sigatalaxana.blogspot.com

sigatalaxana@gmail.com

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Έριδες για τον Καζαντζάκη

Ένα μήνα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να ορίσει ως αποκλειστικό δικαιούχο των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Νίκου Καζαντζάκη το θετό γιο της δεύτερης γυναίκας του Ελένης, Πάτροκλο Σταύρου, και οι έριδες μεταξύ του ιδίου και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη δε λένε να κοπάσουν. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Στασινάκης αφήνει σαφείς αιχμές για κακοδιαχείριση του πνευματικού θησαυρού του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα, και έλλειμμα στην προώθηση του εκδοτικού του έργου. Συγκεκριμένα ο κ. Στασινάκης είπε ότι «οι διαβεβαιώσεις του κ. Σταύρου ότι "όλα βαίνουν καλώς" απέχουν πολύ από την αλήθεια, όπως διαπιστώνουν όλοι οι ειδικοί μελετητές, Έλληνες και ξένοι, αλλά και κάθε αναγνώστης που αγαπάει το έργο του Καζαντζάκη, του οποίου η εκδοτική μεταχείριση πάσχει σοβαρά».
Ο κ. Στασινάκης μιλά για «ελλείψεις που χαρακτηρίζουν τις επανεκδόσεις», αναφέρει ότι «σε ελάχιστες από αυτές υπάρχει εισαγωγικό σημείωμα, ενώ όλες ανεξαιρέτως στερούνται επεξηγηματικών σημειώσεων και σχολίων, απαραίτητων για την πλήρη κατανόηση ενός έργου, που μετράει ήδη έναν αιώνα ζωής», και επιπλέον σημειώνει ότι «οι ελάχιστες αυτές εκδόσεις δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκδοτικής αισθητικής. Πολλά, δε, σπουδαία έργα με πρώτο την "Οδύσσεια", το επικό ποίημα των 33.333 στίχων, έμειναν εκτός επανέκδοσης. Δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια συγκέντρωσης και έκδοσής τους από το δικαιούχο», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Τίποτε δεν κινείται επίσης στο χώρο των μεταφράσεων στο εξωτερικό. Υπάρχουν στοιχεία ότι στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν πια καθόλου μεταφράσεις».
«Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Στασινάκης, «που αποφάσισε να θεραπεύσει η ελληνική Πολιτεία θεωρώντας το θέμα εθνική υπόθεση. Ακολούθησε η συγκρότηση 12μελούς επιτροπής για το έργο του Καζαντζάκη, με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη και της Εταιρείας Φίλων του συγγραφέα, απαρτιζόμενης από επίλεκτους πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς μελετητές. Ειδικά και ρητά προβλέφθηκε ότι η επιτροπή θα συνεργάζεται με το ΕΚΕΒΙ, το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, καθώς και τον Πάτροκλο Σταύρου, του οποίου δε θα θιγούν τα δικαιώματα. Το υπουργείο Πολιτισμού υιοθέτησε αυτή τη ρύθμιση με απόφασή του, που δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2010, θέλοντας να συνδράμει στην επανέκδοση, τη μετάφραση και τη διακίνηση διεθνώς των βιβλίων του Καζαντζάκη, που πωλούν 25.000 αντίτυπα το χρόνο».
«Αρνήθηκε να συνεργαστεί»
Καταγγελίες για αδιαφορία
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Στασινάκης, «παρά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του, ο κ. Σταύρου αρνήθηκε να συνεργαστεί. Ο κ. Σταύρου προφασίστηκε ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ για την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, ούτε για την επιτροπή, αφού, όπως είπε, δεν έλαβε τις επιστολές που του έστειλαν. Προσέφυγε, όμως, στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που δε γνώριζε... Τόσο η Εταιρεία Φίλων του Καζαντζάκη, όσο και η εθνική επιτροπή δεν κατανοούν την αδιαφορία του κ. Σταύρου και την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας», είπε ο κ. Στασινάκης.

 
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμά σας. Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές και πρέπει να ακούγονται!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...