sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αγανακτισμένοι σε όλη την Ελλάδα

Χιλιάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν ειρηνικά χθες σε δεκάδες πλατείες της Ελλάδας, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους κατά της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, των πολιτικών και της διαφθοράς, μετά το κάλεσμα που ξεκίνησε μέσω διαδικτύου, στο πρότυπο των διαδηλώσεων του κινήματος 15Μ της Ισπανίας. Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το κάλεσμά τους για σήμερα - και κάθε μέρα - στις πλατείες, στις 18.00...
Νέοι, μεσήλικες αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι, ακόμα και οικογένειες με τα παιδιά τους, ή νέα ζευγάρια βγήκαν στις πλατείες όλης χώρας χθες σε μια πρωτοφανή – για τον ειρηνικό και χωρίς κομματικό χαρακτήρα – κινητοποίηση σε όλη την Ελλάδα.
Εκατοντάδες πολίτες παρέμεναν συγκεντρωμένοι μέχρι τα ξημερώματα στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, ενώ όσοι αποχώρησαν ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, Πέμπτη, ξανά στις 18.00 το απόγευμα – για την ακρίβεια, πλέον οι διοργανωτές καλούν στην πλατεία Συντάγματος καθημερινά την ίδια ώρα.

Αθήνα

Μεταξύ 25.000 και 40.000 πολίτες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τύπου, συγκεντρώθηκαν χθες από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος της πρωτεύουσας, μπροστά από το Κοινοβούλιο. Η προσέλευση του κόσμου δεν σταμάτησε μέχρι αργά το βράδυ, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, με τα περισσότερα κινητά να μην έχουν σήμα.


«Εεε-οοο-πάρτε το μνημόνιο και έξω από εδώ! Ουστ!», «Πουλάτε, πουλάτε. Ξύλο που θα φάτε», «κλέφτες-κλέφτες-κλέφτες» και «Η Ελλάδα δεν είναι δικιά μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας» είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που ηχούσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι επίσης τραγουδούσαν και συχνά-πυκνά ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και γιουχαϊσματα κατά των πολιτικών. Μία μικρή ορχήστρα με τύμπανα, τουμπερλέκια και άλλα μουσικά όργανα έπαιζε μουσική ξεσηκώνοντας τον κόσμο.
Γύρω στις 20.00 το βράδυ στο Σύνταγμα έφτασε και η πορεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που με τη βοήθεια των γερανών ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό με το μήνυμα «Δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».
Μετά τις 22.00 το βράδυ, οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να παίρνουν διαδοχικά το μικρόφωνο που είχαν μεταφέρει οι ισπανόφωνοι ακτιβιστές του «Πραγματική Δημοκρατία τώρα!» και απευθυνόταν στους συμπολίτες τους. Στη συνέλευση, η οποία κράτησε μέχρι αργά το βράδυ πολλοί πήραν το λόγο ενώ επανειλημμένα ακούστηκε το αίτημα να μην υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση, το οποίο και έτυχε θετικής ανταπόκρισης.


Θεσσαλονίκη

Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν από τις 18.00 το απόγευμα οι «Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο». Όπως και στην Αθήνα, οι διοργανωτές είχαν επισημάνει επανειλημμένα ότι η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική, χωρίς πανό και πλακάτ που να υποδηλώνουν κάποια οργανωμένη συλλογική ταυτότητα και οποιοδήποτε διακριτικό και προειδοποίησαν ότι δε θα δεχτούν «κομματικές συμμετοχές και παρεμβάσεις».
«Βάλτε ξυπνητήρια, ξυπνήστε στις οκτώ, κλείστε την τηλεόραση ελάτε από εδώ» και «ξεσηκωθείτε» ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν πιο πολύ στη συγκέντρωση. Σύντομα, οι διαδηλωτές κάθισαν στο οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Πάτρα

Πάνω από 7.000 πολίτες εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής, της κυβέρνησης και των πολιτικών. Και στην Πάτρα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι συμμετέχοντες δεν ήταν μοναχά νέοι, αλλά και οικογενειάρχες που βγήκαν στην πλατεία μαζί με τα παιδιά τους.

Λάρισα

Αγανακτισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν και στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, διαρκώς σε κλίμα ήρεμο.

Βόλος

Εκαντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην παραλία του Βόλου, έξω από το κτίριο «Παπαστράτου» όπου και παρέμειναν για ώρες, ειρηνικά.

Ρέθυμνο

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Παρευρισκόμενοι δήλωναν πως βρέθηκαν όλοι μαζί «χωρίς να ξέρουμε αν αυτό θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα όμως υπάρχει η ανάγκη να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας πως μπορούμε να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε και με άλλους τρόπους πέρα των γνωστών και άχαρων».
Πολλοί νέοι τόνιζαν πως τα σημερινά αδιέξοδα δεν είναι μόνο κληρονομιά από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και αποτέλεσμα μιας παθητικής στάσης που αρκετοί κρατούν σήμερα. «Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο συμπαρασύρονται οι νέοι που δεν έχουν που να απευθυνθούν, ποιους να συμβουλευτούν, με ποιους να επικοινωνήσουν. Δεν είναι όλα διαφθορά και διαπλοκή. Είμαστε και εμείς που πρέπει να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα και να μην επιτρέψουμε να μας συμπαρασύρει και διαφθείρει η απραξία», δήλωσε μια ομάδα φοιτητών.

Ηράκλειο

Συγκέντρωση έγινε και στο Ηράκλειο, με ειρηνική και επίμονη διάθεση των διαδηλωτών που παρέμειναν στην κεντρική πλατεία για ώρες.

Χανιά

Εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων σε ατμόσφαιρα πλήρως ειρηνική, χωρίς πολιτικά συνθήματα και πανό.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...