ θα βγαίνουν στη φόρα τα ονόματα των φοροφυγάδων, (τρόμαξαν κι έτρεξαν να κρυφτούν στην… Ελβετία).
• Α! Και η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ελβετία για να φορολογηθούν, οι καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες. (Αυτό είναι νέο , αλλά επίσης κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν γίνεται)…
Αφού λοιπόν και οι τροϊκανοί κατάλαβαν ότι στην πλατεία Συντάγματος τους δουλεύουν, προσγείωσαν το επιτελείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας ότι από τον στόχο να μπουν στα δημόσια ταμεία έσοδα 11,8 δις. ευρώ μέχρι και το 2013, οι ίδιοι δεν βλέπουν να μπαίνουν ούτε 3,5. Και βέβαια πώς να πιστέψουν κάτι άλλο από έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που παρακαλάει τους  οφειλέτες να πληρώσουν τον ΦΠΑ (η μη καταβολή του οποίου είναι και ποινικό αδίκημα) αλλά εκείνοι τον «γράφουν» κανονικά και χωρίς συνέπειες…
Πώς να πιστέψουν κάτι άλλο από έναν μηχανισμό, που με το σύστημα των περαιώσεων, δίνει συγχωροχάρτι σε κάθε παρανομία και λαμογιά, επειδή δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να μαζέψει το οφειλόμενο χρήμα.
Όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν είτε χάρη στο ανίκανο κράτος, είτε χάρη στους επίορκους εφοριακούς. Αυτό πρέπει να πατάξει το υπουργείο Οικονομικών και όχι τους φορολογούμενους Ας ξεκινήσει λοιπόν το πρόγραμμα από τον εαυτό του… αλλιώς θα παραμείνει το πιο σύντομο ανέκδοτο!

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...